Title : Example User
Image description
Беседи
  6 months ago
 • 444

БEСEДА за нeизмeрната Христoва љубoв

БEСEДА за нeизмeрната Христoва љубoв И да ја узнаeтe Христoвата љубoв, штo гo надминува сeкoe знаeњe...(Eф. 3:19) Христoвата љубoв штo гo надминува сeкoe знаeњe! Нe oд Бoжјиoт разум, туку oд чoвeчкиoт разум, пoмрачeн и oзлoбeн oд грeвoт. Бидeјќи Бoжјиoт разму e рамeн на Бoжјата љубoв и ниeднo нe e...

Read More
Image description
Катехизис
  6 months ago
 • 385

РЕТРОСПЕКТИВА 2005-2020: АСТРОЛОГИЈАТА И МАГИЈАТА ВО СВЕТЛИНАТА НА ПРАВОСЛАВНОТО УЧЕЊЕ

свештеник Родион Петроградски 1. ВОВЕД  Кога верата исчезнува, нејзиното место го зазема суеверието. Во тој поглед, човечката душа не ја поднесува празнината. Човекот е создаден според образот Божји (Бит.1,27), и од почетокот е насочен кон својот Творец. Но, кога ќе го загуби Бога во своет...

Read More
Image description
Катехизис
  6 months ago
 • 562

АСТРОЛОГИЈАТА И МАГИЈАТА ВО СВЕТЛИНАТА НА ПРАВОСЛАВНОТО УЧЕЊЕ

свештеник Родион Петроградски 1. ВОВЕД  Кога верата исчезнува, нејзиното место го зазема суеверието. Во тој поглед, човечката душа не ја поднесува празнината. Човекот е создаден според образот Божји (Бит.1,27), и од почетокот е насочен кон својот Творец. Но, кога ќе го загуби Бога во...

Read More
Image description
Катехизис
  7 months ago
 • 431

Писма на валаамскиот старец (9)

  29. 1947 г.Го добив твоето писменце и ти одговарам; само моите совети примај ги не како наредба или закон, туку како обичен совет. Можеш и да не ги прифатиш, ако оцениш дека не се сложуваат со Светото писмо и со поуките на св. отци.Не возбудувај се, не стреми се предвреме кон возвишенот...

Read More
Image description
Беседи
  7 months ago
 • 416

Митрополит Струмички Наум: Воскресение Христово (01.05.2021)

Митрополит Струмички Наум:Воскресение Христово (01.05.2021 ) Во беспочетниот почеток на сѐ беше Ипостасот на Словото и Словото беше во Бог и Отец – од Кого предвечно се раѓа, и Словото беше Бог – Син Божји, едносуштен и еднославен со Отецот. Тој и во почетокот без почеток, и при создавањето на свето...

Read More
Image description
Беседи
  7 months ago
 • 340

Митрополит Струмички Наум: Цветници (24.04.2021 )

Цветници (24.04.2021 16:01)Конечно дојде времето да се исполнат Христовите зборови за Неговото страдање и Тој доаѓа во Ерусалим. И, конечно сфаќаме дека Неговото Царство не е од овој свет: „Моето царство не е од овој свет; ако беше царството Мое од овој свет, тогаш Моите слуги би Ме бранеле...“ (Јов...

Read More
Image description
Беседи
  7 months ago
 • 398

БEСEДА за прoрoштвoтo на чудата Христoви

БEСEДАза прoрoштвoтo на чудата Христoви Тoгаш ќe им сe oтвoрат oчитe на слeпитe, ушитe на глувитe ќe сe oтнат.Тoгаш куциoт ќe скoка какo eлeн и јазикoт на нeмиoт ќe пee (Иса.35:5-6).Дoјдeтe браќа, да ѝ сe вoсхитувамe на силата на нашиoт жив Бoг, кoј му ги oтвoрил oчитe на смртниoт чoвeк за да гo вид...

Read More
Image description
Беседи
  7 months ago
 • 2071

О.Николај Киранџиќ: НЕДЕЛА НА СВЕТИ ГРИГОРИЈ ПАЛАМА

Скопје,28ми март 2021 г.-Свети Три Јерарси Недела втора од Велигденскиот пост(НЕДЕЛА НА СВЕТИ ГРИГОРИЈ ПАЛАМА)Евангелие според Марко зачало 7мо                          ...

Read More
Image description
Беседи
  8 months ago
 • 577

О.Николај Киранџиќ: НЕДЕЛА НА СВЕТИ ЈОВАН ЛЕСТВИЧНИК

Недела втора од Велигденскиот пост(НЕДЕЛА НА СВЕТИ ЈОВАН ЛЕСТВИЧНИК) Евангелие според Марко зачало 7мо                                 ...

Read More
Image description
Беседи
  8 months ago
 • 294

Митрополит Струмички Наум: Недела на Православието (20.03.2021)

Недела на Православието (20.03.2021)  Најпрво сакам да ви обрнам внимание на Филиповиот одговор: „Дојди и види!“, на прашањето на Натанаил: „Може ли нешто добро да излезе од Назарет?“; како и на Натанаиловото прифаќање на повикот. Ова е наједноставен и најсигурен личен метод на проверка на неш...

Read More

Popular Posts