Tag : Вовед
Image description
Катехизис
  3 years ago
 • 1353

О. Стефан Фриман - Божик е. Со нас е Бог


 Празникот на Рождеството на нашиот Господ, Бог и Спасител, Исус Христос, се приближува и нестрпливоста на светот расте. Некои од луѓето стравуваат дека празникот е придружен со преголема доза на комерцијализам. Други, пак, се плашат дека религијата уште еднаш ќе ги нападне нивните грижливо заш...

Read More
Image description
Беседи
  4 years ago
 • 1963

Пастирска грижа за затворениците

ПАСТИРСКА ГРИЖА ЗА ЗАТВОРЕНИЦИТЕ Меѓу луѓето, кои се одликувале со неуреден и непримерен живот, особена пастирска грижа очекуваат оние, кои заради некакви тешки злосторства, лишени се од слобода и се наоѓаат во затвор, на одлежување на затворската казна. По затворите се наоѓаат оние, кои ги прекршил...

Read More
Image description
Свети тајни
  2 years ago
 • 1677

Преподобен Никита Ститат- Природни и психолошки глави за очистување на умот


 Втора стотицаприродни и психолошки глави за очистување на умот
 1.     Почетокот на љубовта спрема Бога е презирот спрема видливите и човечките работи; средината е очистување на умот, од кој доаѓа отворањето на духовните очи и гледање на небесното царство, кое е скриено во нас, а крајот е...

Read More
Image description
Свети тајни
  2 years ago
 • 1491

Благодатта Божја се губи поради бесрамност

Потребно е многу да се внимава. Неуредното и невнимателно живеење е препрека за божествената благодат. Најголема препрека за приближување на благодатта Божја е недостигот на чистота. Колку понепослушни се младите, […]

Read More
Image description
Вести
  2 years ago
 • 1411

Воскресение од пепел

г. Јосиф, митрополит Тетовско – гостиварски 08.10.2017 г. Мала РечицаВоскресение од пепелВо името на Отецот и Синот и Светиот Дух!Домот Мој е дом за молитва... (Лука 19,46)Драги браќа и с...

Read More
Image description
Катехизис
  2 years ago
 • 2602

Имате светител кај вас

Во една пештера живеел еден стар монах. Со години не излегувал од неа, само храна му носел еден од браќата од соседниот манастир. Едно утро наместо тој брат, храна му донел игуменот на манастирот. Сиот тажен почнал да му се жали на стариот монах, кој секогаш имал одговор на сите прашања. – Зна...

Read More
Image description
Катехизис
  2 years ago
 • 1969

Житие на светите Андроник и Атанасија

Во времето на византискиот цар Теодосиј Велики(1) во Антиохија живееше некој си човек по име Андроник, златар по занает. Андроник се ожени со ќерката на златарот Јован, која се викаше Атанасија, што значи бесмртност(2). И навистина, Атанасија со својот свет живот стекна бесмртна слава, како што пока...

Read More

Popular Posts