Image description
Катехизис
  9 months ago
 • 242

МИРОТВОРЕЦОТ КОЈ Е ПРИМЕР ЗА НАС

МИРОТВОРЕЦОТ КОЈ Е ПРИМЕР ЗА НАССвети Никола е човек на мирот. Не на политички или географски мир, туку на духовен мир. Со други зборови, тој не е жител на светот, туку на Небесата.           Читајќи го неговото житие, не е тешко да се забележи дека...

Read More
Image description
Катехизис
  9 months ago
 • 239

ЗЛАТНАТА НИШКА НА ВЕРНОСТА

ЗЛАТНАТА НИШКА НА ВЕРНОСТА           Последната недела пред Рождеството Христово, Црквата ги одбележува и велича старозаветните светители, од чие лоза по тело потекнува Господ Исус Христос. Затоа, на Божествената Литургија на овој ден се чита Евангелието...

Read More
Image description
Катехизис
  9 months ago
 • 252

ПОЗНАНИЕТО НА ВИСТИНАТА И СЛОБОДАТА ОД СМРТТА

ПОЗНАНИЕТО НА ВИСТИНАТА И СЛОБОДАТА ОД СМРТТА          Црквата отсекогаш имала извесен недостиг на добри проповедници. Поради различни околности, не секој човек доволно го владее зборот. Овој факт дава повод некои луѓе да ја отфрлат верата. Нема кој да ми...

Read More
Image description
Катехизис
  9 months ago
 • 224

ОГРАБЕНИОТ РАЈ ВО НАС

ОГРАБЕНИОТ РАЈ ВО НАС              Многу е лесно и погодно да се обвинуваат другите. И да ја омаловажувате нивната работа и нивниот придонес или да ги толкувате нивните движења и постапки како сакате. Лесно е затоа што не ве чини ништо...

Read More
Image description
Катехизис
  9 months ago
 • 233

ЧУДАТА СОЗДАДЕНИ ОД РАНИ

  ЧУДАТА СОЗДАДЕНИ ОД РАНИ Нашите животи се формираат преку нашите рани. Тоа што го живееме се порази кои сме ги преобразиле во живот или сме ги претвориле во сопствен пекол. Целиот наш живот е битка за да го претвориме и преобразиме мракот во светлина. Да го земеме суровиот хаотичен материјал...

Read More
Image description
Катехизис
  8 months ago
 • 212

РЕЦЕПТ ЗА НАШИОТ ОДНОС КОН ДРУГИТЕ

РЕЦЕПТ ЗА НАШИОТ ОДНОС КОН ДРУГИТЕ Нашиот свет е болен. Во тоа веќе никој не се сомнева. Од сите страни се слушаат мислења на социолози, политичари, психијатри, кои слободно и аргументирано ја изјавуваат и бранат оваа теза. Со сериозен и длабоко промислен поглед даваат совети, цитираат, посочуваат...

Read More
Image description
Катехизис
  8 months ago
 • 213

СВЕТОСТА ЧЕСТОПАТИ ПРЕСТОЈУВА ВО БОЛНИЦАТА

СВЕТОСТА ЧЕСТОПАТИ ПРЕСТОЈУВА ВО БОЛНИЦАТАНеколку дена морав да престојувам во болница, придружувајќи  еден млад човек кој беше подложен на сериозна операција. Признавам дека сум доживувал опит и искуства кои ниедна книга и ниедна беседа не може да ви ги даде, без разлика колку да е таа прекрас...

Read More
Image description
Катехизис
  8 months ago
 • 231

Нова година

Нова годинаСекоја Нова година предизвикува еуфорични чувства кај најголемиот број луѓе. Еуфоријата како одраз на нова надеж дека работите ќе бидат подоби. Но, останува мистерија зошто овој празник мнозинството го празнува со таква радост кога знаеме дека со одминувањето на старата година сите се доб...

Read More
Image description
Катехизис
  8 months ago
 • 187

Божествена и ангелска сила се јавила во форма на ѕвезда - Витлеемската Ѕвезда

Божествена и ангелска сила се јавила во форма на ѕвезда ♥ Витлеемската Ѕвезда            Ѕвездата на Христовото раѓање се појавила пред околу 2000 години и, според евангелскиот расказ, токму таа ги одвела тројцата мудреци до малиот Исус. Природата на...

Read More
Image description
Катехизис
  8 months ago
 • 204

Ако Исус се роди сто пати во Витлеем, а ниеднаш во тебе, во твоето срце,напразен е твојот живот

Ако Исус се роди сто пати во Витлеем, а  ниеднаш во тебе, во твоето срце,напразен е твојот животАко Христос не се роди во твоето срце„ Или не сте свесни дека Исус Христос е во вас? Освен, само ако сте недостојни “ ( 2 Кор. 13:5 ).Оваа ноќ е таинствена. Оваа ноќ е света.Предвечниот Бог слегува о...

Read More
Image description
Катехизис
  8 months ago
 • 276

Се бореше со луѓето а се радуваше со ангелите ╫ Св. Јован Златоуст за Свети Стефан

  Се бореше со луѓето а се радуваше со ангелите ╫ Св. Јован Златоуст за Свети Стефан╫ Свети Стефан. Првомаченик за Христа           Да ја овенчаме пофалбата на Стефан со цвеќиња и да го опсипиме со рози и пофални песни. Самиот тој веќе се крунис...

Read More
Image description
Катехизис
  8 months ago
 • 200

По милoста Бoжја...

  „Тoлкава e милoста Бoжја и тoлкавo e чoвeчкoтo дoстoинствo, штo самиoт Бoг Син сe спуштил oд вeчнoста вo врeмeтo, oд нeбoтo на зeмјата, oд прeстoлoт на славата вo пeштeрата на пастиритe, самo да ги спаси луѓeтo, oд грeвoт да ги oчисти и вo Рајoт да ги пoврати. Излeгoв oд oтeцoт, кадe штo имав...

Read More
Image description
Катехизис
  8 months ago
 • 191

СРЕДБА НА МЛАДИTE СО БОГ

СРЕДБА НА МЛАДИTE СО БОГМладите се на крстопат. Тие ги проверуваат вредностите што нивните родители успеале да им ги всадат и бараат свој, личен пат до вистината. Како да разговараме со младите за Црквата? Како да ги пронајдете вистинските зборови и да не ги исплашите? Како самите родители треба дух...

Read More
Image description
Катехизис
  8 months ago
 • 280

Блажениот Теофилакт, архиепископ Охридски

Блажениот Теофилакт, архиепископ Охридски 31 декември (по стар стил)/н.13 јануариТој е роден на островот Евија, а воспитан е во Цариград, кај најпрочуените учители на тоа време. Како клирик на Великата Црква, против неговата волја го избраа за епископ и го испратија во Охрид, каде што помина околу д...

Read More

Popular Posts