Title : Свети Мало, првиот епископ на Сен-Мало

Свети Мало, првиот епископ на Сен-Мало

Example User · 4 weeks ago

Saint_MaloСПОМЕН НА СВЕТИОТ ОТЕЦ НАШ МАЛО, ПРВИОТ ЕПИСКОП НА СЕН-МАЛО И ЕДЕН ОД ЛЕГЕНДАРНИТЕ ОСНОВАЧИ НА БРЕТАНИЈА,[1] ЧИЈ СПОМЕН ЦРКВАТА ГО СЛАВИ НА 15 НОЕМВРИ

(487-565; велшки: Mach Lou; бретонски: Malou; латински: Maclovius)

Свети Мало е келтски светител, еден од легендарните основачи на Бретанија и првиот епископ на градот Сен Мало,[2] наречен во негова чест.

Роден е во велшко семејство, во реонот Каубриџ (Y Bont-faen), во грофовијата Гламорган, во Јужен Велс. Според житието, кога тој се родил, неговата мајка имала 67 години. Бил ученик на свети Брендан, со кого заедно оделе на поклонувања на светињите низ Велс и Англија. Поминувајќи го Ла Манш, тој се населил на еден остров, каде што денес се наоѓа гратчето Сен Мало. Го основал епископството Алет, каде што формирал манастирски заедници, во кои главна дејност било лозарството. Поради сè почестите малтретирања и прогонувања, тој бил принуден да го напушти манастирот, па заедно со своите следбеници се населил во Аршинжи (Сентонж), денешниот департмент на Приморски Шарант, каде што и го завршил земниот живот.

Во X век, со одобрение на Хуго Велики, неговите мошти биле пренесени во Париз.

Свети Мало денес е почитуван како еден од основачите на Бретанија. Православната Црква неговиот спомен го празнува на 15 ноември според Јулијанскиот календар.

[1] Бретанија (француски: Bretagne; бретонски: Breizh; галски: Bertaeyn) е историска е област и регион во северозападна Франција. Своето име го добила од племето Брити, кои тука се населувале во почетокот на средните векови. Дотогаш таа била западен дел од вкупните крајбрежни територии, расположени меѓу Сена и Гарона, кои се нарекувале Арморик (страна кај морето). Најжестоките борби за освојување на оваа територија се воделе од 440-600 година, кога имало напади од Брити од Британските Острови. Во војната против Франките, тие успеале да издејствуваат самостојност, а со тек на време Бретанија влегла во составот на независните херцогства. Долг период Бретанија се колебала на која страна да припадне – Франција или Англија. Сепак, во 1532 година, таа званично и конечно влегла во состав на Франција. Бретанија денес има околу 4.000.000 жители, а главен град е Рен.

[2] Сен Мало (Saint Malo, Sant Malou) е град и пристаниште во Бретанија, во северозападна Франција, кој се наоѓа на брегот на Ла Манш, на устието на реката Ранс. Иако градот има околу 50.000 жители, денес важи за голем туристички центар, каде што во време на сезона има и до 200.000 туристи.

Source: https://blagovesti.wordpress.com/2017/05/30/%d1%81%d0%b2%d0%b5%d1%82%d0%b8-%d0%bc%d0%b0%d0%bb%d0%be-%d0%bf%d1%80%d0%b2%d0%b8%d0%be%d1%82-%d0%b5%d0%bf%d0%b8%d1%81%d0%ba%d0%be%d0%bf-%d0%bd%d0%b

Related Posts

Image Description
4 weeks ago

Свети Георгиј и змејот во иконографијата

Богатството на образи претставено на светите икони е преголемо, но изгледа само едно нешто ги соединува сите нив. Иако не секогаш се претставува на еден натуралистички начин, тие секогаш имаат за цел да ја претстават реалноста. На иконите од животот на Христос, Неговите светии или други историски н...

Image Description
3 weeks ago

13. Недела по Педесетница – евангелие за лошите лозари!

Свето евангелие според светиот апостол Матеј Свето евангелие според светиот апостол Матеј   21:33-42 Чујте друга парабола! Имаше еден човек домаќин, кој насади лозје, го загради со плот, ископа бунар, направи кула и, откако го предаде на лозарите, си отиде. И кога наближи времето за берењ...

Image Description
4 weeks ago

За осудувањето (3)

Некогаш во Скитот некој брат паднал во грев. Браќата се собрале и пратиле по ава Мојсеј; но тој не сакал да дојде. Тогаш презвитерот пратил по него со вакви зборови: дојди, те очекува собранието. Авата станал, зел една лоша корпа, ја наполнил со песок и така тргнал. Браќата што му излегле во пресрет...