Image description
Катехизис
  1 month ago
 • 40

Свети Филарет Московски - ПРАВОСЛАВЕН КАТИХИЗИС (3)

 146.Што говори Светото писмо за едносуштноста на Отецот и Синот?    Во Светото писмо Самиот Исус Христос за Себе и за Бог Отецот вели вака: Јас и Отецот едно сме (Јн. 10, 30).    147.Што значи: преку кого сѐ стана?

Read More
Image description
Катехизис
  1 month ago
 • 53

ПРВИОТ ВСЕЛЕНСКИ СОБОР (325 год.)

Од толку и такви (луѓе) беше составен оној свештен Собор, судејќи некој си Ариј новаторот, поради злочестие (неправославие), и утврдувајќи ја Апостолската и Божествена проповед (на Вистината). А тој несреќник (Ариј) беше по потекло од Александрија, вброен во клирот на

Read More
Image description
Катехизис
  1 month ago
 • 59

Светите тајни во Црквата

Се говори дека во Црквата има седум свети тајни (Крштение, Миропомазание, Евхаристија, Свештенство, Брак, Покајание, Маслосвет). Овој определен број е под влијание на западната теологија; во Црквата сè светотаинствено, така што можеме да кажеме дека има повеќе таинства (монаштво, освет на вода, погр...

Read More
Image description
Катехизис
  1 month ago
 • 64

ЗА ПРИЧЕСТУВАЊЕТО (3)

Значи, треба да се стремиме кон почесто причестување, но подготвени. Рековме, целиот наш живот треба да биде подготовка за тоа. Оние што живеат под духовно раководство: се трудат да живеат според Божјите заповеди, ги пазат постите, го исполнуваат молитвеното правило, го читаат редовно Светото писмо,...

Read More
Image description
Катехизис
  1 month ago
 • 54

Свети Филарет Московски - ПРАВОСЛАВЕН КАТИХИЗИС (5)

232. Дали постојат знаци на Второто Христово пришествие?Во Божјото слово ни се откриени некои знаци за приближување на Христовото пришествие. Имено, тие се: намалување на верата и љубовта помеѓу луѓето, намножување на пороците и сиромаштијата, проповедање на Евангелието на сите народи, пришествие на...

Read More
Image description
Катехизис
  1 month ago
 • 59

За Символот на верата - Како гласи Символот на верата?

Верувам во Единиот Бог Отец, Седржител, Творец на небото и на земјата, и на сè видливо и невидливо;И во Единиот Господ Исус Христос, Син Божји, Единороден, Кој е роден од Отецот пред сите векови; Светлина од Светлина, вистински Бог од вистинскиот Бог, роден, нестворен, единосуштен на Отецот, преку К...

Read More
Image description
Катехизис
  1 month ago
 • 53

Светите отци за нарушувањето на богослужбениот Типик на Црквата

Типикот за нас е свештен закон, којшто нè раководи во нашето православно богоугодување, преку богослужби, празници и пости. Типикот е света книга, поврзана со името на прекрасниот сад на Божјата благодат преп. Сава Осветен и е примена од Православната Црква како една од основоположителните книги. Ти...

Read More
Image description
Катехизис
  1 month ago
 • 53

Света Троица – Еден Бог – Основи на православната вера – XXIII дел

Бог неретко се смета за врховно и вечно Битие без име и без почеток, кое има суштина или природа од вечноста и кое се разликува од светот по тоа што постои на посовршен начин од него. Според мислењето на некои философи: светот Му сопостои на Бога, додека други сметаат дека Бог е Творец на светот. Та...

Read More
Image description
Катехизис
  1 month ago
 • 53

ЗА ПРИЧЕСТУВАЊЕТО (2)

Треба да знаеме, дека Светата Причест ние не ја добиваме како награда или „бонус“ за некои наши подвизи, дека сме биле свети, туку тоа претставува Дар од Бога којшто го примаме од послушност. Никој никогаш нема да биде достоен за Причест, ние неа ја примаме единствено по милоста Божја. Но, ова не зн...

Read More
Image description
Катехизис
  1 month ago
 • 45

ЗА ПРИЧЕСТУВАЊЕТО (1)

Кога се говори за Литургијата, неминовно треба да се опфати и прашањето за причестувањето: имено, колку пати треба да се причестуваме и како да се подготвуваме за тоа? Поаѓајќи од содржините на литургиските молитви, очигледно е дека смислата и целта на Литургијата е самото причестување. Причестување...

Read More
Image description
Катехизис
  1 month ago
 • 65

Литургија (5): Принесување

Споменувањето преминува во Принесување: „Твое од Твоите, Тебе Ти принесуваме, за сите и за сè“. Тука завршува нашето издигање, нашето движење кон Бога, а сега имаме обратен процес: Бог ги прифаќа нашите дарови, по дејството на Светиот Дух се претвораат во Самиот Христос и стануваат наши Дарови (зато...

Read More
Image description
Катехизис
  1 month ago
 • 49

Литургија (4): Благодарење

Литургијата се нарекува Евхаристија (грч. Благодарење). Благодарноста претставува суштина на нашето постоење како создадени битија. Тоа е начин на живот, на пристап и однос кон Бога, Изворот на нашето постоење. Адам требало да биде свештеник, т.е. во едно благодарно претстоење кон Бога, Нему да Му с...

Read More
Image description
Катехизис
  1 month ago
 • 55

Литургија (3): Великиот вход

Откако огласените излегле, свештеникот ги чита молитвите на верните и започнува подготовката за Свештената Трпеза: свештеникот го одмотува антиминсот (платното) врз кое ќе бидат положени Даровите. Иже херувими е песна, чија содржина нè подготвува за она што следи: учеството во Трпезата. Следува Вели...

Read More
Image description
Катехизис
  1 month ago
 • 53

Литургија (1): Патување

Светата Литургија (Евхаристијата) е Света Тајна на светите тајни. Во Литургијата верните се остваруваат во она што станале преку Крштението, имено членови на Телото Христово, коешто е Црквата. Литургијата е икона (образ) на Царството Небесно и негово пројавување во историското време.

Read More

Popular Posts