За постот

Example Super-Admin User · 1 month ago

    1 minute, 58 seconds


 За постотПостот е востановен од Бога со заповедта дадена на првите луѓе во земниот рај - да не јадат од дрвото за познавање на доброто и злото (1. Мој. 2,17). Преку неа Бог сакал уште на самиот почеток да ги научи луѓето на послушност и воздржување.


"Постот е оружје во духовната борба против поднебесните сили" (лукавиот и неговите црни ангели) (Матеј 17, 21; Ефес. 6,12), неопходно средство за стремеж на човекот кон духовно совршенство, надежна сила за давање отпор во духовната немоќ и благодатна ризница за постигнување на крајната и врвна цел на христијанскиот живот - светост и спасение во Господа.


Во Стариот Завет имаме многу примери за пост: светиот пророк Мојсеј Боговидец постел 40 дена и 40 ноќи (2. Мој. 34, 28) за да се подготви да ги прими Десетте Божји заповеди; светиот пророк Илија со строг пост, духовна чистота и голема ревност за Господа се удостои да ја види Божјата слава (3. Цар. 16, 4-13), а, пак, светиот Јован Крстител е познат како најголем и најстрог испосник. Воопшто, сите праведници постот го запазувале во помала или поголема мерка.


Самиот Господ Исус Христос се подготвил за сеопшто служење и за искупителниот подвиг преку 40-дневен пост (Матеј 4, 2). Во проповедта на планината Он ги учел своите последователи каков треба да биде вистинскиот пост: "Кога постите, не бидете жалосни како лицемерите; зашто тие си ги прават лицата мрачни, за да се покажат пред луѓето дека постат. Вистина ви велам, оти тие ја добиле веќе својата награда. А ти, кога постиш, помажи ја главата своја и измиј го лицето свое, па да се покажеш дека постиш не пред луѓето, туку пред твојот Отец, Кој е во тајност; и твојот Отец, Кој гледа тајно, ќе те награди јавно" (Матеј 6,16-18).


Оние кои поверувале во Христа започнале да постат уште во времето на апостолите. Првите христијани постеле строго, често и продолжително, за да се подготват подобро за богоугодни подвизи. Во првите векови христијаните постеле не во определено време, туку кога сакале и колку сакале.

Во четвртиот век наоѓаме правила и одредби не само за постоечките, Велигденскиот и Петровденскиот пост, туку и за Божикниот и Богородичниот пост. Четирите поста биле прилагодени кон четирите годишни времиња.


Суштината на христијанскиот пост не е умртвување на телото, како што погрешно се мисли, туку умртвување на гревот во нас, зашто гревот предизвикува пропаѓање и смрт. Закрепнувајќи ја волјата, постот му дава можност на духот да владее со телото.


Кога христијанинот пости треба да се откаже од секакви светски веселби и задоволства, од посетување на места каде што е возможно да згреши со помисла, збор или со поглед. Воопшто, треба да се стремиме, колку е можно повеќе, поголем дел од мислите да Му ги посветиме на Бога и на тајната умносрдечна молитва.


Свети Гаврил Светогорец Епископ Велички

Source: https://poukinasvetitestarci.blogspot.com/2024/05/blog-post_66.html

Share:

Example Super-Admin User

Aut dolor fugit impedit incidunt. Unde repellat commodi illum voluptas. Quisquam consequatur autem quae ipsam. Corporis voluptate aspernatur minus omnis. Maiores aut fugit mollitia eaque. Praesentium facere alias dicta delectus et rerum. Dolorem animi cum cumque accusantium vel autem. Eos iste reprehenderit et odit eius voluptas modi. Sequi dolorum dolorem inventore saepe quibusdam. Impedit in est repudiandae consequatur fugit fugit. Dolorem et illum neque aut sint et.

All author posts

Related Posts

Image Description
1 month ago

Христови маченици, цвеќиња што цветаат и никогаш не венеат...

 Христови маченици, цвеќиња што цветаат и никогаш не венеатХристови маченици, цвеќиња што цветаат и никогаш не венеат.Христови маченици, зимзелено цвеќе, живо во зима,попрскани со крв, се искачуваат до небото.Сведоци Христови, мириси на темјан, светилки на Божјата светлина, вие,кои добро се трудевте...

Image Description
1 month ago

Сѐ што не ме убива, ме прави ли посилен?

Сѐ што не ме убива, ме прави посилен? Ана Кирјанова Сѐ што не ме убива, ме прави посилен! Тоа го рекол Ниче, тогаш полудел, а потоа и умрел. Затоа што ова се убави зборови, но тоа не е вистина. Сѐ што не нѐ убива во тој миг, нѐ убива постепено, незабележливо. Ја убива нашата добрина...... Continue R...

Image Description
23 hours ago

На кого Пресветата Богородица милостиво му го поклони Својот благослов...

На кого Пресветата Богородица милостиво му го поклони Својот благослов...Благо на секого кој ќе го прими благословот од Пресветата Богородица.Од љубовта спрема Создателот Свој и од човекољубието Пресветата Богородица и сега и служи на Црквата Христова.И сега Таа доаѓа на помош на верните, каде и да...