Title : ХРИСТОС ИЛИ БИЛО КОЈ ДРУГ…(Романтичарска идеја за христијанството)

ХРИСТОС ИЛИ БИЛО КОЈ ДРУГ…(Романтичарска идеја за христијанството)

Example Admin User · 1 year ago

    0 minutes, 0 seconds


Романтичарска идеја за христијанството (09.12.2020 11:03)

Луѓето сакаат несметано да живеат некоја романтичарска идеја за христијанството, да се залажуваат со некаква сентиментална „љубов“ кон Бог и кон ближните, така што како да забораваат дека „животот“ е конкретен и дека во одреден момент секако ќе ги постави пред изборот – Христос или кој било друг или што било друго; па макар и некој најблизок или нешто најблиско.

Нормално е дека христијанинот, при таквиот избор, секогаш Го избира Господ Христос.

На пример, ако сме поставени, како светите маченици (или монасите), да бираме помеѓу одрекување од Христос – од една страна, или од родено дете, или од мајка или од татко, или од роден брат или од сестра, или од нешто друго најмило – од друга страна, ние од Христос не се одрекуваме!

Но, демонот, како искусен непријател, не ги фаќа луѓето во своите замки најпрво на големи работи или избори, туку на ситни; на изборот помеѓу задоволување на некоја нивна мала страст или Христос.

Затоа, проблемот се малите работи и малите избори на кои демонот, луѓето, преку нивните страсти, ги лови – со што тие се одрекуваат од Христос, а истовремено мислат дека тоа ништо не е.

Постапка на постепено загревање на водата до зовривање, во која несвесната – за тоа, жаба седи.

Постојат уште две Божји заповеди кои во парампарче ја разбиваат романтичарската идеја и илузија за христијанството, а тоа се заповедта за љубов и кон непријателите (види: Матеј 5, 44) – наместо завист и омраза, и заповедта за конкретно помагање на оние што страдаат (види: Матеј 25, 45) – наместо бесчувствителност (пасивна религиозна социопатија).

За дополнителни информации и објаснувања обратете се кај вашиот духовен отец.

Пресвета Богородице, спаси нас!

Митр. Наум

Source: https://pokajanie.mk/2020/12/09/30115/

Share:

Example Admin User

All author posts

Related Posts

Image Description
1 year ago

Секташко однесување во Црквата! Митрополит Наум

Секташко однесување во Црквата (17.10.2020 09:41) (Да застанеме смирено, да стоиме со страв) Браќа, ве молам, во името на нашиот Господ Исус Христос, сите вие да зборувате едно и исто, и помеѓу вас да нема делење, туку да бидете соединети во еден дух и во една мисла. Оти од домашните на Хлој чув за...

Image Description
1 year ago

Митрополит Струмички Наум: Различни блаженства (19.12.2020 )

  Митрополит Струмички Наум:Различни блаженства (19.12.2020 17:50) Слушајте ги блаженствата внимателно, за да ја забележите разликата: „Кога го виде народот, Он се искачи на планината; а штом седна, учениците Негови се приближија до Него. И кога ја отвори устата Своја, ги поучуваше и говореше:...

Image Description
1 year ago

Јован Пачемски: Недела на митарот и фарисејот (21.02.2021)

  Скопје, 21ви февруари 2021 г.- храм на св.Јован Крстител Недела на митарот и фарисејотЕвангелие според Лука зачало 89Лука 18, 10-14 Во името на Отецот, Синот Светиот Дух,Од денеска, драги браќа и сестри, ние започнуваме со духовните подготовки за Велигдснскиот пост. Денес започнува првата под...