Ретроспектива (2005-2020): Пред лицето на живиот Бог

Example User · 2 years ago

    1 minute, 11 seconds


 лого

26ти декември   2020 лето Господово

Zvonko.sv.Vasa10

По својата содржина Исусовата молитва е многу еднолична, постојано: помилуј и помилуј. Но, ниту една молитва мене не ме поставила толку директно пред Божјото лице, како таа молитва...

Другите молитви сите имаат своја содржина: утрена молитва, вечерна, итн. Кај оваа молитва соржината е една: помилуј ме! Таа го поттикнува човекот да стои пред лицето на живиот Бог со чувство на покајание и тоа е сѐ. Но, тоа стоење пред Господ со чувство на покајание дава многу: тоа ми го дава она, што ми е најпотребно, а тоа е свест за мојата вина пред Бога. Јас стојам пред Господ со чувство на вина и тоа прави Бог да ми биде многу близок. Зар не? Никаква друга молитва не може да ја замени Исусовата молитва. Таму ние молиме за други потреби: „лебот наш насушен дај ни го денес“ и др. А во оваа молитва ние само стоиме пред Бога со свест за нашата недостојност, а тоа и е она главното што се бара од нас.

Во тоа се содржи силата и значењето на Исусовата молитва. Но, другите, сите се насочени кон задоволување на некои потреби, или потреби на нашите ближни. Само Исусовата молитва исклучиво се однесува на спознавање на својата недостојност пред Бога и нѐ учи на правилен однос кон Него. А тоа е најважното, бидејќи обично кај нас, тоа го нема. Ние постојано нешто измолуваме: здравје, успех во работата и сл. Зар не е така? И, ете, Исусовата молитва нѐ учи на најважното и најпотребното, таа нѐ учи правилно да стоиме во однос на Бога, да ја сфатиме Неговата светост и нашата беда, и да се смируваме.

Јеросхимонах Сергеј

 Panorami4.jpg

Извор: МПЦ

Лето Господово 2011

26ти декември  2020 лето Господово

Извор

TVITer270

П.П. 2011-03-12 20:56:43

Source: https://preminportal.com.mk/duhovnost/duhoven-azbuchnik/7948-pred-liceto-na-zhiviot-bog

Share:

Example User

Sit illo et occaecati blanditiis minus. Explicabo quia eius porro earum quis. Et nesciunt et nobis autem aut quod dolorem. Cumque est quas provident nemo nihil. Perferendis sequi in ipsa consequatur voluptatibus voluptatem. Sed assumenda ut cupiditate. Saepe et fuga maiores optio. Doloribus ea iusto dolore. Sed deserunt suscipit reprehenderit magni voluptatibus dicta. Unde aliquam sunt deserunt itaque. Nesciunt tempore molestiae qui et distinctio. Dolor quae aliquam nobis minus.

All author posts

Related Posts

Image Description
2 years ago

С нами Бог!

Утеха во денешната состојба со вирусот Отец Пимен (Влад) е настојател на Ќелијата – Воведение на Пресвета Богородица – на Света Гора Атонска, која припаѓа на Скитот Лаку. Драги мои! Сакам на кратко да поговорам со вас, седејќи со чашка кафе. Си приготвив кафе, слатко кафе, какво што јас сак...

Image Description
2 years ago

Библијата – приватна книга на Црквата

За верните, Библијата е Слово Божјо. Таа не Куран, издиктиран од Бога текст, а запишан од луѓе. Во Светото писмо се опишува Откровението дадено во историјата, и при пишувањето на свештените текстови под Божествена инспирација, кај писателите целосно учествувало и човечкото: оттука различни стилови,...

Image Description
2 years ago

Ретроспектива (2005-2020): Убавината ќе го спаси светот

    Убавината ќе го спаси светот ( Предавање на Епископ Атанасиј Јефтиќ одржано за време на Театарските денови во Требиње, 13 мај 2001 година, во неделата на Самрјанката) Вечерва посакав да говорам на тема која е секогаш актуелна, а е поврзана и со театарските денови на Требиње кои се нас...