“БОГОРОДИЧКЕ МОЈА, НАПРАВИ ОВОЈ ДА ГО СЛАВИ ТВОЕТО ИМЕ!”

“БОГОРОДИЧКЕ МОЈА, НАПРАВИ ОВОЈ ДА ГО СЛАВИ ТВОЕТО ИМЕ!”

“БОГОРОДИЧКЕ МОЈА, НАПРАВИ ОВОЈ ДА ГО СЛАВИ ТВОЕТО ИМЕ!” Слушнете да ви кажам што мене ми се случи. Еднаш одев кон моето село преку Халкида. Кај железничката станица во Халкида видов едно дете качено на коњска кола и се обидуваше да ги помине шините. Коњот не го слушаше и тој почна да хули...

КАКО  И КОГА НАШИТЕ МИСЛИ И ЗБОРОВИ СЕ ПРИЧИНА ЗА НЕСРЕЌАТА НА ДРУГИОТ?

КАКО И КОГА НАШИТЕ МИСЛИ И ЗБОРОВИ СЕ ПРИЧИНА ЗА НЕСРЕЌАТА НА ДРУГИОТ?

“ВРЕВАТА ОД НЕГОДУВАЊАТА НЕ МОЖЕ ДА СЕ СОКРИЕ” Внатре во нас постои еден дел на душата што се нарекува „етичар”. Тој „етичар” се бунтува кога гледа некого како скршнува од патот, а честопати оној што суди ја има направено истата девијација. Меѓутоа, тој не се прекорува себеси, туку го прек...

ТИШИНАТА НА ДУШАТА – СТОЕЊЕ ПРЕД БОГА!  (“Пронајди ја вратата на внатрешната одаја од својата душа и ќе откриеш дека тоа се вратите од Царството Небесно”.

ТИШИНАТА НА ДУШАТА – СТОЕЊЕ ПРЕД БОГА! (“Пронајди ја вратата на внатрешната одаја од својата душа и ќе откриеш дека тоа се вратите од Царството Небесно”.

Кога доаѓаме да се молиме ние се надеваме дека ќе Го доживееме Бога како Некој, Кој е присутен, и дека нашата молитва ќе биде, ако не дијалог, барем говор кон Некого кој слуша. Општо, се плашиме да не го почуствуваме присуството и да не добиеме впечаток дека зборуваме во празно, дека никој...

Избрани поуки од свети Климент Охридски

Избрани поуки од свети Климент Охридски

Бог е вечна и бесконечна Светлина, неприкосновена, ниту за умот достижна, ниту со збор искажлива, неопфатна и недопирлива. Таа е просвештение за секое разумно создание. Таа е за духовниот она што е сонцето за видливиот свет. Таа го просветлува овој видлив свет и го прави забележлив за телесните...

Зошто Бог не ги услишува нашите молитви?

Зошто Бог не ги услишува нашите молитви?

„Кој ги покрива ушите свои пред пискотот на сиромавиот за да не го слуша, и тој самиот ќе пишти, – и нема да го чујат.“ (Изреки 21,13) Ние пак, честопати се чудиме зошто Господ не ги слуша нашите молитви. Ете ја причината! Господ не ни ги услишува молитвите затоа што сме ги затвориле нашите уши...

ПРЕКРШИ ГО ЛЕБОТ СВОЈ И ДАЈ ГО НА СИРОМАСИТЕ!

ПРЕКРШИ ГО ЛЕБОТ СВОЈ И ДАЈ ГО НА СИРОМАСИТЕ!

„Прекрши го лебот свој, и дај на сиромасите. Не даваш свое; Бог затоа ти дал во изобилство, за да дадеш и на другите. Доволен ти е насушниот леб, како што си научен во молитвата; затоа не собирај си слама за огнот и маките. Гледај, Господ ти ветил дека ако даваш на сиромасите, уште во овој...

БЛАГОСЛОВИ ГИ ГОСПОДЕ МОИТЕ НЕПРИЈАТЕЛИ И ЈАС ГИ БЛАГОСЛОВУВАМ И НЕ ГИ КОЛНАМ ! (Молитва за благослов на непријателите)

БЛАГОСЛОВИ ГИ ГОСПОДЕ МОИТЕ НЕПРИЈАТЕЛИ И ЈАС ГИ БЛАГОСЛОВУВАМ И НЕ ГИ КОЛНАМ ! (Молитва за благослов на непријателите)

МОЛИТВА ЗА БЛАГОСЛОВ НА НЕПРИЈАТЕЛИТЕ на Св. Николај Охридски и Жички Благослови ги моите непријатели, Господи. И јас ги благословувам и не ги колнам. Непријателите повеќе ме истуркаа во Твојата прегратка, отколку пријателите. Пријателите ме врзуваа за земјата, непријателите ме одврзуваа о...

