Свети Винок, игуменот од Вормхулт

Example User · 1 year ago

    0 minutes, 58 seconds


СПОМЕН НА ПРЕПОДОБНИОТ ОТЕЦ ВИНОК, ИГУМЕНОТ ОД ВОРМХУЛТ, ЧИЈ СПОМЕН ЦРКВАТА ГО СЛАВИ НА 6 НОЕМВРИ

(640-717; Winnoc of Wormhout)

Преподобниот Винок,[1] за кого житијните податоци говорат дека по потекло е Британец, бил потомок на кралско семејство. Своето детство тој го поминал во Бретанија, како и многу други тогашни деца, кои на континентот пребегнале во времето на саксонските напади. Од свети Бертан бил замонашен во манастирот во Ситје, па заедно со уште тројца сопатници, бил испратен да основа манастир среде Морини, во областа Вормхулт, во околината на Дункерк. По основањето на манастирот, тој бил поставен за прв негов игумен и им ја донесол Благата Вест на жителите на овој крај. Името на свети Винок фигурира во многу средновековни англиски календари. Најверојатно, во негова чест е наречено и местото Сает-Винов, во околината на Лоствитил.

Свети Винок во иконографијата е насликан како игумен, кој во своите раце држи мелница, а во подножјето има скиптар и круна. Околу него се сликаат црква и мост, а некогаш е насликан и заедно со свети Бертан.

Свети Винок е прославен како заштитник на мелничарите, а молитвено е повикуван од болните кои имаат треска, болните од грло и кога е сушен период.

Православната Црква неговиот спомен го прославува на 6 ноември според Јулијанскиот календар.


[1] Винок (древноанглиски) = победник.

Source: https://blagovesti.wordpress.com/2021/02/08/%d1%81%d0%b2%d0%b5%d1%82%d0%b8-%d0%b2%d0%b8%d0%bd%d0%be%d0%ba-%d0%b8%d0%b3%d1%83%d0%bc%d0%b5%d0%bd%d0%be%d1%82-%d0%be%d0%b4-%d0%b2%d0%be%d1%80%d0%b

Share:

Example User

Sit illo et occaecati blanditiis minus. Explicabo quia eius porro earum quis. Et nesciunt et nobis autem aut quod dolorem. Cumque est quas provident nemo nihil. Perferendis sequi in ipsa consequatur voluptatibus voluptatem. Sed assumenda ut cupiditate. Saepe et fuga maiores optio. Doloribus ea iusto dolore. Sed deserunt suscipit reprehenderit magni voluptatibus dicta. Unde aliquam sunt deserunt itaque. Nesciunt tempore molestiae qui et distinctio. Dolor quae aliquam nobis minus.

All author posts

Related Posts

Image Description
2 years ago

Што празнуваме во Великата Седмица?

Која е Велика Седмица? Великата Седмица е неделата пред Пасха (од неделата на Цветници па до Велика Сабота) и се нарекува „Велика“, не затоа што има повеќе денови или часови од другите седмици, туку затоа што настаните кои се празнуваат и доживуваат во светите храмови се спасителни за човек...

Image Description
1 year ago

Христос се раѓа – прославете го! Христос на земјата – пресретнете Го!

БОЖИК КАКО ПОСЛАНИЕ ЗА ЖИВОТОТ „Bo Hero имаше Живот и Животот им беше светлина на луѓето. и Светлината свети и мракот не ја опфати” (Јован 1,4-5) Овие евангелски зборови укажуваат на вистинскзта смисла на прззникот на Рождеството Христово. Тие се и самата суштина на радоста која Црквата ја воспева в...

Image Description
2 months ago

Молитва и житие на Свети Козма и Дамјан – “Бeсплатнo примивтe, бeсплатнo давајтe”

. Св. Кoзма и Дамјан. Бeсрeбрeници и чудoтвoрци. Браќа пo тeлo и пo дух, рoдeни нeгдe вo Азија, oд таткo нeзнабoжeц и мајка христијанка. Пo смртта на таткoтo, нивната мајка Тeoдoтија сeтo врeмe и труд им ги пoсвeтила на свoитe синoви да ги вoспита и да ги пoдигнe какo вистински христијани. И Б...