Време е да го запалиме јагленот од минатото и да го ставиме темјанот на надежта на него.

Example Super-Admin User · 2 weeks ago

    0 minutes, 52 seconds


 Време е да го запалиме јагленот од минатото и да го ставиме темјанот на надежта на негоНе можеме да ги промениме грешките што ги направивме.

Создадените рани не се бришат.Минатото е тоа што е.

Но, она што можеме да го направиме е да избереме сега да живееме без да ги правиме истите грешки, но и да дозволиме нашите рани да зараснат, без да ги гребеме, без повторно да ги иритираме. Тешко да, но не и невозможно.

Тешко е да се затвори раната што ни е во душата и срцето, но се додека ја резбаме, само си нанесуваме штета.

Доволно страдавме. Време е да се ослободиме. Време е да се запали јагленот од минатото и да се стави темјан на надежта на него.

Време е да живееме без вина, без болка, без заматување на нашите солзи.

Бог не живее во нашето минато. Останува во нашето сега. Ако се покајавме за нашите грешки, тие беа избришани.

И ако нè повреди нешто или некој, да одвоиме време. Но, да не го поминуваме животот во мизерија или во улога на жртва или во огорченост.

Затоа што сè што успеваме е да си правиме неправда, да ги лишиме нашите срца од радост, да ги исклучиме нашите души од допирот на небото.

Повторно велам...запали го јагленот од минатото и стави го темјанот на надежта на него...

Архимандрит Павлос Пападопулос 

Source: https://poukinasvetitestarci.blogspot.com/2024/07/blog-post_9.html

Share:

Example Super-Admin User

Aut dolor fugit impedit incidunt. Unde repellat commodi illum voluptas. Quisquam consequatur autem quae ipsam. Corporis voluptate aspernatur minus omnis. Maiores aut fugit mollitia eaque. Praesentium facere alias dicta delectus et rerum. Dolorem animi cum cumque accusantium vel autem. Eos iste reprehenderit et odit eius voluptas modi. Sequi dolorum dolorem inventore saepe quibusdam. Impedit in est repudiandae consequatur fugit fugit. Dolorem et illum neque aut sint et.

All author posts

Related Posts

Image Description
3 days ago

Се жалите дека не се однесуваат добро со вас

Се жалите дека не се однесуваат добро со вас.Слушајте го мојот совет: ако некој не се однесува добро со вас, однесувајте се со него со добрина. На целата работа и треба понизување.Да речеме пример: Некој ти вели дека работата не ти е добра. Кажи му:  „Ти благодарам што ме советуваше. Помогни ми да с...

Image Description
3 years ago

Бараме нешто од Христос или Го бараме Самиот Христос?

Митрополит Антониј Блум Икона на Христос Господ, копија на фреската од Протатон Бог е подготвен да остане потполно надвор од нашиот живот, подготвен е да го крене тоа како еден крст, но воопшто не е подготвен да стане едноставно еден дел од нашиот живот. Така, кога размислуваме за отсуствот...

Image Description
1 month ago

Мора да научиме да се будиме со Господ и да одиме во кревет со Него, да јадеме, да работиме и да одиме со Него.

 Мора да научиме да се будиме со Господ и да одиме во кревет со Него, да јадеме, да работиме и да одиме со Него.Прашање:–  Што е најважно за духовниот живот на човекот?Одговор:- Да го зачуваме мирот во нашите срца.Не дозволувајте овој мир да биде нарушен од која било причина. Во нашите срца мора да...