Image description
Катехизис
  1 month ago
 • 61

Преп. Паисиј Светогорец - НОВА ГЕНЕРАЦИЈА: ИСЧЕЗНА ДУХОТ НА ПОЖРТВУВАНОСТА

Денешните луѓе, барем повеќето од нив, никогаш не ја почувствувале радоста на пожртвуваноста, зашто не го сакаат трудот. Завладеала мрзеливоста, удобноста, изобилието на олеснувањето. Исчезнала грижливоста, пожртвуваноста. За успех се смета кога човек ќе постигне нешто без труд, кога му е удобно. Не...

Read More
Image description
Катехизис
  1 month ago
 • 69

Свети Порфириј Капсокаливит - ВОДОСВЕТ ВО ЈАВНА КУЌА

Бог не љуби сите нас. Он е многу добар и им дава дожд и на праведните и на неправедните (Мат. 5,45). Он е Татко на сите нас и се грижи за сите. Само да се потрудиме да Го спознаеме и да го засакаме и ние и да станеме добри. Да Го засакате и ќе видите колку среќни ќе бидете.

Read More
Image description
Катехизис
  1 month ago
 • 57

Моштите на света Екатерина за првпат во Русија

„Во манастирот на Синај од светите мошти се чуваат главата (черепот) и левата рака на света Екатерина. Главата на света Екатерина еднаш го напушти Синај - во 1995 година. Но, оттогаш беше донесен закон според кој не смее да се изнесува ваков вид на светиња од египетската територија без да се обезбед...

Read More
Image description
Катехизис
  1 month ago
 • 51

о. Сергеј Четвериков - Поука (04.12.2023)

„Кога Евхаристијата и Причеста повторно ќе станат центар на христијанскиот живот, трагичните случувања и дефекти ќе бидат надминати и исцелени. Ако црковниот живот не е заснован пред се` на Христа, а тоа значи на постојано и живо заедничарење со Него, во светата Тајна на Неговата присутност - тогаш...

Read More
Image description
Катехизис
  1 month ago
 • 63

Старец Порфириј: ЕВЕ ЗОШТО НЕКОЈ НА КОМУ СМЕ ПОМОГНАЛЕ САКА ДА НЕ ПОВРЕДИ!

 Се сеќавам на нешто што ни го зборуваше старец Порфириј. Тој сакаше да ми објасни како Е МОЖНО да му се помогне на човека, а потоа истиот тој човек кому му е помогнато не само да се расрди и да не му помогне, туку за возврат да му наштети на оној којшто му помогнал. Старецот велеше: „Тоа е нешто шт...

Read More
Image description
Катехизис
  1 month ago
 • 57

Писма од Архимандрит Јован (Крестјанкин)

На милоста Божја и нема граници. Тоа Вие опитно и добро би требало да го знаете по себе. Како ќе живеете понатаму; тоа е само Ваш избор. Јас не можам ниту да благословам, ниту да забранам. Во Господа, и монаштвото е спасително и чесниот брак е за пофалба. А секој човек избира сам. Но, дека и едното...

Read More
Image description
Катехизис
  1 month ago
 • 56

За незлобивоста и мудроста

а бидеш вистински човек во овој свет, е исто како да бидеш овца помеѓу волците, бидејќи „сиот свет лежи во зло“ (Јован 5,19). Зборував и пак ќе повторам, а тоа треба да го запомните добро: овцата помеѓу волците се наоѓа во опасност од две страни. Првата е да биде потполно онеспособена и распарчена о...

Read More
Image description
Катехизис
  1 month ago
 • 53

Анатомија на блудот

Не случајно моралноста и брачната верност, се сметале како гаранција за внатрешната благосостојба на државата и здравјето на нацијата. Моралната распуштеност го загрозувала постоењето на цели народи, држави и империи. Историјата е полна со такви примери. Невозможно е, а да не си спомнеме, за осакате...

Read More
Image description
Катехизис
  1 month ago
 • 58

Уметноста на живеењето е највисоката од сите уметности

Секогаш мислев (додека сѐ уште бев „сликар“) и сега мислам дека највисоката уметност е уметноста на живеењето. Колку често великиот дар на владеење со самите себе се изразува со најфините движења на прстите (кај музичарите), со детално одмерување на секој збор (кај поетите и писателите), со одвај ви...

Read More
Image description
Катехизис
  1 month ago
 • 63

Не е најстрашно да паднеш, туку да останеш долу

Знам дека често пати се чувствуваш дека не успеваш ништо. Дека пак си паднал во истата страст, истата грешка, во оние кои те прават да се чувствуваш слаб, виновен и непокајан. А си дал ветување пред Бога и пред себе. Си рекол, „никогаш повеќе нема да го направам тоа“. Си коленичел на молитва за тоа...

Read More
Image description
Катехизис
  1 month ago
 • 60

РАСУДУВАЊЕ

Многу прашања во животот ги догматизираме. Дури и јас понекогаш се фаќам како апсолутно сум категоричен за одредени ставови, иако не би требало да е така. Мислиме дака на тој начин постигнуваме нешто, демонстрираме увереност, решителност и стабилност, додека на крај демонстрираме теснина на умот и с...

Read More
Image description
Катехизис
  1 month ago
 • 63

ИЗГУБЕНИТЕ РАДОСТИ НА ДЕЦАТА КОИ СЕ ОСТАВЕНИ НА МИЛОСТ И НЕМИЛОСТ НА ТЕХНОЛОГИИТЕ

 Постои една ваква приказна. Живееел некогаш некој имотен човек, кој можел да купи се на децата, што сакаат (колку грешиме и ние денес, што на децата им даваме сè на готово: телефони, кола, дом; и тие веќе не се учат да го ценат тоа и не распознаваат дека радоста е од трудот). Тој богаташ го испрати...

Read More
Image description
Катехизис
  1 month ago
 • 55

Децата се во лоша емоционална состојба

Воспитувајте ги да бидат културни и учтиви, да ги почитуваат другите. Учете ги да се соочат со фрустрациите и бесот и поврзувајте се со нив емотивно. Не е доцна за воспитување морално, етички и емоционални здрави генерации.

Read More
Image description
Катехизис
  1 month ago
 • 58

Три приказни за женската храброст: Абортус-тоа е незамисливо

«Жените, со кои јас се сретнувам, имаат сосема различни судбини и се наоѓаат во различни околности. Но, сите ги спојува едно, ним им е насушно потребна љубовта-емотивно раскажува Наталија. -Доволное просто да им се стави до знаење дека не се сами, за да се одречат од чедоморство... Ова се приказни н...

Read More

Popular Posts