Свети Јован Руски и докторот болен од рак

Example Super-Admin User · 2 weeks ago

    2 minutes, 29 seconds


 Свети Јован Руски и докторот болен од рак
Во  Евија живеел и работел доктор по име Манцорос. Како лекар бил многу добар, но не верувал во Христа и всушност не сакал да слуша дискусии поврзани со религијата и душата. Тој успеа да се спротивстави на религијата и неговите ставови беа тврдокорни за темата христијанство.

Така тој се разболе и многу сериозно. Несфатливата болест му се приближила на неверниот лекар кој го сфатил нејзиното доаѓање со ужасни болки. Со неподносливи болки бил пренесен во болницата Халкида. Таму поради сериозноста на болеста не можеле да го хоспитализираат. Така го испратиле во Атина во клиниката „Пантократор“ лоцирана на улица 3 септември.

Таму му биле извршени радиолошки и хемиски тестови, кои покажале дека терминалната болест го нападнала дебелото црево на докторот.

Кога целиот живот на докторот беше општествено поставен и тој лесно можеше да каже и прави што сака, докторот беше апсолутен во својот збор за Христос и светителите. Сето тоа беше добро исполирана лага за неверниот лекар. Единствената вистина беше гревот.

Тоа беше местото каде што побегна кога во неговиот живот се појавија мали црни меурчиња. Но, сега, работите беа поинакви. Темните облаци кои долго време го засениле неговиот живот не можеле да се отстранат со неговиот омилен метод кој не бил ништо друго туку грев.

„До семоќниот Бог, само надеж, колега“

Ова беше дијагноза-апел на неговите колеги, кои му објаснија, поради професијата. И тој самиот, поради својата професија, сфатил дека пламенот на надежта ќе згасне. Така лекарите во болницата му кажале дека доколку се согласи и тој може да биде опериран следниот ден. Така тој се согласи врз основа на медицинското знаење што исто така го имаше.

Но зборовите на колегите: „До семоќниот Бог, само надеж, колега“, го доведоа во пресрет на операцијата, на спонтана молитва, која излезе од неговата душа. Го молеше Бога не само да го оздрави, туку и да му прости за неверството што го покажуваше толку години.

За време на молитвата некој тропнал на вратата и го прекинал. Тоа беше еден убав млад човек, кој туркајќи ја вратата со рацете, влезе во собата на лекарот и следеше следниот дијалог:

- Што имаш?

- Многу сум болен.

– Немаш ништо.

- Што велиш, мој Христијане? Имам доцен стадиум на рак на дебелото црево и утре сум на операција. Дали разбираш што ми се случува?

– Немаш веќе ништо. Ти направив добро.

- Како не се срамиш пред болен човек? Дали  се шегуваш со мене?

– Јас сум Свети Јован Руски. Бидејќи инсистираш, направи ја операцијата утре и ќе се увериш дека немаш ништо.

Младиот човек исчезна. Но, докторот, полн со вознемиреност, заѕвони на ѕвончето за да ги праша медицинските сестри дали го виделе тој млад човек, кој ја напуштил својата соба. Но залудно затоа што ниту една од медицинските сестри ништо не видела. Следниот ден болниот лекар бил примен во операционата сала за операција. Докторите подготвени за операција одеднаш слушаат како докторот им кажува дека не му е потребна операција и дека е во добра здравствена состојба.

– Свети Јован Руски ме исцели.

– Ама што ни кажуваш? Во 20 век сме колега, што зборуваш?

Колегата мора да е во агонија, зборуваа лекарите од болницата, додека инсистираа на операција, поради намаленото припишување на пациентот. Му дале седативи за операцијата и кога го отвориле туморот го немало. Светителот го направи своето чудо и лекарите беа збунети, гледајќи се еден со друг. Докторот беше сосема добро. Самиот доктор ги кажува овие работи насекаде, каде и да е.  Да ја имаме желбата на Свети Јован, амин.


Source: https://poukinasvetitestarci.blogspot.com/2024/06/blog-post_62.html

Share:

Example Super-Admin User

Aut dolor fugit impedit incidunt. Unde repellat commodi illum voluptas. Quisquam consequatur autem quae ipsam. Corporis voluptate aspernatur minus omnis. Maiores aut fugit mollitia eaque. Praesentium facere alias dicta delectus et rerum. Dolorem animi cum cumque accusantium vel autem. Eos iste reprehenderit et odit eius voluptas modi. Sequi dolorum dolorem inventore saepe quibusdam. Impedit in est repudiandae consequatur fugit fugit. Dolorem et illum neque aut sint et.

All author posts

Related Posts

Image Description
3 weeks ago

Што е понизност?

   Што е понизност?   Ова е моќта да умреш самиот за да може друга личност да живее. Христос го направи тоа. Светиот апостол Павле вели: Се понизи, односно Христос се лиши од Божествената слава и величина и стана Човек – како нас, без ниту една разлика, освен гревот, кој не го прифати. Тој совршен Ч...

Image Description
3 weeks ago

Лекција, благослов и љубов

Елефтериос Елефтеријадис, психолог Поради три причини доаѓаат луѓето во нашиот живот. Или како лекција, или како благослов, или од љубов... Доаѓаат како лекција за да нѐ научат на нешто. Некогаш на лесен начин, некогаш со болка. Со тешкотија, со зло. Често не го сфаќаме тоа, но дури тешкотиите, конф...

Image Description
3 weeks ago

Човек – кактус

Елефтериос Елефтеријадис, психолог Човекот кој не зборува, кој не се грижи за себе, завршува како кактус. Собира, собира, собира во себе сѐ дотогаш кога он него почнуваат да излегуваат трња. И тогаш не може да се зближи со луѓето околу него. Затоа, да бидеш резервиран кога ќе видиш еден човек груб,...