Ogledalo - orthodox news portal & aggregator
Image description
Свети тајни

Литургија на претходноосветени дарови – Архимандрит Гаврил (Галев)

Литургијата од една страна e реална животна средина, а од друга страна, извор од кој ние се храниме со непропадлива храна. И заради тоа нас ни е потребно да живееме во таа атмосфера и да се храниме со таа храна. Затоа и Господ пред да биде распнат, пред да умре на Крстот, да воскресне и се вознесе,...

Read More
Image description
Катехизис

12 цитати од Библијата што ќе ни помогнат за време на постот

Не судете, за да не бидете судени.Мт 7,1 Кога постите, не бидете жалосни како лицемерите; зашто тие си ги прават лицата мрачни, за да се покажат пред луѓето дека постат. Вистина ви велам, оти тие ја добиле веќе својата награда.Мт 6,16 Така треба да свети пред луѓето и вашата светлина, за да ги вид...

Read More
Image description
Литургика

КОИ СЕ ВИСТИНСКИТЕ, А КОИ ЛАЖНИТЕ ПРИЈАТЕЛИ ( … лажниот е тука само во успесите на пријателот) Свети Нектариј Егински

ЗА ПРИЈАТЕЛСТВОТО – Св. Нектaриј Егински Има три вида на пријателство: по добродетел, по взаемност и по навика, а најдобро е по добродетел, бидејќи во добродетелта љубовта е силна. Ликот на пријателот Пријателот е добар човек, со здрава душа, мисли исправно, ја сака добродетелта, има беспрекорен м...

Read More

Popular Posts