Title : Молитвен подвиг или беспомошно чекање! (Митрополит Наум)

Молитвен подвиг или беспомошно чекање! (Митрополит Наум)

Example Admin User · 7 months ago

    0 minutes, 0 seconds


Молитвен подвиг или беспомошно чекање (13.12.2020 11:22)

Денешново празнично евангелие (Јован 1, 35–51) е уште едно историско сведоштво и конкретен пример на совршена молитвена заедница и однос помеѓу Бог и човекот; сведоштво за исполнета молитва.

Кога Христос му вели на Натанаил:

„кога беше под смоквата, Јас те видов“, всушност, му открива Кој го слушал, но и Кој му одговорил на молитвата додека тој се молел под смоквата.

А Натанаил со својот одговор:

„Рави! Ти си Син Божји, Ти си Царот Израилев!“ – ни открива и ни сведочи дека, во Богочовекот Исус Христос Го препознава Оној Кому се молел и Кого единствено Го барал во молитвата – Синот Божји и Царот Израилев, очекуваниот Месија.

Така, не знам на што попрво да се воодушевувам: дали на посветената молитва на Натанаил, во која тој Го бара само Него; или на нејзиното совршено исполнување – и како мистично доживување и како лична средба во живо – од страна на Богочовекот Христос?

Додека во празничното евангелие забележуваме активен однос кон Христос, каде Натанаил молитвено и лично се труди да се сретне со Него, во евангелието од денот (Лука 13, 10–17) забележуваме пасивен однос кон Христос, од страна на жената која била опседната од духот на немоќ осумнаесет години; иако таа нема физичка пречка да дојде и да побара помош од Него.

Така, мнозина од оние кои многу години поминале во Црква, доколку се искрени со себеси, состојбата на својата душа многу повеќе ќе ја препознаваат во жената опседната од духот на немоќ отколку во молитвениот однос на Натанаил кон Синот Божји. Зошто е тоа така?

Демонските помисли на сомнеж и колебливост, што произлегуваат од самољубието и маловерието, како и стравот, несигурноста и безволноста што ги следат таквите помисли – го ослабуваат и изнемоштуваат духот во човекот, и го држат, врзан преку страстите, за овоземното и свиен, односно целосно насочен кон овој свет, како кон веќе „посигурна“ потпора.

Нема понедостоен начин за човекот – како икона Божја, повикан кон боговподобување, да ја изгуби својата боголикост (во секој поглед) и да ја промаши целта за која е предназначен, од насоченоста и сигурноста во минливото и пропадливото.

Од оваа и ваква состојба само Богочовекот Исус Христос може да исцели.

Господи Исусе Христе, преку Богородица, исцели ги нашите немоќи!

Митрополит Струмички Наум

Source: https://pokajanie.mk/2020/12/13/30141/

Share:

Example Admin User

All author posts

Related Posts

Image Description
6 months ago

о. Сашко Николовски: Недела по Богојавление

   Скопје,24ти јануари 2021 год.-  Соборен храм Св.Климент Охридски   НЕДЕЛА ПО БОГОЈАВЛЕНИЕ Матеј 4,12-17; зачало 10 Во името на Отецот и Синот и Светиот Дух,   Во Неделата по Богојавление го слушаме краткото Евангелие според Матеј за тоа, како Христос доаѓа во Галилеј...

Image Description
9 months ago

Куќа без темели – Митрополит Наум

Куќа без темели (21.10.2020 16:35) И зошто ми велите: „Господи, Господи!“, а не го извршувате она што ви го кажувам? Секој што иде при Мене и ги слуша зборовите Мои, и ги исполнува, ќе ви кажам на кого прилега. Тој прилега на човек, кој прави куќа, па ископа и продлабочи, и постави темел...

Image Description
8 months ago

БEСEДА за срцeтo пoдгoтвeнo за Бoга

  БEСEДА за срцeтo пoдгoтвeнo за Бoга Пoдгoтвeнo e срцeтo мoe, Бoжe, спрeмнo e срцeтo мoe (Пс. 56:7).Блазe му на oнoј, браќа, кoјштo мoжe така да Му рeчe на свoјoт Гoспoд! Блазe му на oнoј чиe срцe e пoтпoлнo гoтoвo да ја слeди вoлјата Бoжја. Вo тoа e и пoдгoтвeнoста на чoвeчкoтo срцe, радoснo...