Image description
Поуки
  2 days ago
 • 19

Заминете со крената глава и чиста совест. Да го оставиш зад себе отпечатокот на твојата љубов, а не чаурите од куршумите на твојот гнев...

Заминете со крената глава и чиста совест. Да го оставиш зад себе отпечатокот на твојата љубов, а не чаурите од куршумите на твојот гнев...Минатото те повикува, те повикува, те влече назад.Нека вреска, ќе престане во одреден момент кога не го храниш ни со твоите мисли. Одиме напред, не се враќаме наз...

Read More
Image description
Поуки
  2 days ago
 • 20

Од каде потекнува верувањето дека луѓето не треба да работат на празници?

  Од каде потекнува верувањето дека луѓето не треба да работат на празници?За време на празниците, луѓето  треба да одат во црква за правилно да ги слават Светите.  Меѓутоа, додека нè облеа бранот на комунизмот, луѓето заборавија на храмовите, па единственото сеќавање што остана од прославата е дека...

Read More
Image description
Поуки
  3 days ago
 • 21

ЗА ВЕРАТА, ПОЧИТТА И ЉУБОВТА КОН ДУХОВНИОТ ОТЕЦ

 ЗА ВЕРАТА, ПОЧИТТА И ЉУБОВТА КОН ДУХОВНИОТ ОТЕЦУмешно и грижливо држете ги довербата и љубовта кон својот духовен раководител, зашто во тоа се состои и животот и смртта на душата.Не нажалувајте го својот духовен отец, ако сакате да Го гледате лицето Божјо.Оној што го нажалува него, треба да знае де...

Read More
Image description
Поуки
  3 days ago
 • 23

Се жалите дека не се однесуваат добро со вас

Се жалите дека не се однесуваат добро со вас.Слушајте го мојот совет: ако некој не се однесува добро со вас, однесувајте се со него со добрина. На целата работа и треба понизување.Да речеме пример: Некој ти вели дека работата не ти е добра. Кажи му:  „Ти благодарам што ме советуваше. Помогни ми да с...

Read More
Image description
Поуки
  4 days ago
 • 21

Моето срце е подготвено, Боже, моето срце е подготвено...

 Моето срце е подготвено, Боже, моето срце е подготвеноСрцето мое е подготвено, Боже, срцето ми е подготвено (Пс. 56, 7).Браќа мои, блажен е оној што може да му ги каже овие зборови на својот Господ! Блажен е оној чие срце е целосно подготвено да ја следи волјата Божја!Што значи подготвеноста на чов...

Read More
Image description
Поуки
  4 days ago
 • 21

Кога ќе дојде тоа време, тогаш меѓу луѓето ќе започне љубовта. Но, колку и да е оваа ера далечна, таа е на пат и ќе дојде.

Кога ќе дојде тоа време, тогаш меѓу луѓето ќе започне љубовта. Но, колку и да е оваа ера далечна, таа е на пат и ќе дојде.Ги сакате вашите пријателиЉубовта кон пријателите е скапа. Зборувам за вистинска, божествена љубов. Помогнете му на вашиот пријател за добро - и побарајте помош од него за добро...

Read More
Image description
Поуки
  4 days ago
 • 23

Срцето и Бог...

 Срцето и БогБог е насекаде. И кога најде срце што не Му се спротивставува, смирено срце, влегува во него и го исполнува со радост.Таква е радоста на срцето што го има Бога во себе, што се прилепува за Него и никогаш не сака да се одвои од Него. Господ не се приближува до срцето отечено од себичност...

Read More
Image description
Поуки
  4 days ago
 • 29

Секој ден го правам мојот Крст...

 Секој ден го правам мојот Крст...Едно од првите движења што еден христијанин ги прави секој ден кога ќе се разбуди и едно од последните пред да заспие, е знакот на Крстот.И не само тогаш многупати секој ден можеме да ги донесеме во нашите мисли благодатите Божји, да Му благодариме, туку и да Го мол...

Read More
Image description
Поуки
  5 days ago
 • 26

Стани рано да се свртиш кон Бога

 Стани рано да се свртиш кон Бога„Ќе станам рано“ ( Пс. 56:9 ).Ова го кажува човек потиснат од грижи и таги. Ќе стане рано за да се засити со светлината на Божјото лице пред да види нечие човечко лице. За многу слуги Божји - Авраам, Јаков, Мојсеј, Самоил, Исус Навин и други - Светото Писмо вели дека...

Read More
Image description
Поуки
  5 days ago
 • 30

Првиот и најважен извор на сите нешта е: мојата душа го благословува Господа...

  Првиот и најважен извор на сите нешта е: мојата душа го благословува Господа...... Нема излез, како што стојат работите. Денешното Евангелие:  Со својата трпеливост спасувајте ги душите свои  (Лука 21,19).Изворот на лажната религија е неможноста да се радуваме, попрво негирањето на радоста, додека...

Read More

Popular Posts