ОХ, ДУХУ СВЕТ, НЕ ОСТАВАЈ МЕ!

Example Admin User · 2 years ago

    1 minute, 33 seconds


(Покајанието патот во Царството Божјо – Старец Филотеј Зервахос)

Со покајание се учиме во љубовта Божја.

Сите чесни и смирени луѓе кои што се послушни и воздржани и кои што се каат за своите гревови веќе се на Небото и го гледаат нашиот Господ Исус Христос во слава, ја слушаат Херувимската песна и забораваат на се` земно.

А ние скитаме по светот како прашина која ветерот ја носи и умот наш за земјата е врзан.

О, немоќен е мојот дух! Тој се гаси како пламенче од слабиот ветер; а духот на Светителите гореше силно, како несогорливата капина (2. Мојс. 3,2).

Кој ќе ми даде таков жар, што ни ден ни ноќ спокојство да немам без Божјата љубов.

Голема е љубовта Божја.

Заради неа Светителите сите неволји ги истрпувале и со неа силата на чудотворставата ги достигнале.

Тие исцелувале болни, мртви воскреснувале, по вода оделе, за време на молитва во воздухот лебделе, со молитвата своја дожд од небото измолувале.

„Помилуј ме мене Боже, малото создание Твое!“

Пишувам за љубовта Божја, а самиот недоволно го сакам Бога и затоа сум жалостен и тагувам како Адам кога беше изгонет од Рајот и плачам во вапај:

„Помилуј ме мене Боже, малото создание Твое“.

Колку ли само пати ми ја даваше благодатта на Светиот Дух, а јас не ја сочував, зашто горда е мојата душа; но, сепак, таа Те познава Тебе, Творецот и Господ свој и затоа со солзи Те бара, како што Јосиф плачеше за татка си на мајчиниот гроб, кога го водеа на ропство во Египет.

Те ожалостив со своите гревови и Ти заминуваш од мене и тагува душата моја за Тебе.

О, Духу Свет, не оставај ме!

Кога Ти одиш од мене, зли мисли ме напаѓаат, тагува за Тебе душата моја со солзи горчливи.

О, Пресвета Владичице Богородице, Ти ја гледаш тагата моја; Го разжалостив Господа и Тој ме остави; но Твојата благост ја молам:

Спаси ме мене, паднатото создание Божјо; спаси го слугата Твој.

Ако простиш, значи дека и тебе Бог ти прости.

На милостивиот човек Господ веднаш му ги простува гревовите.

Милостивиот не памети зло.

Дури и кога ќе го навредат и имотот ќе му го одземат, тој останува рамнодушен, зашто знае за милоста Божја, која што никој од луѓето да ја одземе не може, зашто таа е Висока – таа е во Бога.

Превод: М. Даниловска

Source: https://pokajanie.mk/2020/12/02/oh-duhu-svet-ne-ostavajme/

Share:

Example Admin User

Numquam earum rerum voluptas dolorum est est dolore. Sint aliquid provident voluptas laboriosam in id tenetur. Natus reiciendis voluptates ipsum itaque et nulla at. Explicabo et qui dolorem a odio placeat minus. Debitis delectus expedita voluptatem dicta earum aut. Quia ut maxime voluptatem voluptas. Doloribus tempora repellendus at voluptas.

All author posts

Related Posts

Image Description
3 years ago

Вадејќи ја раската од окото на ближниот, оставете му го барем окото

Протоереј Алексиј Червјаков   Тишина од свештен трепет во храмот. Топол мирис од восочни свеќи и темјан, чиј дим полека се издига кон сводовите на стариот храм, во кој, мајското сонце како иконописец црта рајски слики. Многу сум радосен и спокоен, како што можам да бидам само после Евх...

Image Description
2 years ago

Свети Силуан Атонски – Молитвата е најдобро дело за душата!

Свети Силуан Атонски СЛОВО ЗА МОЛИТВАТА Кој Го љуби Господ, тој секогаш се сеќава на Него, а сеќавањето на Бог ја породува молитвата. Ако не се сеќаваш на Господ, тогаш нема ни да се молиш, а душата без молитвата нема да пребива во љубовта Божја. Оти преку молитвата доаѓа благодатта на Светиот Дух....

Image Description
2 years ago

Свети Спиридон и патникот

Еднаш на вратата од домот на свети Спиридон затропал еден изморен патник, кој доаѓал од Киринеа. Надвор времето било ужасно, дождови, ветар, а патникот кој 3 дена одел гладен, едвај дошол до неговата куќа. Светиот владика Спиридон (270-348), кој бил вдовец и живеел со неговата ќерка, света...