Title : 32. Недела пред Богојавление!

32. Недела пред Богојавление!

Example Admin User · 5 months ago

    0 minutes, 0 seconds


Свето евангелие според светиот апостол Марко

Јован го објавува доаѓањето на Исуса Христа.

1 Почеток од Евангелието на Исуса Христа, Син Божји,

2 како што е напишано кај пророците: »Еве, Јас го испраќам пред лицето Твое Мојот ангел, кој што ќе го приготви Твојот пат пред Тебе.«

3Гласот на оној, што вика во пустината: пригответе го патот на Господа, израмнете ги патеките Негови.

4 Се јави Јован, крштавајќи во пустината, и проповедаше покајно крштавање за проштавање на гревовите.

5 И излегуваа при него од целата Јудејска страна и од Ерусалим, и сите се крштаваа од него во реката Јордан, исповедувајќи ги своите гревови.

6 А Јован носеше облека од камилски влакна и појас од кожа околу половината своја, и јадеше скакулци и див мед.

7 И проповедаше, велејќи: »По мене иде Посилниот од мене, на Кого не сум достоен да се наведнам и да Му ги одврзам ремењата од обувките Негови.

8 Јас ве крстив со вода, а Он ќе ве крсти со Дух Свети.«

Source: https://pokajanie.mk/2021/01/15/30459/

Share:

Example Admin User

All author posts

Related Posts

Image Description
9 months ago

ОТСЕКУВАЊЕ НА ЧЕСНАТА ГЛАВА НА ЧЕСНИОТ, СЛАВЕН ПРОРОК, ПРЕТЕЧА И КРСТИТЕЛ ЈОВАН

ОТСЕКУВАЊЕ НА ЧЕСНАТА ГЛАВА НА ЧЕСНИОТ, СЛАВЕН ПРОРОК, ПРЕТЕЧА И КРСТИТЕЛ ЈОВАН УТРЕНА Тропар, глас 2.Споменот на праведникот е со пофалби, а тебе ти е доволно и сведоштвото на Господа, Претечо, оти навистина се покажа најпочитуван меѓу пророците, бидејќи се удостои да Го крстиш во водите Оној за Ко...

Image Description
7 months ago

22. Недела по Педесетница – За богатиот и сиромавиот Лазар (17. 11. 2019)

Свето евангелие според светиот апостол Лука 16:19-31 19. Еден човек беше богат и се облекуваше во порфир и свила, и секој ден живееше раскошно и се веселеше. 20. Имаше исто така, и еден сиромав, по име Лазар, кој струплив лежеше пред вратата негова; 21. и сакаше да се нахрани со трошките што паѓаа о...

Image Description
7 months ago

Светиот апостол Тома

  Еден од Дванаесетте големи апостоли. Со неговиот сомнеж во воскресението на Господ Исус Христос беше придобиена нова потврда за тој чудесен и спасоносен настан. Имено, воскреснатиот Господ повторно им се јави на учениците за да го увери Тома. И му рече Господ на Тома: „..дај ја раката своја и...