Tag : Неделни проповеди
Image description
Литургика
  4 years ago
 • 677

Велики Четврток

ВЕЛИКИ ЧЕТВРТОК „И кога јадеа, Исус зеде леб, го благослови и рече: Земете, јадете, ова е Моето Тело. И како ја зеде чашата, заблагодари, им даде и рече: Пијте од неа сите; зашто ова е Мојата Крв на Новиот завет, која се пролива за мнозина, за опростување на гревовите” (Матеј 26: 26-28) ВО ИМЕТО НА...

Read More
Image description
Беседи
  5 years ago
 • 1658

Недела по Богојавление

НЕДЕЛА ПО БОГОЈАВЛЕНИЕ „Народот, што седеше во мрак, виде голема светлина, и на оние, што седеа во место на сенка смртна, им изгреа светлина“ (Матеј 4: 16) ВО ИМЕТО НА ОТЕЦОТ И СИНОТ И СВЕТИОТ ДУХ! Денес го слушнавме евангелското четиво кое е одредено да се чита во Неделата по Богојавление, во ко...

Read More
Image description
Беседи
  5 years ago
 • 830

Недела пред Богојавление

НЕДЕЛА ПРЕД БОГОЈАВЛЕНИЕ „Покајте се!“ (Матеј 3: 2) ВО ИМЕТО НА ОТЕЦОТ И СИНОТ И СВЕТИОТ ДУХ! Денешниот евангелски настан нè води во Јорданската пустината, онаму, каде што непосредно пред доаѓањето на Божјиот Син на земјата живеел и проповедал Неговиот Претеча, светиот Јован Крстител. Оние луѓе, ко...

Read More
Image description
Библистика
  2 years ago
 • 891

Раѓање на Пресвета Богородица – Мала Богородица - производство во протоерејски чин во штипско Ново Село

{artsexylightbox singleImage="images/stories/19-09-17/1.JPG" path="images/stories/19-09-17/" previewHeight="150" previewWidth="200"}{/artsexylightbox} Раѓање на Пресвета Богородица – Мала Богородица - производство во протоерејски чин во штипско Ново Село На 21. 09. 2017 година, на празникот Раѓањ...

Read More
Image description
Катехизис
  2 years ago
 • 1326

Препораки за две книги

Неодамна излезе од печат книгата „Вистинската слобода: романски новомаченици и исповедници“, во издание на Струмичката епархија, a по повод педесет години од возобновувањето на автокефалноста на МПЦ – ОА. Во книгата се опфатени житија и поуки на новомаченици и исповедници за време на комунистичкиот...

Read More
Image description
Беседи
  2 years ago
 • 1302

Отец, благослови

десетто послание до нас, самите „Ако не го пронајдеш Христос пред вратата кај просјакот, нема да го пронајдеш ни во путирот“.Св. Јован Златоуст Одамна имаме заборавено на благословите. Да побараме благослов, да дадеме благослов, да започнеме нешто со благослов, да измолиме благослов… од Црквата (све...

Read More
Image description
Литургика
  2 years ago
 • 2431

Житие на преподобниот Прохор Пчински

Житие на преподобниот Прохор Пчински Posted on 01/11/2017 Проподобниот отец Прохор Пчински, подвизувајќи се со добар подвиг во Нагоричанската и Козјачката пустина, се родил за време на царувањето на цар Диоген. Родителите на светиот Прохор, Јован и Ана, побожно живееле во Овчеполскиот крај. Т...

Read More

Popular Posts