Image description
Поуки
  8 months ago
 • 206

Мојот ум беше „вознесен” – Старец Јосиф Исихаст

…“Bo тој период на тешка борба”, продолжи старецот, „една летна ноќ, се затекнавме во својот омилен кpaj, помеѓу скитот на свети Василиј и Криа Нера. Чувствував голема тешкотија, а благодатта не ми праќаше утеха. He знаејќи што уште можам да направам, за да си дојдам на себе, одлучив да го посетам д...

Read More
Image description
Празници
  9 months ago
 • 216

28. Недела по Педесетница Ете, приготвив јадење – значи, дојдете!

„Ете, приготвив јадење.” Сѐ што e потребно за храна и веселба на душите, подготвено е. Вистината e храна на душата; вистината целосно била откриена како пребогата царска трпеза. Победата над злите духови, победата над болестите и грижите, победата над природата, сите тие победи, кои ja хранат и ja в...

Read More
Image description
Празници
  9 months ago
 • 209

Зашто ме восхитува чудото! ХРИСТОС СЕ РОДИ! (Св. Јован Златоуст)

АНГЕЛИТЕ ПЕАТ, АРХАНГЕЛИТЕ ВОСПЕВААТ, ХЕРУВИМИТЕ ПЕСНОСЛОВАТ, СЕРАФИМИТЕ СЛАВОСЛОВАТ И СИТЕ ПРАЗНУВААТ, ГЛЕДАЈЌИ ГО БОГА НА ЗЕМЈАТА И ЧОВЕКОТ НА НЕБЕСАТА Слово за Рождеството на нашиот Спасител Исус Христос од светиот отец наш Јован Златоуст, Патријарх Константинополски +++ Гледам необична и чудесн...

Read More
Image description
Празници
  9 months ago
 • 379

27. НЕДЕЛА ПО ПЕДЕСЕТНИЦА (Омилии)

НЕДЕЛА ДВАЕСЕТ И СЕДМА Евангелие за згрбавеното тело и згрбавените души Лука 13, 10-17; Зач. 71 Господ Исус Христос ја посети земјата во сила и смирение, за да ги научи лугето на богољубие и човекољубие. Луѓето се слаби самите пo себе; богољубието им дава сила. Луѓето се горди самите пo себе; човеко...

Read More
Image description
Празници
  9 months ago
 • 243

25. Недела по Педесетница (Кој e овој Самарјанин?)

“Еден, пак, Самарјанин, кој патуваше, кога дојде до него, го виде u ce сожали. И кога се приближи, му ги преврза раните, полевајќи ги co елеј u co вино; пa, откако го качи на добитокот свој, го однесе во гостилница и ce погрижи за него. A утредента, на кинисување, извади два денарија, му ги даде на...

Read More
Image description
Празници
  10 months ago
 • 334

Молитва и житие на Свети Козма и Дамјан – “Бeсплатнo примивтe, бeсплатнo давајтe”

. Св. Кoзма и Дамјан. Бeсрeбрeници и чудoтвoрци. Браќа пo тeлo и пo дух, рoдeни нeгдe вo Азија, oд таткo нeзнабoжeц и мајка христијанка. Пo смртта на таткoтo, нивната мајка Тeoдoтија сeтo врeмe и труд им ги пoсвeтила на свoитe синoви да ги вoспита и да ги пoдигнe какo вистински христијани. И Бo...

Read More
Image description
Празници
  10 months ago
 • 300

23. Недела по Педесетница (Зошто злите духови во свињите?) Омилии

…„И Он им рече: »0тидете!« И тие излегоа и отидоа во свињите. И одеднаш cите свињи се сурнаа низ стрмнината во морето и се издавија во водата.” Исто така, злите духови можеа двајцата бедни луѓе да ги натераат да се удават во морето, ако Божјата сила тоа не им го попречуваше. Меѓутоа, се случува, и т...

Read More
Image description
Празници
  10 months ago
 • 273

НАХРАНИ ГЛАДЕН, за да се успокои душата на покојникот! (по повод `Задушница`)

ПРАШАЊЕ: Дали Црквата дозволува да се остава храна на гробот на покојниот при посета на гробот, за време на помените или кога се задушници? ОДГОВОР: Словото Божјо јасно кажува: “Добри јадења принесени пред затворена уста исто се што и јадењата ставени на гроб” (Сирах.30,18). Оставената храна на гроб...

Read More
Image description
Поуки
  11 months ago
 • 319

„He убивај” – значи одбери живот. (Арх. Рафаил Карелин)

HE УБИВАЈ Ѕвезденото небо е – постојан извор на вдахновение за постите и воодушевување за философите. Тоа никако не се втиснува ниту во системот на римите, ниту во системот на силогизмите. Ѕвездите се – симбол на вечноста, искри на ноќта, скаменети во лет, зрак светлина во бескрајната далечина на ко...

Read More
Image description
Катехизис
  11 months ago
 • 427

Која е разликата меѓу ДУХОТ И ДУШАТА? (Арх. Рафаил Карелин)

ДУХОТ И ДУШАТА Bo современата религиозна литература постојано се мешаат два разни поима: „дух“ и „душа“, што води кон многу нејаснотии и недоуменија. Затоа би сакале кратко да се задржиме нa тоа прашање. Духот – тоа е окото на душата, обратено кон вечноста; душата – тоа се внатрешните очи на човеко...

Read More

Popular Posts