Св. Симеон Нов Боголсов- „Никој не може да Го нарече Исус Господ, освен преку Светиот Дух“

Example User · 4 weeks ago

    0 minutes, 13 seconds


 sv.Simeon.N.Bogoslov.jpgОние што вистински Му се поколнуваат на Бога, се поклонуваат со Духот и се молат со Духот, „а каде што е Духот, таму има слобода“, слобода од демоните и од сите страсти кои тие ги донесуваат во душата: непријателства, неволји, смут, малодушност, лоши навики, злоба, наверие, гнев, лакомост и секое самоугодување...

Source: https://preminportal.com.mk/duhovnost/duhoven-azbuchnik/13067-sv-simeon-nov-bogolsov-nikoj-ne-mozhe-da-go-nareche-isus-gospod-osven-preku-svetiot-duh

Share:

Example User

Placeat id pariatur et eos et nostrum. Voluptas cupiditate non sunt. Iusto impedit dolorum eaque deleniti molestiae numquam praesentium. Voluptas eligendi nulla quo ipsa dicta maiores accusamus. Voluptate impedit et voluptas id magni. Magnam vero autem autem accusantium nesciunt. Sunt ad quas atque aut dolorum. Voluptatibus similique quidem culpa cumque quia officiis nisi.

All author posts

Related Posts

Image Description
2 years ago

Ватопедска чудотворна икона на Богородица Парамитија (Утешителка)

Ватопедска чудотворна икона на Богородица  Парамитија (Утешителка) ИКОНАТА КОЈА ГО ПРОМЕНИЛА СВОЈОТ ЛИК Преданието раскажува дека во 807 година на Света Гора дошле банда од морски разбојници. Тие имале намера в`зори, после отворањето на капијата да влезат во Ватопед,  да ги заколат монаси...

Image Description
3 weeks ago

Имајте среќен ден и живејте го животот како шесте приказни

1) Еднаш, сите селани решија да се молат за дожд. На денот на молитвата се собра целиот народ, но дојде само едно момче со чадор. Ова е ВЕРА.2) Кога ги фрламе бебињата во воздух, тие се смеат бидејќи знаат дека ќе ги фатиме. Ова е ДОВЕРБА.

Image Description
3 years ago

За Конон, презвитерот од манастирот Пентукла

Во лаврата на светиот отец наш Сава Освештени го посетивме старецот Атанасиј и тој ни го раскажа следново: Во времето додека престојував во општежитието Пентукла[1] живееше таму некој презвитер Конон, родум од Киликија. Бидејќи беше добродетелен монах и имаше возвишен духовен раст, стана св...