Лек од страст...

Example Super-Admin User · 1 month ago

    1 minute, 4 seconds 

Лек од страстИзлекувањето на страста не лежи во отстранувањето на постоечката страст, туку во нејзината замена со соодветната доблест.

На пример страста за кражба. Во одреден момент тој решава да се исповеда и престанува да краде.

Ова не е лек од страста на кражбата, туку престанок на делото. Ако некој остане само во престанок на делото, постои ризик од релапс, бидејќи внатре ќе ја пропушти кражбата. Тој ќе биде како некој што ги кастри дрвјата, а не нивните корени. Ќе пораснат повторно…

Копнеејќи по грев, половина паднав во грев (пад на предилекција) и додека не бидам исповедан, никогаш нема да се покајам.

Лекот од страста ќе започне кога човекот ќе престане да краде и ќе почне да ја негува соодветната доблест, односно добродетелта на милосрдието. А кога ќе се стекне со добродетелта, таа добродетел ќе го спречи да се врати во кражба.

Љубовта кон милостина ќе го натера човекот да ја „замрази“ кражбата. Не можеме да се ослободиме од ниту една страст (лоша навика) освен ако не ја „мразиме“ и искрено не ја признаеме.

Ако не ја мразам страста, нема совршено покајание, а без совршено покајание, исповедта не ми користи, а јас сум во опасност да одам во пеколот...

Така ќе ја негувам соодветната доблест на милосрдието и ќе бидам на 4/5 од совршеното покајание.

За да биде покајанието совршено, треба да ја практикувам добродетелта, односно милосрдието во овој случај понизно, а не наметливо и гордо како што ѓаволот ќе се обиде да ме убеди со помисли...


Старец Ефрем од Скитот на Свети Андреј

Source: https://poukinasvetitestarci.blogspot.com/2024/05/blog-post_38.html

Share:

Example Super-Admin User

Aut dolor fugit impedit incidunt. Unde repellat commodi illum voluptas. Quisquam consequatur autem quae ipsam. Corporis voluptate aspernatur minus omnis. Maiores aut fugit mollitia eaque. Praesentium facere alias dicta delectus et rerum. Dolorem animi cum cumque accusantium vel autem. Eos iste reprehenderit et odit eius voluptas modi. Sequi dolorum dolorem inventore saepe quibusdam. Impedit in est repudiandae consequatur fugit fugit. Dolorem et illum neque aut sint et.

All author posts

Related Posts

Image Description
2 weeks ago

Рождество на Свети Јован Крстител

Пишува: Игумен Фотиј, манастир Св. Јоаким Осоговски Црквата Божја е втемелена во верата на Апостолите и учениците Христови. И сите последователни ученици на Христовата наука се апостоли и учители на Христовиот пример и на Неговата прекрасна наука. Сите верници во историјата на светот се носители...

Image Description
22 hours ago

Само Христос може да даде утеха во тесниот животен пат и на нашето спасение.

 Само Христос може да даде утеха во тесниот животен пат и на нашето спасение. Гледаш затегнати лица. Како да се присилени. Како да се непрестрајно мачи да нешто докажат. Дека се во право,добри, морални, пристојни, побожни...Како да сакаат да ги импресионират другите, со својот изглед, способност,инт...

Image Description
1 month ago

ПЛУКАМ НА ТАКВОТО ЗДРАВЈЕ! Старец Пајсиј (Демоните дури и да го лекуваат телото, го лекуваат за да ја умртват душата)

„….Така што, биди убеден брате, дека само Бог е вистинскиот лекар на душите и на телата, а маѓесниците и демоните не лекуваат вистински туку – навидум. Да претпоставиме дека по Божјо допуштение го лекуваат телото, но, знај дека го лекуваат со цел да ти ја умртват душата. Како? Со тоа што ќе те оддел...