Побарајте прошка од Господ

Example Super-Admin User · 1 month ago

    0 minutes, 46 seconds


 Побарајте прошка од Господ 


Меѓутоа, ако по Крштевањето човек живее не како христијанин, туку како паган, навредувајќи го Господа со секакви гревови и не се кае за нив, и ако не ја исчисти душата од гревовите, ќе испадне дека е како некрстена личност. Затоа често слушаме од неверниците: „Еве, верници, крстени, а вие сте полоши од нас“. Така, Словото Божјо вели: вие христијаните хулите на Божјото име, зашто живеете полошо од незнабошците.    

Господ му дал слобода на човекот и тој може да оди или кај Бог или кај ѓаволот. Трет пат нема. Нема средина. Затоа ние, христијаните, мора да одиме кај Бога, да се стремиме кон Него, да Му веруваме, да ги прифаќаме светите тајни, да ги исполнуваме заповедите Божји, а ако нешто не сме исполниле, тогаш да го сфатиме и да не се оправдуваме, туку да ги оплакуваме нашите гревови пред Него. 

 Побарајте прошка, за да Он, милостивиот Господ ни ја прости и ја очисти нашата душа. Кој греши свесно, се оправдува за своите гревови и не се покае за нив, му се спротивставува на Господа, станува непријател на Бога и оди кај ѓаволот.

Игумен Никон Воробјев 

Source: https://poukinasvetitestarci.blogspot.com/2024/06/blog-post_60.html

Share:

Example Super-Admin User

Aut dolor fugit impedit incidunt. Unde repellat commodi illum voluptas. Quisquam consequatur autem quae ipsam. Corporis voluptate aspernatur minus omnis. Maiores aut fugit mollitia eaque. Praesentium facere alias dicta delectus et rerum. Dolorem animi cum cumque accusantium vel autem. Eos iste reprehenderit et odit eius voluptas modi. Sequi dolorum dolorem inventore saepe quibusdam. Impedit in est repudiandae consequatur fugit fugit. Dolorem et illum neque aut sint et.

All author posts

Related Posts

Image Description
2 weeks ago

На кого ќе му го посветам денот?...

 На кого ќе му го посветам денот?Има моменти во нашиот духовен живот кога одиме надолу... или од долготрајна немарност, или од нашата психичка состојба, или од надворешни фактори, или од комбинација на многу фактори.Една грешка следи друга, страстите се будат и гревовите ни стануваат навика. Божјата...

Image Description
2 years ago

„Зашто, мнозина се повикани, а малцина избрани.” (Омилии)

„Тогаш царот им рече на слугите: Врзете му ги рацете и нозете, земете го и фрлете го во крајната темнина; таму ќе биде плач и крцкање co заби.” Тој самиот веќе беше си ги врзал рацете правејќи зли дела, и своите нозе самиот беше ги врзал, одејќи по патиштата на беззаконијата. Уште во овој живот сам...

Image Description
1 month ago

Слово за денот на славното Вознесение според телото на нашиот Господ Исус Христос

   Слово за денот на славното Вознесение според телото на нашиот Господ Исус ХристосОној кој слезе, и Тој се вознесе, над сите небеса, за да исполни сè (небото и земјата) (Еф. 4,10).Горенаведените зборови ги земам јас, возљубени браќа и сестри, од посланието на Свети Апостол Павле до жителите на паг...