Поуки од Преподобен Нил Синајски

Example Admin User · 11 months ago

    3 minutes, 40 seconds


78. Кога за време на твојата молитва ќе помислиш, дека немаш потреба да плачеш за твоите гревови, тогаш види колку си оддалечен од Бога и дека треба секогаш да живееш во Hero,- и тогаш ќе пролееш топли солзи.

79. И навистина е така, сознавајќи колку си беден и ништожен, слатко ќе поплачеш, прекорувајќи се, слично на Исаија:

“Тешко ми мене, зашто сум човек co нечиста уста и живеам среде народ исто така co нечиста уста” (Иса. 6,5).

80. Ако се молиш искрено ќе добиеш голема награда, и ангелите ќе се соберат при тебе, како и при Давида, и ќе те просветат да ги знаеш причините за се што станува.

81. Знај дека ангелите нѐ поттикнуваат да се молиме и дека стојат заедно co нас кога се молиме и заедно co нас се молат за нас.

Па затоа, ако не сме внимателни и ако ги прифаќаме спротивните помисли, co тоа крајно ги разгневуваме, зашто тогаш кога тие толку многу се грижат за нас, ние самите не сакаме да My ce молиме на Бога, туку го занемаруваме нашето служење на Hero, Го оставаме нивниот Бог и Господ и водиме разговор co нечистите бесови и нивните помисли.

82. Моли се мирно и спокојно, пеј разумно и расположено, тогаш како орел ќе се издигнеш кон висините.

83. Пеењето на псалмите ги успива страстите и ги скротува желбите кон телесната невоздржливост, a молитвата го подготвува неговиот ум кон духовната работа, која му е својствена.

84. Молитвата е вистинската работа, која му прилега на умот и, подобро речено, неговата вистинска употреба.

85. Пеењето на псалмите е слика на многувидната премудрост, а молитвата е почетокот на духовното знаење.

86. Знаењето е прекрасна работа; тоа ѝ помага на молитвата, поттикнувајќи ја духовната сила на умот кон созерцание на божественото знаење.

87. Ако yште не си ги добил даровите за пеењето на псалмите и на молитвата, моли се непрестајно и ќе ги добиеш.

88. Bo Светото Евангелие читаме:

“Им кажа (Господ) и приказна за тоа, оти секогаш треба да се молат и да не паѓаат co духот” (Лука 18,1).

Затоа не жали и не очајувај што уште не си ја добил молитвата, зашто ќе ја добиеш.

Кон оваа приказна Господ ги додал и овие зборови:

“Иако од Бога не се бојам и од луѓето не се срамувам но бидејќи оваа вдовица не ми дава мир, ќе ја заштитам” (Лука 18,5-6). “Та Бог ли нема да ги заштити Своите избраници, што
викаат кон Hero дење и ноќе; макар и да ги забави” (Лука 8,7).

Затоа биди радосен и труди се co трпеливост и продолжувај да се молиш.

89. He сакај да ти биде дадено она, што тебе ти се чини, дека е подобро, но секогаш оставај на Бога да биде така, како што My e угодно Нему, и ќе бидеш невознемируван и благодарен во твојата молитва.

90. Иако ти се чини дека си можеби co Бога, пази се од блудот, зашто тој e многу измамлив и опасен и настојува co сите твои сили да го совлада устремот на твојот трезвен ум и да те оттргне од Бога, дури и тогаш, кога и твојот ум стои пред Бога co побожност и co страв.

91. Ако се трудиш за молитвата, тогаш приготви се за ѓаволските напади и трпеливо поднесувај ги неговите бичувања, зашто тие ќе те напаѓаат како диви ѕверови и ќе го измачуваат и покријат co рани целото твое тело.

92. Подготви се, како искусен борец, да не се поколебаш, иако одеднаш и ненадејно видиш некакво привидение;

не плаши се ако против тебе биде вперен и меч или ако ти биде вперен и огнен пламен кон твоето лице; не паѓај co духот и не плаши се, ако се исправи пред тебе некакво страшилиште – злобно и опасно, туку стој, исповедај ја смело твојата вера и смело гледај ги твоите непријатели.

