Tag : Недела Пред Богојавление
Image description
Катехизис
  3 years ago
 • 1050

о. Горан Стојчевски ПОКАЈАНИЕТО КАКО ПРЕВЕНЦИЈА


  Пастирско слово
 о. Горан СтојчевскиПОКАЈАНИЕТО КАКО ПРЕВЕНЦИЈА
 Грижата за падот на наталитетот не е техничко, туку етичко прашање, а започнува вака: до кога ќе убиваме за да ги задоволиме сопствените страсти? –    Mитрополит Американско-канадски Методиј
 Прв ден од дежурство во...

Read More
Image description
Беседи
  3 years ago
 • 1023

Протојереј Зоран Стаменковиќ - Неодговорноста кај децата ја создаваат нивните родители

 
  
 Родителите тоа го прават на разни начини. Понекогаш претерано штитејќи ги и чувајќи ги од и незгодите во животот. Понекогаш претерано ги казнуваат и гушат, што кај децата создава равнодушност, и повреденост во однос на возрасните и нивниот возрасен свет. Но најчесто тоа го прават живее...

Read More
Image description
Догматика
  3 years ago
 • 1014

Помош

ПОМОШ Постои еден прекрасен збор, кој го бранува срцето на секој човек, било да е стар или млад, образован или необразован, сиромав или богат… а тоа е зборот – мајка. Единствено таа може да го утеши своето родно чедо, па неговото срце да се исполни со тишина и радост. Единствено во нејзините преграт...

Read More
Image description
Празници
  2 years ago
 • 2398

ХРИСТОВОТО ПРАШАЊЕ КОЕ ОТКРИВА БОЖАНСКИ ТАЈНИ!

Овонеделното литургиско четиво (Евангелие според Матеј 22:35-46) ни покажа како Господ Исус Христос ги поставува основите на христијанската духовност воопшто: сакај го Бога со целото свое битие и сакај го ближниот како што се сакаш самиот себе си. Целата христијанска духовност всушност се заснова на...

Read More
Image description
Литургика
  2 years ago
 • 928

Воведение на Пресвета Богородица во храмот – Пречиста (04 декември)

Преданието за Воведение, како и другите преданија за животот на Пресвета Богородица се сочувани кај разни свети отци и учители на црквата. Праведните родители на Дева Марија, Јоаким и Ана долго време немале деца, односно биле бездетни. Нивната желба за свое дете била голема, и затоа постојано му се...

Read More
Image description
Библистика
  2 years ago
 • 2155

Житие на света вмч-ка Екатерина (07 декември)

Ќерка на царот Конста. По смртта на татко ѝ живееше со својата мајка во Александрија. Мајка ѝ беше потајна христијанка, којашто преку својот духовен отец ја приведе кон Христовата вера и Екатерина. Во едно видение Света Екатерина прими прстен од Самиот Господ Исус, во знак на веридба со Него. Тој пр...

Read More
Image description
Литургика
  2 years ago
 • 2233

Бадник во храмот „Свети Јован Крстител“ – Џилонг (Викторија)

На 06. 01. 2018 година, кога го празнуваме споменот на Преподобната маченичка Евгенија и другите со неа и на Преподобен Никола војвода (Бадник), вo црковната општина „Свети Јован Крстител“ – Џилонг, старешината на храмот, протојереј Чедомир Илиевски служеше Света Златоустова Литургија. На Светата Ли...

Read More

Popular Posts