Tag : Протоереј Златко Ангелески
Image description
Катехизис
  3 years ago
 • 2574

Богојавление и слободната волја


 Бог ни Го открива Својот Син во молкот на нашата душа. Зошто Бог го прави ова? Најпросто кажано, затоа што за заедничарење со Бога е потребно наше активно учество. Нашата слободна волја мора да биде соочена со Божјата волја.
 Земете го, на пример, Светото Писмо. Мноштво цитати во нив не се...

Read More
Image description
Празници
  3 years ago
 • 2123

Митрополит Методиј Златанов - Кој е мојот ближен?

(Лк. 10, 25-37) Соборноста како суштинска нишка на нашата вера постојано го исправа пред нас прашањето: како се однесуваме кон нашите блиски, оние чиј живот е неразделно врзан со нашиот? Во таа релација се огледа и автентичноста на нашата лична побожност. Старецот Силуан вели: мојот брат е мојот жив...

Read More
Image description
Вести
  3 years ago
 • 1682

Воскреснувањето на синот на наинската вдовица

& Наблус е град во Палестина, расположен на западниот брег на реката Јордан. Градот кој порано се викал Наин, во денешно време има население двапати повеќе од Куманово и во него многу често се случуваат воени конфликти меѓу Палестинците и Израелците. Во Наин, каде што се наоѓа гробницата на патрија...

Read More
Image description
Празници
  2 years ago
 • 1689

Чествување на Светитот маченик Спасо Радовишки, Заштитник и Патрон на Радовиш

Детали Родителска категорија: Вести Објавено: 21 Август 2017 Посети: 912 
 Чествување на Светитот маченик Спасо Радовишки, Заштитник и Патрон на Радовиш На 21. 08. 2017 година, празникот на Светиот маченик Спасо Радовишки, во храмот Св. Троица во Радовиш, Неговото Високопреосвештенств...

Read More
Image description
Вести
  3 years ago
 • 873

Христијанството и деструктивните национални појави: Расизам

ХРИСТИЈАНСТВОТО И ДЕСТРУКТИВНИТЕ НАЦИОНАЛНИ ПОЈАВИ: РАСИЗАМ[1] Деструктивниот расизам, кој има основа во деструктивните убедувања и чувства, постанал еден од најактуелните проблеми во последните две столетија, па од тие причини е премногу жално што овој проблем многу малку е разработуван од правосла...

Read More
Image description
Вести
  3 years ago
 • 1897

Христијанскиот национализам

ХРИСТИЈАНСКИОТ НАЦИОНАЛИЗАМ Првенственото и неутрално значење на зборот национализам е припаѓање кон нацијата, а второто значење подразбира здрава љубов кон својот народ. Дури третото сфаќање има негативно значење, односно, кога националното ќе премине во националистичко и кога ќе ги премине граници...

Read More
Image description
Свети тајни
  3 years ago
 • 2376

ВЕЛИГДЕНСКО ПОСЛАНИЕ 2017

Возљубени во Господа, Од длабочината на душата и со полно срце, во овие светли денови на Христовата слава, срдечно ве поздравувам во силата на вечниот христијански поздрав: ХРИСТОС ВОСКРЕСНА! Пасхата Христова, почитувани, е севселенски духовен епицентар коj ги разниша основите врз кои почиваат сите...

Read More

Popular Posts