Покров на Пресвета Богородица

Example Super-Admin User · 3 years ago

    0 minutes, 16 seconds


Празникот Покров на Пресвета Богородица е историски настан кој се случил во 911 година, во црквата Влахерна, во Цариград. Додека патријархот со свештениците и верниот народ стоеле на молитва, во текот на бдението Пресвета Богородица му се открила на јуродивиот Андреј, а тој му ја покажал на својот ученик Епифаниј. Имено, Пресвета Богородица стоела над...... Continue Reading →

Source: https://crkvaveles.wordpress.com/2020/10/14/%D0%BF%D0%BE%D0%BA%D1%80%D0%BE%D0%B2-%D0%BD%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B0-%D0%B1%D0%BE%D0%B3%D0%BE%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D1%86%D0%B0/

Share:

Example Super-Admin User

Aut dolor fugit impedit incidunt. Unde repellat commodi illum voluptas. Quisquam consequatur autem quae ipsam. Corporis voluptate aspernatur minus omnis. Maiores aut fugit mollitia eaque. Praesentium facere alias dicta delectus et rerum. Dolorem animi cum cumque accusantium vel autem. Eos iste reprehenderit et odit eius voluptas modi. Sequi dolorum dolorem inventore saepe quibusdam. Impedit in est repudiandae consequatur fugit fugit. Dolorem et illum neque aut sint et.

All author posts

Related Posts

Image Description
3 years ago

Свети Апостол Јаков Зеведеев

СВЕТИ АПОСТОЛ ЈАКОВ ЗЕВЕДЕЕВ Свети Јаков Зеведеев, познат уште и како Стари (грчки: Ιάκωβος, латински: Iacobus) е еден од дванаесетте апостоли на Исус Христос и е признат за христијански светец. Апостол Јаков е роден во Палестина. Јаков заедно со својот татко и брат биле рибари. Во Евангелието, бра...

Image Description
3 years ago

Свети Чед, епископот на Личфилд

ЖИТИЈА НА БОЖЈИ УГОДНИЦИ, КОИ ЗАСВЕТЛИЛЕ ВО ЗЕМЈАТА ВЕЛИКА БРИТАНИЈА СПОМЕН НА СВЕТИОТ ОТЕЦ НАШ ЧЕД, ЕПИСКОПОТ НА ЛИЧФИЛД, ЧИЈ СПОМЕН ЦРКВАТА ГО СЛАВИ НА 2 МАРТ (634-672; Chad of Lichfield) Свети Чед,[1] заедно со својот брат Кед, своето образование го стекнале во манастирот во Линдисфарн,...

Image Description
3 years ago

ПЕДЕСЕТНИЦА – Роденденот на Црквата! (Го славиме најголемото чудо на овој свет!)

Беседа на Педесетница на Свети Јустин Ќелиски На Спасовден што прославувавме? Го прославивме Господ  Исус Христос Којшто со Телото воскресна и се вознесе на Небесата. Што  ни кажа Господ со тоа? Господ со тоа  ни кажа дека нашето тело, моето и твоето и секое тело, ќе воскресне од...