КАКО СЕ ПРЕПОЗНАВА ОНОЈ СО ВИСТИНСКО СМИРЕНИЕ?

КАКО СЕ ПРЕПОЗНАВА ОНОЈ СО ВИСТИНСКО СМИРЕНИЕ?

ВИСТИНСКОТО СМИРЕНИЕ Смирението доаѓа како последица на духовното совршенство. Вистинското смирение има основи во внатрешниот човек. Тоа е одраз на внатрешната благодат во душата, сјајот на нејзините добродетели и нејзините духовни украси. Внатреизлиената благодат го прави ликот на смиренио...

Жарко Ѓоргиевски - Недела на преподобна Марија Египетска

Жарко Ѓоргиевски - Недела на преподобна Марија Египетска

  Скопје, 25-ти март 2018 г.- храм на св.вмч. Димитриј 25. март 2018 година - Свети Григориј Двоеслов Недела V на Велигденскиот пост Недела на преподобна Марија Египетска Во името на Отецот и Синот и Светиот Дух,Благочестиви христијани, Во овие недели, ког...

МОЛИТВА ЗА МИР!

МОЛИТВА ЗА МИР!

МОЛИТВА ЗА МИР Човекољубив Господи, Боже на љубовта и мирот, побрзај и простри ја над нас Твојата моќна закрила. Не допуштај раздорите и гневот да ги разделат народите и направи да заживеат за мир во светот, благословен од Тебе, зашто Ти ни заповеда да се љубиме еден со друг. Осветли ги срц...

Света Божествена Литургија во храмот „Свeти Никола“ во Перт (Западна Австралија)

Света Божествена Литургија во храмот „Свeти Никола“ во Перт (Западна Австралија)

На 25. 03. 2018 година, во петтата недела од Великиот пост – Недела на света Марија Египетска, кога Светата Црква ги празнува Преподобен Теофан Исповедник; Преподобен Симеон Нов Богослов; Свети Григориј Двоеслов, папа Римски, во црковната општина „Свети Никола“ во Перт, старешината на храмот, пр...

Старец Пајсиј : лицето на Господ и Богородица имаат боја на зрело жито.

Старец Пајсиј : лицето на Господ и Богородица имаат боја на зрело жито.

Чудесни случувања на старецот Во времето кога старец Пајсиј сè уште живееше во ќелијата на Светиот Крст, една вечер додека ја кажуваше Исусовата Молитва, покривот од неговата ќелија одненадеж бил отстранет и на неговото место јасно го видел Господ. Неговото лице било толку светло што не мож...

Света Божествена Литургија во храмот „Свeта Петка“ во Рокдејл, Сиднеј (Нов Јужен Велс)

Света Божествена Литургија во храмот „Свeта Петка“ во Рокдејл, Сиднеј (Нов Јужен Велс)

На 25. 03. 2018 година, во петтата недела од Великиот пост – Недела на света Марија Египетска, кога Светата Црква ги празнува Преподобен Теофан Исповедник; Преподобен Симеон Нов Богослов; Свети Григориј Двоеслов, папа Римски, во црковната општина „Света Петка“ во Рокдејл, старешината на храмот,...

БОГОРОДИЦЕ, СПАСИ МЕ ОД ЛУКАВИОТ КОЈ МЕ СОПНУВА!

БОГОРОДИЦЕ, СПАСИ МЕ ОД ЛУКАВИОТ КОЈ МЕ СОПНУВА!

Заблагодари Ѝ се на најбрзата Застапничка, нашата Господарака Богородица, Пречистата, премилосрдната Дева Марија, Која согласно нашата усрдна молитва нѐ спасува од ѓаволските ранувања и угнетувања. Погледни кон Неа со очите на срцето во Светиот Дух, секаде присутната и сеисполнувачката; пог...

Недела на „Св. Марија Египетска“ во Делчево

Недела на „Св. Марија Египетска“ во Делчево

Детали Родителска категорија: Вести Објавено: 25 Март 2018 Посети: 1671 Недела на „Св. Марија Египетска“ во Делчево На 25. 03. 2018 година, пета Недела од Велигденскиот пост посветена на Св. Марија Египетска, св. Григориј Дв...