Image description
Катехизис
  3 weeks ago
 • 23

Огнената река – Александар Каломирос

Нема сомнеж дека живееме во време на отпадништво, пророкувано за последните денови. Практично најголем дел од луѓето се атеисти, иако многумина од нив, теоретски, сè уште веруваат. Рамнодушноста и духот на овој свет преовладуваат насекаде.Која е причината на оваа состојба?

Read More
Image description
Катехизис
  3 weeks ago
 • 23

МАСКИТЕ во семејството

Многу е тешко да се очисти душата. Потребно е длабоко смирение и  автентично покајание, за да се очисти душата. Оттука, бидејќи не се втурнуваме во таква борба, не посакуваме да скокнеме во таа бездна на сопственото срце, тогаш се принудуваме да ставиме маски. И маската ја покрива целата наша момент...

Read More
Image description
Катехизис
  3 weeks ago
 • 17

КРИЗАТА НА ПУБЕРТЕТОТ

“ Тажна сум и вознемирена а не знам ни зошто. Сакам да го запрам времето, да бидам некаде далеку.Животот  ми изгледа на пат со етапи, со награди на секоја етапа. Но “ако зафркнеш“, нема да добиеш ништо. Јас “се зафркнав“. Чувствувам болка да размислувам, да живеам, толку ме боли што не можам да вдах...

Read More
Image description
Катехизис
  3 weeks ago
 • 14

Архимандрит Андреј (Конанос) - „Јас не можам да имам ништо заедничко со него“

Господ вели: возљуби го ближниот твој како самиот себе (Матеј 22:39). Односно љуби го другиот и разбери го така, како што се љубиш и разбираш самиот себе. А дали ние се љубиме самите себе? Да се љубиш себеси не значи дека јас треба да потрошам еден час вртејќи се пред огледало, јас не мислам на тоа,...

Read More
Image description
Катехизис
  3 weeks ago
 • 26

Старец Арсениј Папачок: „Не ги осудувајте свештениците!“

Уште повеќе, за нив е полесно да се спасат отколку вие, затоа што тие ја имаат благодатта и Таинствата и задолженијата – и на крај, секако дека и во нив мора да има совест, не мислите така? И уште нешто да ви кажам – ниту еден свештеник не бива ракоположен без тоа да е волја Божја. Бог го води такв...

Read More
Image description
Катехизис
  3 weeks ago
 • 20

Добриот Татко

Тоа утро четиригодишниот Дамјан стана многу рано, уште во зори. Му беше роденден и сакаше своите родители да ги изненади со вкусни палачинки. Најде длабока чинија и лажица за матење и бидејќи полиците беа превисоки, се качи на стол за да го дофати брашното. Но кутијата каде што

Read More
Image description
Катехизис
  3 weeks ago
 • 24

Децата и виртуелниот свет

Затоа воспитанието започнува од рана возраст, детето треба да се научи да има високи критериуми – естетски и духовни. Ако го предадеш детето уште од мало на телевизијата, таа ќе го смачка. Телевизијата, којашто работи со најгрубите инстинкти на човекот, го ужасува и го смачкува преку агресија, или п...

Read More
Image description
Катехизис
  3 weeks ago
 • 23

Архимандрит Андреј Конанос - Меланхолијата (ΙV дел)

„Гледам напред и гледам поле полно со можности, ги гледам идните години, даровите што доаѓаат во твојот живот. Те гледам во светлина, дете мое. Гледам благодат, помош, луѓе, можности. А ти денес си во очајание. Да, но Јас, Кој Сум Христос, гледам напред, и го гледам не само тоа денес, туку и тоа што...

Read More
Image description
Катехизис
  3 weeks ago
 • 24

Отец Стефан Фриман: Гревовите народни

Дали може народот да згреши? Ако може, како тоа да биде простено? Сториите и пророчките писанија на Стариот завет се преполни со примери на народен грев. Таму има стории за Бог како се справува со индивидуи, но, генерално, Неговото внимание се чини дека е упатено кон Израил и другите народи во цели...

Read More
Image description
Катехизис
  3 weeks ago
 • 22

Архива: Причеста не е награда за еднонеделен пост (23.02.2018)

Оти, само на малкумината не им грижа ниту за здравје, ниту за среќа, туку да се соединат со Христа преку Причеста и да бидат едно со Него, со сите и со сѐ преку Него. Но, сепак милоста Негова е безмерна и сите ќе нѐ прими, но ќе им се открие само на оние кои Го бараат повеќе од јадење и пиење.

Read More
Image description
Катехизис
  3 weeks ago
 • 25

Архива: Свети Трифун или Свети Валентин?

А ниту едните, ниту другите го слават светиот свештеномаченик Валентин, односно светиот маченик Трифун. Попрво се слави култот кон „светите“ пред-христијански демијурзи: себељубието, среброљубието, сластољубието. Односно, луѓето се слават себе си и своите страсти. Но, како започнува целата приказна...

Read More
Image description
Катехизис
  3 weeks ago
 • 22

Вирџилиу Георге: КОВИД 19 – БОЛЕСТ НА ЕГОИЗМОТ

 За „Ковид“ зборува сиот свет. Не постои дом во кој не се слушаат коментари, ден а да не се спомне името на овој вирус, или да не зборуваме за пандемијата што го сврте светот наопаку. Ке вклучиш ТВ или радио, или само сакаш да направиш некое пребарување на интернет, а од некаде на страницата те потс...

Read More
Image description
Катехизис
  3 weeks ago
 • 23

За свештеникот кој сакаше да се откаже од мантијата

Додека размислуваше за ова, си велеше во себе: „Она што планирам да го направам е голем грев, свештенството е служба над службите, ангелите се поместуваат за да помине свештеникот, а јас сакам да се распопам? А ако дознае за ова старец Симон, ќе умре од грижи за мене. Неговото духовно чедо, така да...

Read More
Image description
Катехизис
  3 weeks ago
 • 29

Татковци - бидете Татковци!

Залогот на успехот во формирањето на карактерот на синот или ќерката се - добрите, доверливите односи во семејството меѓу родителите.  Доколку се појават какави било конфликти, решавајте ги без детето, не го мешајте него во семејните раздори, не го ставајте во ситуација на избор.  Во тој случај во с...

Read More

Popular Posts