Image description
Катехизис
  3 weeks ago
 • 56

АРХАНГЕЛИТЕ ВО НАШЕТО СЕКОЈДНЕВИЕ

АРХАНГЕЛИТЕ ВО НАШЕТО СЕКОЈДНЕВИЕ            Во врска со празникот на светите Архангели, да видиме како се однесуваат ангелите, како предстојат пред Бога и како се манифестираат пред луѓето. Ние, православните, ја ползуваме привилегијата преку богослужбен...

Read More
Image description
Катехизис
  3 weeks ago
 • 55

ТАЈНАТА НА СМРТТА

ТАЈНАТА НА СМРТТАИзвадоци од интервјуто на проф. д-р Павел Чирило, доктор во болницата Света Ирина во Букурешт, со митрополитот  Навпактски Јеротеј Влахос.            П: Кажете ни нешто за смртта, нешто што ви паѓа на ум спонтано и што мис...

Read More
Image description
Катехизис
  3 weeks ago
 • 53

ЗОДИЈАК ХРИСТИЈАНИ

  ЗОДИЈАК ХРИСТИЈАНИ            Момче, средношколец, се нашло во деликатна ситуација додека си играло во дворот на маалското училиште. Група мали девојчиња му пришле и му го поставиле прашањето: „Каков хороскопски знак си ти?“ А момчето, кое изр...

Read More
Image description
Катехизис
  3 weeks ago
 • 56

И во последен момент разбрав дека секое лошо дело скапо го плаќаме!

  ·Јас сум акушер-хирург гинеколог и речиси две децении живеев мирно и во изобилство.Нo, од 1999 година мојот живот доби друг тек. Една ноќ во сон видов мноштво бебиња кои како да пливаа во огромен аквариум, кој беше пред мене и како да се давеа откако очајнички се обидуваа да најдат излез со т...

Read More
Image description
Катехизис
  3 weeks ago
 • 56

БОЛНИ ЛЕКУВАЈТЕ, ЛЕПРОЗНИ ОЧИСТУВАЈТЕ

БОЛНИ ЛЕКУВАЈТЕ, ЛЕПРОЗНИ ОЧИСТУВАЈТЕ Денес, 1 (или 14) ноември го славиме споменот на светите бесребреници и чудотворци Козма и Дамјан - нашиот патрон празник. Светите Козма и Дамјан биле лекари кои лекувале бесплатно или луѓе  бесребреници. Како и другите свети луѓе - Кир и Јован, Пантелејмон...

Read More
Image description
Катехизис
  2 weeks ago
 • 51

Преподобниот Старец од Парос Филотеј Зервакос

Преподобниот Старец од ПаросФилотеј Зервакос(1884-1980)Преподобниот Старец Филотеј Зервакос се роди во 1884 во селото Пакија, близу до гратчето Молаи Лакониски.Неговите благочестиви и богобојазливи родители, Панајотис и Екатерина, при светото Крштение на нивниот син му го дадоа името Константин.Уште...

Read More
Image description
Катехизис
  2 weeks ago
 • 58

Што се всушност ангелите и која е нивната функција? – Проф. м-р Борче Грамбозов

             Во заедничката светоотечка линија, целото создание (сè што постои) е икона на Троичниот Бог. Меѓутоа, во созданието постои еден таков редослед, за да учеството и резултатите во Божествените енергии на секој дел од созданието се разл...

Read More
Image description
Катехизис
  2 weeks ago
 • 53

Застапување на Архангел Михаил во време на операција!

 Застапување на Архангел Михаил  во време  на операција!  Едно од многубројните чуда на Архангелот Михаил претставува и исцелувањето на момчето Василиј Карастирис, на чија операција присуствувал самиот Архистратиг. Играјќи се, Василиј паднал и сериозно ја повредил главата. Г...

Read More
Image description
Катехизис
  1 week ago
 • 33

ЗОШТО УВОТО НА СВ.ЈОВАН ЗЛАТОУСТ Е НЕТЛЕНО

ЗОШТО УВОТО НА СВ.ЈОВАН ЗЛАТОУСТ Е НЕТЛЕНО             Во светогорскиот манастир "Ватопед" се чува чесната глава на св. Јован Златоуст. Едно од чудата поврзани со оваа светиња, во кое секој поклоник може сам да се увери е нетленоста на десното у...

Read More

Popular Posts