Image description
Катехизис
  2 days ago
 • 16

УЧИТЕЛКАТА И ПАТРИЈАРХОТ ИЛИЈА II

УЧИТЕЛКАТА  И ПАТРИЈАРХОТ ИЛИЈА II       Една жена, учителка, во период на сиромаштијата, сакаше да направи нешто убаво за патријархот . Секое утро стануваше, одеше во пекара и штом ќе се испечеше свеж леб, го купуваше и го носеше во патријаршијата. Патријархот Или...

Read More
Image description
Катехизис
  6 days ago
 • 29

Како раната станува чудо?

Како раната станува чудо?            Целта на нашиот живот не е раната да исчезне, туку да се преобрази. Ќе го кажам уште многу пати, за да осознаеме дека не треба да очекуваме лузните од раните да исчезнат, туку да се преобразат во светлина. Ов...

Read More
Image description
Катехизис
  1 week ago
 • 29

Св. Нектариј Егински: Каде да се пронајде вистинската среќа?

Во дефинирањето на среќата, современиот човек, по правило, ќе вклучи некое материјално богатство, своето и здравјето на неговите најмили, како и неколку чисто лични преференци поврзани со своето хоби итн. Меѓутоа, од некоја причина, вистински среќни луѓе околу нас е тешко да пронајдеме. Можеби само...

Read More
Image description
Катехизис
  1 week ago
 • 39

НАЦИЈАТА ИЛИ ХРИСТОС?

НАЦИЈАТА ИЛИ ХРИСТОС?На денот кога Православната црква го одбележува споменот на Свети Марко Ефески, секако се сеќаваме на неговата бескомпромисна позиција во однос на соединувањето со Римокатоличката црква. Се сеќаваме дека на Фирентинскиот собор, кој се одржа во Ферара и Фиренца во 1438-1445 годин...

Read More
Image description
Катехизис
  1 week ago
 • 44

Собор на Св. Јoван Крститeл

Собор на Св. Јoван Крститeл  Заради тoа штo главната улoга на св. Јoван сe oдиграла на дeнoт на Бoгoјавлeниe, Црквата oд старини дeнoт пo Бoгoјавлeниe гo пoсвeтила вo нeгoв спoмeн. За oвoј дeн уштe сe пoврзува и случајoт сo раката на Прeтeчата. Eвангeлистoт Лука пoсакал да гo прeнeсe тeлoтo на...

Read More
Image description
Катехизис
  1 week ago
 • 46

Архим. Георги Капсанис: НА ШТО НЕ УЧИ ЧЕСНИОТ ПРЕТЕЧА?

НА ШТО НЕ УЧИ ЧЕСНИОТ ПРЕТЕЧА?          Проповедта на свети Јован Крстител во пустината Јордан може да се сумира со зборовите: „Покајте се, зашто се приближи Царството Небесно“ (Мт. 3,2). Христос е Царството Небесно, бидејќи Тој е Синот Божји, Кој го наве...

Read More
Image description
Катехизис
  2 weeks ago
 • 41

Што и да ви рече - направете

Што и да ви рече -  направете Богородица знае што треба да направат луѓето за да го предизвикаат Нејзиниот смирен Син на чудотворна активност: „Што и да ви каже, направете!“ Оваа реченица упатена до слугите на свадбата во Кана Галилејска, стана вечен принцип. во човечките молби до Богочовекот з...

Read More
Image description
Катехизис
  2 weeks ago
 • 93

Христос е Оној кој го има последниот збор

Христос е Оној кој го има последниот зборОна што е најбитно за нас христијаните и најважно да знаеме е дека ниту едно влакно не може да падне од нашите глави на земјата без дозвола на нашиот Господ Христос, дека Тој е Алфа и Омега и Оној со кого ние живееме, кој е крвотокот на нашето битие, на сечие...

Read More
Image description
Катехизис
  2 weeks ago
 • 72

Денес ( не ) е тешко да се биде христијанин

Денес ( не ) е тешко да се биде христијанинЗа време на секој пост, ние кои се сметаме себеси за христијани мораме повеќе од кога било да излеземе од себе, од нашите животи и проблеми, од нашите демони и искушенија и без оправдување да се посветиме на луѓето околу нас. На исплашените луѓе околу нас и...

Read More
Image description
Катехизис
  2 weeks ago
 • 57

ДА ГО ОБРЕЖEМЕ СРЦЕТО, А НЕ ПЛОТТА

ДА ГО ОБРЕЖEМЕ СРЦЕТО, А НЕ ПЛОТТАНа денот на споменот на Свети Василиј Велики, ретко се сеќаваме на еден друг настан што Црквата го празнува денес - Обрезание Господово. Осмиот ден по раѓањето, според изричните директиви на Светото писмо, секое еврејско машко дете било обрежувано. Овој чин требало...

Read More

Popular Posts