Title : Светите четиринаест илјади младенци маченици во Витлеем

Светите четиринаест илјади младенци маченици во Витлеем

Example Admin User · 2 weeks ago

    2 minutes, 55 seconds Read time


Светите четиринаест илјади младенци маченици во Витлеем

Бидејќи мудреците од Исток не се вратија од Витлеем во Ерусалим за да му јават на Ирод за новородениот Цар, туку на заповед од ангел по друг пат заминаа за својата татковина, царот Ирод се разјари како лута ѕверка и нареди да се убијат сите деца на возраст до две години во Витлеем и во сета витлеемска околија.

Оваа страшна царска заповед беше извршена буквално. Неговите војници некои деца ги убија со меч, други ги разбиваа врз камења, трети ги гмечеа со нозе, четврти со рацете ги задавија.

И се крена плач и лелек на мајките до небесата; пискот и горко плачење, „Рахил плаче за своите деца и не сака да се утеши за нив, зашто ги нема“ , како што е и пророкувано (Еремија 31, 15; Матеј 2, 18).

Ова злосторство над многубројните невини деца се изврши една година по раѓањето на Исус Христос, на 29 декември.

За ова време Ирод трагаше за да Го пронајде Божествениот Малденец.

Го бараше од Захарија син му Јован, се разбира за да го убие, зашто мислеше дека Јован е тој нов Цар. Па бидејќи Захарија не го даде Јован, по наредба на Ирод самиот Захарија го убија во храмот.

Ќе го убиеја и Св. Симеон Богопримец, ако после Сретение не се упокоеше во Господа.

Откако ги уби витлеемските деца Ирод се наврте на еврејските старешини коишто му толкуваа каде треба да се роди Месијата. Го уби првосвештеникот Иркан и други седумдесет старци од Синедрионот.

Така зло завршија и оние коишто се согласуваа со Ирод дека новиот Цар Младенец треба да биде убиен.

Потоа ги уби своите – брат му, сестра му и жена му и тројцата свои синови.

Најпосле и него го постигна Божја казна: почна сиот да се тресе, нозете му потекоа, долниот дел од телото му загнои, а од гнојот потекоа црви, носот му се затвори и од него се ширеше неподнослива смрдеа.

Пред да издивне се сети дека во затворот има многумина Евреи коишто би се израдувале на неговата смрт, па заради тоа нареди сите да ги убијат.

Така ја испушти својата нечовечна душа овој грозен владетел и им ја предаде во вечна сопственост на демоните.
С.Т.

Source: https://pokajanie.mk/2021/01/10/30440/

Share:

Example Admin User

All author posts

Related Posts

Image Description
4 months ago

Свети Кед, епископот на Ластингем

ЖИТИЈА НА БОЖЈИ УГОДНИЦИ, КОИ ЗАСВЕТЛИЛЕ ВО ЗЕМЈАТА ВЕЛИКА БРИТАНИЈА СПОМЕН НА СВЕТИОТ ОТЕЦ НАШ КЕД, ЕПИСКОПОТ НА ЛАСТИНГЕМ, ЧИЈ СПОМЕН ЦРКВАТА ГО СЛАВИ НА 7 ЈАНУАРИ (620-664; Cedd of Lastingham) Свети Кед[1] е роден во англиско семејство, кое живеело во Нортумбрија. Во служењето на Господ...

Image Description
1 week ago

ПРЕП. ГАВРИЛ СВЕТОГОРЕЦ ЕПИСКОП ВЕЛИЧКИ

ПРЕПОДОБЕН ГАВРИЛ СВЕТОГОРЕЦ ЕПИСКОП ВЕЛИЧКИ Епископот Велички Гаврил е роден во 1926 година во Штип од Православни родители Методиј ( подоцна, со монашко име, Кирил) И Горица Парнаџиеви.Уште како млад се карактеризирал со посебна кротост и послушност. Во учењето бил остроумен и со посебен наследе...

Image Description
4 months ago

Fr. Georgij Gligorov: The Macedonian focus on Christmas

From an interview with a local journalist on the celebration of the Macedonian Orthodox Christmas, conducted in December 2018 Q: Does the Macedonian Church do anything special to observe Advent? Fr. Georgij: The Macedonian Orthodox Church is united in the Faith with all other so called Eastern...