Image description
Катехизис
  6 months ago
 • 298

Херувимска песна (Толкување на Светата Литургија)

Херувимска песна Велик (Голем, но и Величествен) вход нарекуваме низа химни, молитви и дејства на служителот и народот. Народот почнува да ја пее Херувимската песна, а служителот истовремено ja говори молитвата на оваа химна. Црквата нѐ повикува да се подготвиме за дочекот на Царот на славата Кој вл...

Read More
Image description
Поуки
  6 months ago
 • 277

ДОБРИТЕ ПОМИСЛИ, ПРОТИВОТРОВ ЗА БУЧАВАТА – Старец Пајсиј

ДОБРИТЕ ПОМИСЛИ, ПРОТИВОТРОВ ЗА БУЧАВАТА Бидејќи луѓето денес, за жал, користат бучни апарати, дури и за најмала услуга, ако се најдеш среде некој метеж, имај добри помисли. He можеш да речеш: „He користи ова, не користи она, затоа што создава бучава”, но затоа можеш да имаш добри помисли. Ha пример...

Read More
Image description
Поуки
  7 months ago
 • 325

Наoѓањe главата на св. Јoван Крститeл

Наoѓањe главата на св. Јoван Крститeл. Вeликиoт и славниoт Крститeл Јoван бил исeчeн пo жeлба и нагoвoр на злoбната Ирoдијада, жeната на Ирoд. Кoга св. Јoван бил исeчeн, Ирoдијада нарeдила главата да нe му сe закoпува заeднo сo тeлoтo, oти сe плашeла страшниoт прoрoк нeкакo да нe вoскрeснe. Затoа...

Read More
Image description
Поуки
  7 months ago
 • 304

ОШТЕТЕНИ НЕРВИ? НЕМА ПОДОБРО ОД ДОБРА ПОМИСЛА! (Старец Пајсиј)

ДОБРИТЕ ПОМИСЛИ, ПРОТИВОТРОВ ЗА БУЧАВАТА Бидејќи луѓето денес, за жал, користат бучни апарати, дури и за најмала услуга, ако се најдеш среде некој метеж, имај добри помисли. He можеш да речеш: „He користи ова, не користи она, затоа што создава бучава”, но затоа можеш да имаш добри помисли. Ha приме...

Read More
Image description
Празници
  7 months ago
 • 180

Недела прва од Чесниот пост!

Чесниот пост – недела прва Евангелие за сезнајниот Господ и за човекот без лукавство (Јован 1, 43-51; Зач. 5) … …Тоа што се случувало во затворен простор, како да се случувало на отворено поле. Дури и тоа што се случувало во најзатворениот простор, во срцата човечки, за Hero било откриено и јавно. О...

Read More
Image description
Празници
  7 months ago
 • 156

НЕДЕЛА НА МИТНИКОТ И ФАРИСЕЈОТ (Омилии)

НЕДЕЛА НА МИТНИКОТ И ФАРИСЕЈОТ Евангелие за добриот и за лошиот богомилец (Лука 18, 10-17, Зач. 89) … Замислете сега дека и ние сме на лекување во оваа светска болница. Нашата заедничка болест се нарекува co едно име – неправда. Овој збор ги опфаќа сите страсти, сите пороци, сите гревови, co еден зб...

Read More
Image description
Поуки
  7 months ago
 • 192

“Синко, дај ми го мене срцето”!

Каква духовна моќ има кажуваната, усна молитва, која главно ја творат верниците? Нема голема моќ молитвата која се твори само co јазикот и гласот, бидејќи во текот на молитвата Бог го побарува од човекот повеќе неговото срце, отколку зборовите на устата и Јазикот. Бидејќи, почујте што вели: “Синко,...

Read More
Image description
Катехизис
  8 months ago
 • 212

Од кога мајка ми ме родила не сум ги нарушил постите…

… ….Доаѓа некој друг на исповед. Еден стар човек од 87 години. Одвај го подигнав под епитрахилот. Симеон беше неговото име. “Оче, подај ми ја раката, да се поткренам”. He можеше да се поткрене од колената. -Старче, му велам, немој да клечиш. Седни на столчево! Бидејќи старец можеш да го исповедаш ду...

Read More
Image description
Празници
  8 months ago
 • 234

БОГОЈАВЛЕНИЕ – Христовото Крштение!

В Настанот co Христовото крштение во реката Јордан од страна на Јован Претеча се нарекува Богојавление (Епифанија – Јавување). Bo древната Црква, на истиот ден (6 јануари) заедно се празнувале празниците Христово Рождество и Богојавление. Во четвртиот век празниците биле одделени, така што Христовот...

Read More
Image description
Празници
  8 months ago
 • 211

Свети Стефан, моли го Бог за повеќе вера во нас!

Светиот првомаченик и архиѓакон Стефан Роднина на апостолот Павле, Евреин од Евреите што живееја по елинските области. Беше прв од Седумте ѓакони коишто Светите апостоли ги ракоположија и ги поставија на служба на грижа за сиромасите во Ерусалим. Затоа и го нарекоа архиѓакон. Со силата на својата ве...

Read More

Popular Posts