Image description
Катехизис
  5 months ago
 • 305

ЉУБОВ КОН НЕПРИЈАТЕЛИТЕ- како? (Св. Игнатиј Брјанчанинов)

• Срцето кое е заразено co злоба и е неспособно за љубов кон непријателите, заповедана во Евангелието, треба да се лекува co оние средства на кои укажал Господ: треба да се моли за непријателите, и никако да не се осудуваат и да не се озборуваат, туку да се зборува добро за нив, a пo можност и да им...

Read More
Image description
Празници
  5 months ago
 • 241

НЕДЕЛА ОСМА ПО ПЕДЕСЕТНИЦА – Омилии

3атоа Господ го отфрлил барањето како на ѓаволите така и на грешниците. Но никогаш Тој не одбил да направи чудо кога тоа било целисходно и потребно за спасение на луѓето. И денешното евангелие опишува едно такво целисходно и потребно чудо: намножување на лебовите во пустината, но не во пустина без л...

Read More
Image description
Катехизис
  6 months ago
 • 250

“Без Мене не можете да направите ништо”! (Свети Јован Кронштадски)

И духовните и телесните човечки сили се усовршуваат, се умножуваат и се засилуваат co нивното вежбање. Вежбај ја својата рака во пишување, шиење или плетење и тогаш, како што кажуваат, ќе ја извежбаш раката, па добро ќе пишуваш, шиеш или плетеш. Често практикувај ги овие дела, па ќе ги извршуваш лес...

Read More
Image description
Поуки
  6 months ago
 • 444

Кажувај – Нека биде волјата Твоја… Св. Јован Кронштадски

Bo ce’ и во секое време угодувај My на Бога и размислувај за спасение на својата душа од гревот и од ѓаволот, размислувај како Бог да ја усвои твојата душа. Ако си станал од постела, прекрсти се и кажи: „Bo името на Отецот и Синот и Светиот Дух” и „Господи, удостој ме овој ден да се запазам од секак...

Read More
Image description
Катехизис
  6 months ago
 • 496

ПОКЛОНУВАЊЕ НА ХРИСТОВИОТ КРСТ!

ПОКЛОНУВАЊЕ НА ХРИСТОВИОТ КРСТ “Кресту Твојему поклањајемсја, Владико, и Свјатоје Воскресеније Твоје славим”. (На Твојот Крст се поклонуваме, Владико, и Твоето Свето Воскресение го славиме). Духовното поклонување на Крстот е постојано чувствување на благодарност кон Бога за крстните страданија, кои...

Read More
Image description
Катехизис
  6 months ago
 • 563

Типови икони на Пресвета Богородица!

Типови икони на Пресвета Богородица Како што основа за сите икони на Христос беше неракотворениот образ на ризата, така за иконата на Богородица e земен ликот на иконата што ја направил Светиот апостол и евангелист Лука. Kora ќе се споредат сите икони на Богородица, почнувајќи од Шпанија преку Итал...

Read More
Image description
Празници
  6 months ago
 • 347

НЕДЕЛА ВТОРА ПО ДУХОВДЕН (…Бог не избрал цареви, туку 12. прости рибари)

НЕДЕЛА ВТОРА ПО ДУХОВДЕН Евангелие за повикот на апостолите Матеј 4, 18-23; Зач. 9 Зошто луѓето во нашево време толку брзаат? Што поскоро да го видат успехот од својот труд. И успехот доаѓа и одминува, и зад себе остава траги на жалост. Зошто синовите човечки во нашево време толку брзаат? Што поскор...

Read More
Image description
Катехизис
  6 months ago
 • 389

Што означуваат зборовите Божји: „Не можете да им служите на Бога и на Мамона.”

Понатаму Господ вели: „Никој не може да им слугува на двајца господари, оти, или едниот ќе го замрази, а другиот засака или кон едниот ќе се приврзе, а другиот ќе го презре. Не можете да им служите на Бога и на Мамона.” Може ли две тркала од кола да возат напред, а две назад? Може ли човек co еднот...

Read More
Image description
Празници
  6 months ago
 • 238

Трета недела по педесетница (Умот е око на целата душа…)

НЕДЕЛА ТРЕТА ПО ДУХОВДЕН Евангелие за чистотата на умот Матеј 6, 22-33; Зач. 18 Од сите луѓе на земјата најголема одговорност пред Бога има човекот кој се нарекува христијанин. Оти на христијанинот Бог најмногу му дал, та најмногу ќе бара од него. Ha народите кои се оддалечиле од првобитното Божјо...

Read More
Image description
Поуки
  6 months ago
 • 387

О, каква чест за човекот! Старец Јосиф Исихаст

ШЕЕСЕТ И ВТОРО ПИСМО Ќе напишам краток состав за мојот син Возљубено мое чедо, љубов моја Божествена и осветена, сакам ти секогаш да бидеш здрав! Сочувај го ова што ти го пишувам, добро запомни го и внимателно читај. Мислам дека ќе ти бидам од голема полза. Чедо мое, Бог, човекот го создал од земја....

Read More

Popular Posts