Tag : Вселенски Собори
Image description
Празници
  3 years ago
 • 2149

Св. Григориј Палама - „Господи, просвети ја мојата темнина„ (Собрани беседи)

Градот војува сам со себе, завојувал сам со себе, се гази од своите сопствени нозе, се руши од своите сопствени раце, одекнува од своите сопствени извици. Она што е кај него добро е презрено, додека она што е неблагородно и р`ѓаво злорадосно преовладува. Зарем оваа болест која ве затекнала не е ли м...

Read More
Image description
Литургика
  3 years ago
 • 1920

Личноста на Господ Исус Христос

Центар на православното христијанство е личноста на Господ Исус Христос. Таа личност е извор на секое знаење за Бога. Господ Исус Христос е „Врата“ (Јован 10, 7) на православниот духовен живот, исто така и „Патот“, Вистината и Животот“ (14, 6). Секој кој сака да биде навистина православен треба да в...

Read More
Image description
Вести
  3 years ago
 • 648

Побратимството

ПОБРАТИМСТВОТО Побратимството (или: посестримството) претставува институција на обичајното право кај Јужните Словени, која се состои од сојуз на две или повеќе лица од еден или различен пол, а не се заснова на крвна или имотно-наследна врска, туку на взаемна и морална љубов. Побратимството претставу...

Read More
Image description
Катехизис
  2 years ago
 • 1353

Канонизиран за светител – преподобниот архимандрит Јоаникиј од Ракотинци

Заблеска со светост и убавина преподобниот Јоаникиј Ракотински   Не времето и околностите ги провозгласуваат светиите, туку благородството на совршената и нелицемерна љубов кон Бога Така запиша во синаксарот од богослужбата за Преподобниот Јоаникиј, химнографот на Великата Христова Црква, сепреподо...

Read More
Image description
Вести
  2 years ago
 • 1411

Воскресение од пепел

г. Јосиф, митрополит Тетовско – гостиварски 08.10.2017 г. Мала РечицаВоскресение од пепелВо името на Отецот и Синот и Светиот Дух!Домот Мој е дом за молитва... (Лука 19,46)Драги браќа и с...

Read More
Image description
Беседи
  2 years ago
 • 2640

Човековата личност

Протоереј Грегори Халам Томас Скот Елиот ја почнува и завршува песната “Источен Кокер” – втората песна од “Четири квартети” – со зборовите: “Во мојот почеток е мојот крај,” а во последниот дел од таа песна тој го предизвикува секој од нас со зборовите: “Домот е онаму од каде што секој по...

Read More
Image description
Догматика
  2 years ago
 • 1629

Покана за храмовата слава „Свети Климент Охридски“ и за македонскиот пикник „Графчето“

Храмова слава – Свети Климент Охридски (8 декември 2017 година)   Со благослов на надлежниот архиереј, митрополитот Тимотеј, Македонскиот православен манастир „Свети Климент Охридски” во Кинг Лејк, на 8-ми декември 2017 година ја одбележува својата храмова слава – „Свети Климент Охридски”. По тој по...

Read More

Popular Posts