Отечки изреки (4)

Example User · 3 years ago

    0 minutes, 18 seconds


 

Патот на смирението е овој: самовоздржание, молитва и да се сметаш себеси за понизок од секоја твар.

ава Титој

Смирението е единственото нешто што ни треба. Ако некој има секакви добродетели, ама нема смирение, може сè уште да паѓа, но со смирението – никој не паѓа.

старец Герман Светогорски

Дури и ако ангел навистина ти се јави, не прифаќај го, туку смири се, велејќи: „Не сум достоен да видам ангел, бидејќи сум грешник“.

отечка изрека

Source: http://mistagogia.mk/otecki-izreki-4/

Share:

Example User

Placeat id pariatur et eos et nostrum. Voluptas cupiditate non sunt. Iusto impedit dolorum eaque deleniti molestiae numquam praesentium. Voluptas eligendi nulla quo ipsa dicta maiores accusamus. Voluptate impedit et voluptas id magni. Magnam vero autem autem accusantium nesciunt. Sunt ad quas atque aut dolorum. Voluptatibus similique quidem culpa cumque quia officiis nisi.

All author posts

Related Posts

Image Description
1 month ago

Старец Илие Клеопа: Богатите осиромашеа и огладнеа...

– Зошто забрани да се читаат во црквите Божјите слова? Не знаеш ли дека Господ те постави за цар и пак тој може за миг да те симне од престолот? Виде ли како брзо може човек да биде понижен, ако се лиши од Божјата помош?Се присети царот и веднаш издаде наредба по целото царство – уште истата ноќ, а...

Image Description
3 years ago

Ретроспектива (2005-2020): Да љубиш, без да бараш

                            Да љубиш, без да бараш Денес, зборот љубов е исклучително популарен збор. Гледаме дека во името на љубовта се вршат престапи и други работи к...