Сила на молитвата

Example Super-Admin User · 1 month ago

    1 minute, 2 seconds


 Сила на молитвата 
Еден ден, двајца секташи пристигнаа со автомобил во манастирот основан од Схиархимандритот Зосима Сокур и почнаа да ги мачат сите со вообичаените секташки прашања: „Како го разбирате овој пасус од Библијата? и така натаму... Но никој не им обрна внимание и еден од нив праша: „Па, каде е вашиот старец Зосима? Монасите се разбудија: „О, одите кај старецот! „Оди во куќичката“. 

 Секташите стигнаа. Со  старецот имаше уште еден придружник во ќелијата. Секташите почнуваат да кажуваат дека старецот дека тој погрешно ја разбира Библијата овде-онде. Старец Зосима тивко и скромно им одговара: „Но, како да ја разберам Библијата. Целиот мој живот се обидувам да сфатам дека ништо не функционира“. Секташите беа воодушевени од овој одговор и уште повеќе притискаа: „Значи, ништо не разбирате, но веројатно не знаете да се молите и не знаете молитви! Старецот Зосима го зема својот игуменски стап и им вели: „Но, јас ја знам оваа молитвата! Потоа удири со стапот на земја и извикувајќи : - „ Да воскресне Бог и да се распрснат непријателите Негови...“ И двајцата секташи веднаш се онесвестија. Старецот кажа на придружникот „Донеси света вода да ги  попрскам - сега ќе ги прекориме. Старецот ги попрскал со света вода и тие се вразумиле.

Старецот мирно станал: „Па, дали ја видовте силата на Христовата молитва? 

Тие одговорија: „Ја видовме.

Старецот Зозима им рече: „Оди и кажете им на вашите таму“.


Сеќавање на Схиархимандрит Зозима Сокур

Source: https://poukinasvetitestarci.blogspot.com/2024/05/blog-post_97.html

Share:

Example Super-Admin User

Aut dolor fugit impedit incidunt. Unde repellat commodi illum voluptas. Quisquam consequatur autem quae ipsam. Corporis voluptate aspernatur minus omnis. Maiores aut fugit mollitia eaque. Praesentium facere alias dicta delectus et rerum. Dolorem animi cum cumque accusantium vel autem. Eos iste reprehenderit et odit eius voluptas modi. Sequi dolorum dolorem inventore saepe quibusdam. Impedit in est repudiandae consequatur fugit fugit. Dolorem et illum neque aut sint et.

All author posts

Related Posts

Image Description
1 year ago

Кажувај – Нека биде волјата Твоја… Св. Јован Кронштадски

Bo ce’ и во секое време угодувај My на Бога и размислувај за спасение на својата душа од гревот и од ѓаволот, размислувај како Бог да ја усвои твојата душа. Ако си станал од постела, прекрсти се и кажи: „Bo името на Отецот и Синот и Светиот Дух” и „Господи, удостој ме овој ден да се запазам од секак...

Image Description
1 month ago

Недела на раслабениот - Свети Лука Кримски

Недела на раслабениот - Свети Лука КримскиЕдна вечер  Св. Пророкот Давид одмараше на покривот на својата куќа, а од висината на покривот видел една исклучително убава жена како се капе во соседниот двор. Тој се разгоре од страст за неа и ги испрати своите слуги да ја доведат во неговата куќа. Царот...

Image Description
2 years ago

Внимавај! Како молитвата да биде услишана од Бог…(Св. Игнатиј Брјанчанинов)

Подготовка • Молитвата е свет, голем и спасоносен подвиг за душата. Таа е главна и прва меѓу монашките подвизи. Сите други подвизи му служат на овој подвиг; тие се преземаат за подвигот на молитва да се извршува поуспешно, плодовите на молитвата да бидат пообилни. „Глава на секој благочестив живот...