93. Оној што го поднесува тажното, тој ќе се удостои и co радосното; и кој ќе го претрпи непријатното, тој нема да биде лишен и од својот дел во пријатното.

94. Внимавај да не те соблазнат бесовите co некакво видение.

Ако ти се случи нешто слично на тоа, биди прибран во себеси, обрати My ce во молитва на Бога, ако ти е испратено сето тоа од Hero, за да те вразуми, Он Самиот да те просвети и да ти помогне, а ако не е, побргу да го прогони од тебе твојот измамник. Биди мажествен, зашто нема да се задржат тие кучиња кога ќе прибегнеш кон Господа co топла молитва; тие веднаш, невидливо поразени од Божјата сила, ќе избегаат далеку од тебе.

95. Треба да го знаеш и ова демонско лукавство. Понекогаш тие се разделуваат на групи. Едни од нив доаѓаат co соблазна. И кога побараш помош, доаѓаат други во вид како ангели и ги прогонуваат

првите, за да те измамат и ти да помислиш дека се вистински ангели, и да почнеш да се сомневаш дека си удостоен co тоа.

96. Потруди се да бидеш што е можно посмирен и похрабар, и демонскиот напад нема да се допре до твојата душа и нивниот камшик нема да се приближи до твоето тело: “Затоа што ќе им заповеда на ангелите Свои за Тебе, да Те чуваат на сите патишта Твои” (Псал. 90,11) и тие невидливо ќе го одбијат од тебе секое демонско дејство.

97. Ако чуеш и врева, и тропање, и извикување и подбивање од страна на демоните, кои настојуваат да ја спречат твојата чиста молитва, не паѓај co духот, туку говори My на Бога: “Нема да се исплашам од злото, зашто Ти си co мене” (Псал. 22,4) и друго слично на ова.

98. За време на ваквите искушенија моли се co кратки и силни молитви.

Пренесено од книгата ДОБРОТОЉУБИЕ Том II
Преподобен Нил Синајски

Source: https://pokajanie.mk/2022/02/17/34013/

Share:

Example Admin User

Numquam earum rerum voluptas dolorum est est dolore. Sint aliquid provident voluptas laboriosam in id tenetur. Natus reiciendis voluptates ipsum itaque et nulla at. Explicabo et qui dolorem a odio placeat minus. Debitis delectus expedita voluptatem dicta earum aut. Quia ut maxime voluptatem voluptas. Doloribus tempora repellendus at voluptas.

All author posts

Related Posts

Image Description
11 months ago

„Зашто, мнозина се повикани, а малцина избрани.” (Омилии)

„Тогаш царот им рече на слугите: Врзете му ги рацете и нозете, земете го и фрлете го во крајната темнина; таму ќе биде плач и крцкање co заби.” Тој самиот веќе беше си ги врзал рацете правејќи зли дела, и своите нозе самиот беше ги врзал, одејќи по патиштата на беззаконијата. Уште во овој живот сам...

Image Description
1 year ago

ЗА ЉУБОВТА – Св. Максим Исповедник

Св. Максим Исповедник – ЗА ЉУБОВТА СТОТИЦА ПРВА 1. Љубовта е благо расположение на душата, во кое таа ништо од постоечкото не му го претпоставува на познанието на Бога. Но, оној кој е пристрасен кон нешто земно, не е возможно да се здобие со таква љубов. 2. Љубовта се раѓа од бестрастието, бестрасти...

Image Description
11 months ago

Вниманието е знак на вистинското покајание (Никифор Отшелник)

До самиот Никифор Прашања: Од наведените сведоштва дознаваме како дејствувале отците, кои My угодиле на Бога и дека има едно дејствување што брзо ја ослободува душата од страстите и преку љубовта ја поврзува co Бога, што му е потребно на секого што се бори за Христа, во што ние воопшто не се сомнев...