ТОЛКАВО ЗЛО ДОАЃА САМО ОД ЈАЗИКОТ…(Старец Сампсон)

ПАТИШТА ДО СОВРШЕНСТВОТО Покајанието започнува од јазикот. Додека јазикот не биде скротен нема ништо од покајанието. Јазикот дома, јазикот на работа, јазикот секаде. Објави сиромаштво на јазикот. Не на џебот, туку на јазикот. Секој нека знае...

Митрополит Струмички Наум: Тајната на Крстот Христов (09.03.2018)

  Тајната на Крстот Христов (09.03.2018 10:02)„Ако некој сака да оди по Мене, нека се одрече од себе, нека го земе крстот свој и нека врви по Мене! Оти кој сака да ја спаси душата своја, ќе ја загуби; а кој ќе ја загуби душата своја заради Мене,...

Одрекувањето од болното себе – ТАЈНАТА НА КРСТОТ ХРИСТОВ – Митрополит Наум

Тајната на Крстот Христов (09.03.2018 10:02) „Ако некој сака да оди по Мене, нека се одрече од себе, нека го земе крстот свој и нека врви по Мене! Оти кој сака да ја спаси душата своја, ќе ја загуби; а кој ќе ја загуби душата своја заради Ме...

БEСEДА за испитoт (04.03.2018)

Вeрниoт вo малку и вo мнoгу e вeрeн… Па така, акo вo нeправeднoтo бoгатствo нe бeвтe вeрни, кoј ќe ви гo дoвeри вистинскoтo? (Лк. 16: 10-12).Така гoвoри Дoмаќинoт на двата свeта, на матeријалниoт и на духoвниoт. Матeријалнoтo бoгатствo Oн гo нарeкува...

„НИКОГАШ ВАКВО ЧУДО НЕ СМЕ ВИДЕЛЕ!“ – Митрополит Наум (Исцеление на фатениот)

Исцеление на фатениот (03.03.2018 12:07) Еднаш веќе ви зборував дека и верата или верувањето многу зависи и се разликува од тоа на кој степен од духовниот развој се наоѓа човек. Она во што уште верува и кон што се стреми оној кој се наоѓа на...

Митрополит Струмички Наум: Исцеление на фатениот (03.03.2018 )

 Еднаш веќе ви зборував дека и верата или верувањето многу зависи и се разликува од тоа на кој степен од духовниот развој се наоѓа човек. Она во што уште верува и кон што се стреми оној кој се наоѓа на степенот на чистење на срцето од страстите, веќе...

ПАТОТ ДО ПЕКОЛОТ ПОПЛОЧЕН Е СО ДОБРИ НАМЕРИ (Јеромонах Атанасиј Арсоски)

СООЧУВАЊЕ СО СОВРЕМЕНИТЕ ПРЕДИЗВИЦИ (I) Марков манастир Jеромонах Атанасиј Арсоски Човекот, како круна на Божјото творение, е создаден за да биде во непрестајна и бесконечна љубовна заедница со Бога. Истовремено, бидејќи тој претставува рези...

БEСEДА за страшниoт камeн

  Сeкoј штo ќe паднe врз тoј камeн, ќe сe разбиe; а врз кoгo тoј ќe паднe, ќe гo здрoби (Лк. 20:18). Камeнтeмeлник e Христoс Гoспoд. Јуда паднал на тoј камeн и сe разбил. Ирoд паднал на тoј камeн и сe разбил. Јулијан Oтстапник паднал на тo...