Tag : Апологетика
Image description
Беседи
  3 years ago
 • 1258

ON PRAYER – ЗА МОЛИТВАТА

Prayer is the basic means by which humanity communicates with God. In its core definition, it is a conversation with our heavenly Parent. St. Gregory of Nyssa says the following, Prayer is intimacy with God and contemplation of the invisible. It satisfies our yearnings and makes us equal to the ange...

Read More
Image description
Катехизис
  2 years ago
 • 1969

Житие на светите Андроник и Атанасија

Во времето на византискиот цар Теодосиј Велики(1) во Антиохија живееше некој си човек по име Андроник, златар по занает. Андроник се ожени со ќерката на златарот Јован, која се викаше Атанасија, што значи бесмртност(2). И навистина, Атанасија со својот свет живот стекна бесмртна слава, како што пока...

Read More
Image description
Вести
  2 years ago
 • 1930

Митрополит Струмички Наум - Закхеј (20.01.2018)


 Еве еден вечно жив и актуелен евангелски пример како човек, иако имајќи само почетна и несовршена вера, од преголема желба и копнеж да Го види Господ или да провери дали е Он, може да се откаже од својата човечка слава, знаејќи дека со својата постапка ќе изгледа смешен, или дури и споулавен,...

Read More
Image description
Катехизис
  1 year ago
 • 2239

Богојавление во Кочани

{artsexylightbox singleImage="images/stories/191-01-19/1.jpg" path="images/stories/191-01-19/" previewHeight="150" previewWidth="200"}{/artsexylightbox} Богојавление во Кочани Истиот ден на 19. 01. 2019 година, денот на Крштевањето на Господ Исус Христос – Богојавление – Водици, во 12:00...

Read More
Image description
Катехизис
  2 years ago
 • 2617

Преподобен Гаврил Лесновски (28. 01)

Свети Гаврил Лесновски се родил во местото Осечко Поле кај Крива Паланка. Неговите родители биле имотни луѓе и биле блиски до царските советници. Тие долго време немале деца, но по нивните молитви милостивиот Бог ги дарувал со машко чедо. Детето добило соодветно образование и брзо напредувало во пра...

Read More
Image description
Догматика
  2 years ago
 • 2148

Монографијата „Марков манастир – Св. Димитриј, внатрешниот духовен живот“

Со радост и задоволство ви соопштуваме дека излезе од печат монографијата „Марков манастир – Св. Димитриј, внатрешниот духовен живот“, во авторство на игуманијата Илијана, во издание на ПНВ Публикации, а со поддршка на Министерството за култура на Република Македонија. По тој повод, на 13 февруари (...

Read More
Image description
Вести
  2 years ago
 • 2217

The Prodigal Son (Part One) – Metropolitan Nahum of Strumica / Блудниот син (прв дел) – Митрополит Струмички Наум

Refer to: Luke 15, 11-32 In the younger son, we notice the freedom and the awareness with which he addresses his Heavenly Father and that he seeks something that he feels naturally belongs to him, but also we notice that he obviously does not understand the very nature of the “livelihood” whose divi...

Read More

Popular Posts