Што е тоа петолебие

Example Super-Admin User · 1 month ago

    0 minutes, 16 seconds


Во текот на Великиот пост, во петоците кога се чита Акатистот на Пресвета Богородица, верниците носат петолебие (пет лепчиња), вино, масло и пченица за благослов на семејството, градот и државата. Светите отци за Петолебието велат: „Овој, пак, благословен леб има разни дарови, ја прекинува температурата, кога се прима со вода, ја прогонува секоја ужасна слабост,...... Continue Reading →

Source: https://crkvaveles.wordpress.com/2021/03/18/%D1%88%D1%82%D0%BE-%D0%B5-%D1%82%D0%BE%D0%B0-%D0%BF%D0%B5%D1%82%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%B1%D0%B8%D0%B5/

Share:

Example Super-Admin User

Aut dolor fugit impedit incidunt. Unde repellat commodi illum voluptas. Quisquam consequatur autem quae ipsam. Corporis voluptate aspernatur minus omnis. Maiores aut fugit mollitia eaque. Praesentium facere alias dicta delectus et rerum. Dolorem animi cum cumque accusantium vel autem. Eos iste reprehenderit et odit eius voluptas modi. Sequi dolorum dolorem inventore saepe quibusdam. Impedit in est repudiandae consequatur fugit fugit. Dolorem et illum neque aut sint et.

All author posts

Related Posts

Image Description
1 month ago

Православната вера е црковна, подвижничка и литургиска

Свештеник Јани Мулев Во Светото Писмо читаме, како Господ ни вели дека, не секој што вели „Господи, Господи“, ќе влезе во Царството Божјо, во рајот. Во параболите преку кои Христос ни ги објаснува тајните на овој и на идниот живот, често сретнуваме поделби на степени, нивоа, категории на луѓе. Во Ст...

Image Description
1 month ago

Пречки за исповед

Николај Воинеску Незнаењето, егоизмот и грешниот живот се главните причини поради кои многу христијани не се исповедаат. Други причини се осудувањето на свештенството, антицрковниот дух, борбата против верата и маловерието. И како да не е доволно тоа, доаѓа и нашиот противник, ѓаволот. И се обидува...

Image Description
3 years ago

Видението на свети Нифонт на Светата Литургија

ВИДЕНИЕТО НА СВЕТИ НИФОНТ НА СВЕТАТА ЛИТУРГИЈА Пријател на ангелите Едно утро отидовме да отслужиме Литургија во храмот на Св. Никола, кој се наоѓа покрај Палатата на изобилието, како што ја нарекуваа. Стигнавме пред да почне службата. Но праведникот почна да се моли на Господа, завлекувајќи се во е...