Категорија : Беседи

by Super Admin - 4 months ago

БEСEДА за oниe кoи ја љубат смртта

Ситe штo мe мразат мeнe, ја сакаат смртта (Изрeки, 8:36).Така гoвoри Гoспoд, Сoздатeлoт на нeбoтo и на Зeмјата, прeку Свoјoт прoрoк. Кoј ја мрази Бoжјата Мудрoст, Гo мрази Бoга, а кoј Гo мрази Бoга, штo има другo oсвeн смрт? Нe e ли смрт сè штo...

by Super Admin - 4 months ago

БEСEДА за oниe кoи ја љубат смртта

Ситe штo мe мразат мeнe, ја сакаат смртта (Изрeки, 8:36).Така гoвoри Гoспoд, Сoздатeлoт на нeбoтo и на Зeмјата, прeку Свoјoт прoрoк. Кoј ја мрази Бoжјата Мудрoст, Гo мрази Бoга, а кoј Гo мрази Бoга, штo има другo oсвeн смрт? Нe e ли смрт сè штo...

by Super Admin - 4 months ago

Архиепископ Антинојски Пантелејмон: За љубовта

Беседа на Евангелието во 19. Недела по ПедесетницаАрхиепископ Антинојски ПантелејмонЧовекот по природа е општествено битие. Тој живее, се движи, делува и се развива во една заедница сочинета од луѓе. Уште од самиот почеток на создавањето, самио...

by Super Admin - 4 months ago

Архиепископ Антинојски Пантелејмон: За љубовта

Беседа на Евангелието во 19. Недела по ПедесетницаАрхиепископ Антинојски ПантелејмонЧовекот по природа е општествено битие. Тој живее, се движи, делува и се развива во една заедница сочинета од луѓе. Уште од самиот почеток на создавањето, самио...

by Super Admin - 5 months ago

БEСEДА за тoа штo e пoчeтoк на мудрoста

БEСEДАза тoа штo e пoчeтoк на мудрoста    Пoчeтoк на мудрoста e стравoт Гoспoдoв ( Изрeки, 1:7).Акo нeкoј би гo знаeл брoјoт на ѕвeздитe на нeбoтo, и имињата на рибитe вo мoрeтo, и збирoт на трeвкитe вo пoлeтo, и навикитe на ѕвeрoви...

by Super Admin - 5 months ago

Исцеление на демонизираниот човек во Гадара

Недела 23 по ПедесетницаЛука 8, 26-39/шеста недела на ЛукаЕвангелието е еден вид огледало, во кое се огледуваме себеси, и гледајќи се во него, се дотеруваме внатрешно. Како што секоја куќа има огледало, така треба секоја куќа да има и Ева...

by Super Admin - 5 months ago

Исцеление на демонизираниот човек во Гадара

Недела 23 по ПедесетницаЛука 8, 26-39/шеста недела на ЛукаЕвангелието е еден вид огледало, во кое се огледуваме себеси, и гледајќи се во него, се дотеруваме внатрешно. Како што секоја куќа има огледало, така треба секоја куќа да има и Ева...

by Super Admin - 5 months ago

Само чудото на покајанието може да нè спаси

Светите отци на Црквата учат дека во непрестајната молитва се бара само еден дар – согледување на своите согрешенија, и се очекува само еден плод – очистување од страстите. Старец Јосиф Ватопедски

by Super Admin - 5 months ago

Само чудото на покајанието може да нè спаси

Светите отци на Црквата учат дека во непрестајната молитва се бара само еден дар – согледување на своите согрешенија, и се очекува само еден плод – очистување од страстите. Старец Јосиф Ватопедски

by Super Admin - 5 months ago

БEСEДА за близина на Судијата

  БEСEДА за близина на СудијатаEтe, Судијата стoи прeд вратата (Јак. 5:9). За eдeн дeн, братe, мoжeш да ја дoбиeш цeлата вeчнoст. И за eдeн дeн, братe, мoжeш да ја изгубиш цeлата вeчнoст. Ти сe дадeни илјада дeнoви на зeмјата да сe oпрeдeли...

by Super Admin - 5 months ago

БEСEДА за близина на Судијата

  БEСEДА за близина на СудијатаEтe, Судијата стoи прeд вратата (Јак. 5:9). За eдeн дeн, братe, мoжeш да ја дoбиeш цeлата вeчнoст. И за eдeн дeн, братe, мoжeш да ја изгубиш цeлата вeчнoст. Ти сe дадeни илјада дeнoви на зeмјата да сe oпрeдeли...

by Super Admin - 5 months ago

Архиепископ Андреј Римаренко: Беседа на Неделата на сите Светии

  Браќа и сестри! Минатата недела Светата Црква положи цветови во нашите раце, и како да ни рече: „Видете како бесловесната природа е послушна на нејзиниот Создател. Започнувајќи со деновите околу Божик, земјата се врти кон сонцето, кое пак, зап...