Image description
Вести
  1 month ago
 • 52

Се упокои во Господ отец Филотеј

Се упокои во Господ отец Филотеј, свештеномонах од манастирот Дохијар на Света гора. Отец Филотеј имаше и покажуваше огромна љубов кон македонскиот народ, а особено кон луѓето од Струмица каде што беше чест гостин. Бог да ја упокои неговата душа со сите Свети, и нас да не утеши по неговите свети мол...

Read More
Image description
Катехизис
  1 month ago
 • 67

Брак: Рај или пекол?

Митрополитот Лимасолски Атанасиј Конечно, бидете сите чувствителни, братољубиви, жалостиви, милосрдни, и понизни (1. Пет. 3:8). Жената треба да ја стекне оваа вештина - да биде што е можно почесто, пријателски расположена кон својот сопруг, за и тој да биде среќен кога ќе ја види. Но, има уште нешто...

Read More
Image description
Катехизис
  1 month ago
 • 65

Пијан командир, или каде нè водат чувствата

Михаил Хасминскиј, кризен психолог Неспорно е дека светот без чувства би бил досаден. Луѓето би се претвориле во бесчувствени биороботи, кои кон сè пристапуваат логички. Никој не би можел да сочувствува со другиот, ниту пак да се порадува за него. Луѓето взаемно би дејствувале само по принципот: „Ти...

Read More
Image description
Катехизис
  1 month ago
 • 56

Три нешта им се потребни на децата

Елефтериос Елефтеријадис, психолог Присуство, прифаќање и строго раководство. Треба да бидеш таму. Секогаш присутен. Во нивните тешки и лесни моменти. Да почувствуваат дека имаат човек. Дека не се осамени. Да почувствуваат дека припаѓаат некаде. Бараат прифаќање. Некој да направи да се чувствуваат з...

Read More
Image description
Катехизис
  1 month ago
 • 65

Зошто браковите се распаѓаат?

Митрополит Атанасиј Лимасолски 90% од браковите не се распаѓаат поради вонбрачни афери на еден од брачните другари. Прељубата на еден од нив е само последица. Првата пукнатина се појавува затоа што мажот или жената, оправдано или неоправдано, се затвораат во самите себе. Во ова се уверив од долгогод...

Read More
Image description
Катехизис
  1 month ago
 • 64

Мора да одговориме на школското насилство

Архимандрит Трифун Мора да ставиме крај на врсничкото насилство преку учење на децата на љубезност од рана возраст Сѐ почесто може да се прочита како деца си ги одземаат животите, доаѓајќи до моментот кога повеќе би сакале да бидат мртви, отколку да живеат уште еден час во страдање од врсничко насил...

Read More
Image description
Катехизис
  1 month ago
 • 67

Независност и потреба

Архимандрит Павлос Пападопулос Можеби убаво е да си „независен“, но сите имаме потреба од луѓето околу нас. Имаме потреба, иако често пати одбиваме да го прифатиме тоа, од луѓе кои нѐ сакаат и се грижат за нас. Но, не само тоа. Мислам дека имаме потреба од луѓе на кои можеме да се потпреме. Луѓе кои...

Read More
Image description
Катехизис
  1 month ago
 • 63

Детето се воспитува со срце

Интервју со отец Георгиј Романенко Отец Георгиј Романенко е свештеник во црквата во село Борисово, во Московскиот регион. Тој е исто така познат детски психијатар. Се видовме со него, за да разговараме за проблемите во детскиот менталитет. Отче, вие сте свештеник подолго време, но и покрај тоа водит...

Read More
Image description
Катехизис
  1 month ago
 • 64

Религиозност – рамна на богохулие

Свештеник Јани Мулев Најчесто на празниците доаѓаме во црква, да се помолиме, да им оддадеме почит на светителите. Се молиме, а Бог не ни ги слуша молитвите. Светителите не ни помагаат. Зошто? Затоа што сме навикнале да живееме двоен живот, и таа болна состојба не ни пречи, ниту ја чувствуваме како...

Read More
Image description
Катехизис
  1 month ago
 • 57

Прави го она што можеш

Преподобен Пајсиј Светогорец Еднаш во мојата ќелија дојде едно младо дете во очај, бидејќи паѓаше во плотски гревови (хомосексуалност), и не можеше да се ослободи од таа страст. Одел кај двајца духовници кои со строгост се обидувале да му помогнат да сфати дека е многу тежок грев она што го прави. Д...

Read More

Popular Posts