Што е понизност?

Example Super-Admin User · 1 month ago

    0 minutes, 49 seconds


   Што е понизност?


   Ова е моќта да умреш самиот за да може друга личност да живее. Христос го направи тоа. Светиот апостол Павле вели: Се понизи, односно Христос се лиши од Божествената слава и величина и стана Човек – како нас, без ниту една разлика, освен гревот, кој не го прифати. Тој совршен Човек, сто проценти Човек: тој беше Дете, пет години, десет години, петнаесет, дваесет, триесет години и така ја криеше славата на Божественото. Тој стана Човек заради нас и се предаде на смрт заради нас. Ова е ефектот на смирението. Затоа, оваа сила, оваа кеноза потврдува, поддржува и обединува сè.

   За да се постигне ова, човекот не треба да се смета себеси за нешто и не треба да очекува ништо. И тука лежи тајната. Оваа мисла е страшна - да умреш за да може друг да живее. Човек се спротивставува, тој сака да си го направи своето. Но, токму тогаш се случува чудо, се реализира мистерија - и сè почнува да се мери обратно. А кога веќе се чини дека сите те газат, парадоксално стануваш посилен од сите други и сè победуваш преку смртта, преку потчинувањето, преку смирението. Зашто тоа е начинот на кој Христос победи.


Митрополит Атанасиј Лимасолски

Source: https://poukinasvetitestarci.blogspot.com/2024/05/blog-post_58.html

Share:

Example Super-Admin User

Aut dolor fugit impedit incidunt. Unde repellat commodi illum voluptas. Quisquam consequatur autem quae ipsam. Corporis voluptate aspernatur minus omnis. Maiores aut fugit mollitia eaque. Praesentium facere alias dicta delectus et rerum. Dolorem animi cum cumque accusantium vel autem. Eos iste reprehenderit et odit eius voluptas modi. Sequi dolorum dolorem inventore saepe quibusdam. Impedit in est repudiandae consequatur fugit fugit. Dolorem et illum neque aut sint et.

All author posts

Related Posts

Image Description
1 month ago

Кога не дејствува благодатта Божја во човекот

Кога благодатта Божја не дејствува во човекот, тогаш тој покажува една мрзливост за духовните работи и нема расположение ниту да се прекрсти. Ништо од духовните нешта не го утешува и не го задоволува. Тогаш човекот се задоволува со спиење, храна, телесни задоволства, пари и слава. Чувството на тага,...

Image Description
2 weeks ago

Божјиот избор и изборот на луѓето...

 Божјиот избор и изборот на луѓетоБраќа мои,  Божјиот избор е различен од човечкиот избор .Бог го избра Авраам, старец без деца од сто години, да биде најплоден човек од сите луѓе на светот.Тој ги избрал потомците на Авраам да бидат многубројни како ѕвездите на небото и зрната песок на морскиот брег...

Image Description
4 weeks ago

Што се крие зад Неговите заповеди...

 Што се крие зад Неговите заповеди...И во одреден момент, почувствував неверојатна слобода во себе, почувствував дека немам непријатели, дека дури и тие што се бореа со мене беа само болни луѓе, исто како мене.Чувствував дека можам да те сакам и кога не ме сакаш, можам да те почитувам и кога не ме п...