И тежок е Неговиот пат. Затоа оди полека.

Example Super-Admin User · 2 weeks ago

    1 minute, 8 seconds


И тежок е Неговиот пат. Затоа оди полека.

„Христовиот пат е долг, тој се протега до крајот на човечката историја. Ако му се брзаше, ќе се измореше, ќе паднеше на сред пат и ќе останеше таму. Додека кога оди бавно, оди сигурно. Неговиот пат е долг, затоа и неговите чекори се бавни.


И тежок е Неговиот пат. Затоа оди полека.


Низ локвите на крвта, низ темнината на гревовите и низ трњето на разбојниците Тој оди.


Тесен е Неговиот пат и многу паднати грешници се на пропаст од двете страни на Неговиот пат. Тој мора да се наведне на двете страни, да ги подигне и да ги повлече зад себе и да оди напред. Затоа оди полека.


Тој маршира полека, зашто неговата посада е далеку. Неговата посада се протега до крајот на историјата и неговото место е на крајот. Христос не проповеда полнота постигната за дваесет и четири часа.


Не, неговата посада бара цел век човек и цел век човештво.


Човекот може да ја достигне Христовата полнота додека живее, но човештвото сè уште е далеку од својот крај. Затоа се уште се далеку од Христовото совршенство. (Еф. 4:13).


Апостолите и мачениците и сите оние херои кои својот дух и своето срце го ставија во служба на Бога за среќа на луѓето, ја достигнаа „мерката на возраста на Христовата посада“.


Но, колку се тие? стотици, илјадници - нема повеќе. А тоа значи дека тие се уште се малцинство во светот. Затоа се уште се претпочита омразата пред љубовта и незнаењето пред разумот.


Затоа Христовото одење не е видливо. Но, кога Христовото малцинство ќе стане мнозинство, тогаш во рамнотежата на животот љубовта ќе надвладее и Неговото ветување ќе биде исполнето“.


Свети Николај Велимировиќ

Source: https://poukinasvetitestarci.blogspot.com/2024/06/blog-post_11.html

Share:

Example Super-Admin User

Aut dolor fugit impedit incidunt. Unde repellat commodi illum voluptas. Quisquam consequatur autem quae ipsam. Corporis voluptate aspernatur minus omnis. Maiores aut fugit mollitia eaque. Praesentium facere alias dicta delectus et rerum. Dolorem animi cum cumque accusantium vel autem. Eos iste reprehenderit et odit eius voluptas modi. Sequi dolorum dolorem inventore saepe quibusdam. Impedit in est repudiandae consequatur fugit fugit. Dolorem et illum neque aut sint et.

All author posts

Related Posts

Image Description
3 weeks ago

Совршени, непогрешливи и свети

Митрополит Атанасиј Лимасолски Ние ја поистоветуваме совршеноста со непогрешливоста. Затоа и лесно се соблазнуваме. Се соблазнуваме дури и од нашите духовни отци, од нашите епископи, од свештенослужителите кога ќе ги видиме дека грешат. А тоа што се соблазнуваме, знаете, е показател на нашата незрел...

Image Description
2 weeks ago

Со што ќе ги просветлиме нашите деца ?

 Со што ќе ги просветлиме нашите деца ?„Јас сум патот“ (Јн. 14:6), рекол Христос и: „Он би ти дал вода жива“ (Јн. 4:10) и: „Јас сум светлината на светот“ (Јн. 8:12). Каде ќе ги праќаме децата од оваа патека, а да не пропаднат? Со што ќе ги напоиме нивните жедни души? Со глината на земјата, каде пија...

Image Description
3 days ago

Духовденска задушница- сабота пред Педесетница

 Духовденска задушница- сабота пред ПедесетницаСпомнувањето на сите починати благочестиви христијани во саботата пред Педесетница е востановено затоа што со собитието на слегувањето на Светиот Дух се завршило домостроителството на спасението на човекот, а во тоа спасение учествуваат и упокоените. За...