Така ни кажа срцето

Example Super-Admin User · 1 week ago

    0 minutes, 45 seconds


 Така ни кажа срцетоКако знаеме дека постои духовниот свет? Кој ни кажа дека постои? Ако луѓето кои не веруваат во божественото откровение не прашаат за тоа, ние ќе им одговориме на следниов начин: Така ни кажа срцето. Бидејќи постојат два начини да се знае нешто , првиот е оној за кој зборува Хекел и кој науката го користи за да го запознае материјалниот свет. Но, постои и друг начин кој науката не го знае и не сака да го знае. Тоа е знаење преку срце. Нашето срце не е само централен орган на циркулаторниот систем, тоа е и орган со кој го познаваме другиот свет и стекнуваме највисоко знаење. Тоа е инструмент кој ни овозможува да комуницираме со Бога и со горниот свет. Само ова е местото каде што не се согласуваме со науката.


Ценејќи ги големите успеси и достигнувања на науката, ние воопшто не го доведуваме во прашање нејзиното големо значење и не го ограничуваме научното знаење. Ние само им велиме на научниците: „Вие немате способност со вашите методи да го истражувате духовниот свет, но ние можеме да го направиме тоа со нашето срце“.

Свети Лука Кримски

Source: https://poukinasvetitestarci.blogspot.com/2024/06/blog-post_94.html

Share:

Example Super-Admin User

Aut dolor fugit impedit incidunt. Unde repellat commodi illum voluptas. Quisquam consequatur autem quae ipsam. Corporis voluptate aspernatur minus omnis. Maiores aut fugit mollitia eaque. Praesentium facere alias dicta delectus et rerum. Dolorem animi cum cumque accusantium vel autem. Eos iste reprehenderit et odit eius voluptas modi. Sequi dolorum dolorem inventore saepe quibusdam. Impedit in est repudiandae consequatur fugit fugit. Dolorem et illum neque aut sint et.

All author posts

Related Posts

Image Description
3 years ago

Барала учителка во добродетелта на трпеливоста! (Свети Јован Касијан Римјанин)

184. За ваквата трпеливост сакам да ви дадам барем два примера. Еден од нив е тој што ни го покажала една побожна жена, која сакала да се усоврши во оваа добродетел, па не само што не бегала од искушенијата, туку сакала да ја навредуваат. И колку повеќе ја навредувале, таа бивала се посилна и потр...

Image Description
3 weeks ago

Сѐ што не ме убива, ме прави ли посилен?

Сѐ што не ме убива, ме прави посилен? Ана Кирјанова Сѐ што не ме убива, ме прави посилен! Тоа го рекол Ниче, тогаш полудел, а потоа и умрел. Затоа што ова се убави зборови, но тоа не е вистина. Сѐ што не нѐ убива во тој миг, нѐ убива постепено, незабележливо. Ја убива нашата добрина...... Continue R...

Image Description
3 weeks ago

МОЛИТВИ ЗА ДУХОВНИОТ ОТЕЦ

 МОЛИТВИ ЗА ДУХОВНИОТ ОТЕЦМОЛИТВА ЗА ДУХОВНИОТ ОТЕЦО, Пресвета Владичице моја, Дево Богородице, Царице  на небесата и на земјата. Чуј ги воздишките и грешната молитва на душата моја која ти ја принесувам за мојот духовен отец, многустрадалниот слуга твој (име). Биди му вечна Сопатничка, во секое вре...