Image description
Катехизис
  2 months ago
 • 141

МЕСТОТО НА РОЖДЕСТВОТО НА ПРЕСВЕТА БОГОРОДИЦА

МЕСТОТО НА РОЖДЕСТВОТО НА ПРЕСВЕТА БОГОРОДИЦА              На местото каде што била куќата на светите праведни Богоотци Јоаким и Ана, своевремено (во 5 век) имало изградено Православна црква и на темелите на таа црква во 12 век е изграден катол...

Read More
Image description
Катехизис
  2 months ago
 • 119

Мојот однос со свети Силуан Атонски

Мојот однос со свети Силуан АтонскиГо прочитав  житието на свети  Силуан  Атонски пред многу години. Тешки години,  полни со панични кризи и длабока тага што го следеше мојот живот. Но, завршувајќи ја книгата „Свети Силуан Атонски“, почувствував дека некој ме сака. Светлината вле...

Read More
Image description
Катехизис
  2 months ago
 • 119

Светиот дух живее во Вас …

Светиот дух живее во Вас …Кога чувствувате радост и полнотата на животот, без обѕир на успесите или неуспесите.Кога сте среќни, иако не сте ги решиле сите  проблеми во својот живот.Кога не очекувате сѐ да е „совршено“ за да би живееле и да би уживале во Божјите дарови.Кога во малку и во незначи...

Read More
Image description
Катехизис
  2 months ago
 • 122

Владeтeлoт кoј има страв Бoжји и Му e вeрeн на Бoга e вистинска нeбeска благoдат за сиoт нарoд

Владeтeлoт кoј има страв Бoжји и Му e вeрeн на Бoга e вистинска нeбeска благoдат за сиoт нарoд. Кралoт Вацлав Чeшки бил такoв владeтeл. Нeгoвата рeвнoст кoн свeтињата на вeрата и стрoгoста вo живoтoт нe пoтсeтуваат на дрeвнитe пoдвижници. Дeнoт гo пoсвeтувал на државничкитe рабoти, а нoќта на мoлитв...

Read More
Image description
Катехизис
  2 months ago
 • 131

Собор на сите македонски светители

Собор на сите македонски Светители † Светата Македонска Православна Црква во првата недела од месец октомври, со голема слава и чест го празнува споменот на сите македонски светители, кои со своите богоугодни дела имаат големо значење на само за македонскиот народ, туку и за целиот Христијански свет...

Read More
Image description
Катехизис
  1 month ago
 • 111

КРИЗАТА НА ПУБЕРТЕТОТ

КРИЗАТА НА ПУБЕРТЕТОТ“Толку многу плачев што очите ми се зацрвенија . Тажна сум и вознемирена а не знам ни зошто. Сакам да го запрам времето, да бидам некаде далеку.Животот  ми изгледа на пат со етапи, со награди на секоја етапа. Но “ако зафркнеш“, нема да добиеш ништо. Јас “се зафркнав“. Чувст...

Read More
Image description
Катехизис
  1 month ago
 • 130

Блажен Серафим Роуз: Господ му се обраќа на човекот

Господ  му се обраќа на човекот. Сине, дали некогаш си размислувал дека сѐ што допира до тебе, истовремено допира и до Мене, бидејќи сѐ што се однесува на тебе, се однесува на зеницата од Моето око. Ти си скапоцен во Моите очи, бесценет, и Јас те засакав, па затоа Мене Ми е особено задоволство...

Read More
Image description
Катехизис
  1 month ago
 • 150

Која е разликата меѓу ДУХОТ И ДУШАТА? (Арх. Рафаил Карелин)

ДУХОТ И ДУШАТА Bo современата религиозна литература постојано се мешаат два разни поима: „дух“ и „душа“, што води кон многу нејаснотии и недоуменија. Затоа би сакале кратко да се задржиме нa тоа прашање. Духот – тоа е окото на душата, обратено кон вечноста; душата – тоа се внатрешните очи на човеко...

Read More
Image description
Катехизис
  1 month ago
 • 110

АДОТ Е ПОЛН СО ЗДРАВИ ЛУЃЕ

АДОТ Е ПОЛН СО ЗДРАВИ ЛУЃЕ Сакам да комуницирам со различни луѓе. Тоа е склоност, особеност на мојот карактер уште од детството, која премина и во пастирската служба. Имам многу маани и недостатоци и како свештеник и како човек, но достапен сум и во постојан контакт со луѓето . Разговарм со нив, доп...

Read More
Image description
Катехизис
  1 month ago
 • 114

ЖИТИЕ НА СВЕТИОТ АПОСТОЛ ФИЛИП

          Покрај Галилејското море, воблизина на Хоризин и Капернаум, се наоѓаше градот Витсаида (1). Во тој град се родија тројцата апостоли: Петар, Андреј и Филип. Петар и Андреј беа рибари и со тој занает се занимаваа додека Господ Христос да ги повика...

Read More
Image description
Катехизис
  1 month ago
 • 92

ПРОТИВОТРОВOT НА ГОРДОСТА

ПРОТИВОТРОВOT НА ГОРДОСТА     “А, пак, кога би посакал да се фалам, не би бил безумен, зашто би кажал вис¬тина; но јас се воздржувам, да не би помислил некој за мене повеќе отколку што во мене гледа, или од мене слуша.” (2 Кор. 12:6)       &nbsp...

Read More
Image description
Катехизис
  4 weeks ago
 • 67

Чудо на Свети Димитриј-Svet

Чудо на Свети ДимитријСвет Војник Пладнето во Солун наликува на пладнињата на сите големи пристанишни градови. Тоа е момент кога вревата се намалува. Есента е украсена со боите на дрвата, а ретките минувачи, ги мами мирисот од рибите во таверните. Од далеку се слушаат сирените на бродовите, кои го п...

Read More
Image description
Катехизис
  4 weeks ago
 • 342

Чудо на свети Димитриј- Свет Војник

Чудо на Свети ДимитријСвет Војник Пладнето во Солун наликува на пладнињата на сите големи пристанишни градови. Тоа е момент кога вревата се намалува. Есента е украсена со боите на дрвата, а ретките минувачи, ги мами мирисот од рибите во таверните. Од далеку се слушаат сирените на бродовите, кои го п...

Read More

Popular Posts