Image description
Беседи

Митрополит Струмички Наум: Свети Пророк Илија (01.08.2022 15:58)

Свети Пророк Илија (01.08.2022 15:58)„А Он им рече: ’Секој од вас сигурно ќе Ми приговори: Лекаре, излекувај се Сам! Направи го и овде, во Твојот роден крај, она што чувме дека се случило во Капернаум‘. Па им рече: ’Вистина ви велам: ниеден пророк не е мил во земјата своја‘“ (Лука 4, 22–30). &...

Read More
Image description
Поуки

Кажувај – Нека биде волјата Твоја… Св. Јован Кронштадски

Bo ce’ и во секое време угодувај My на Бога и размислувај за спасение на својата душа од гревот и од ѓаволот, размислувај како Бог да ја усвои твојата душа. Ако си станал од постела, прекрсти се и кажи: „Bo името на Отецот и Синот и Светиот Дух” и „Господи, удостој ме овој ден да се запазам од секак...

Read More
Image description
Празници

НЕДЕЛА ВТОРА ПО ДУХОВДЕН (…Бог не избрал цареви, туку 12. прости рибари)

НЕДЕЛА ВТОРА ПО ДУХОВДЕН Евангелие за повикот на апостолите Матеј 4, 18-23; Зач. 9 Зошто луѓето во нашево време толку брзаат? Што поскоро да го видат успехот од својот труд. И успехот доаѓа и одминува, и зад себе остава траги на жалост. Зошто синовите човечки во нашево време толку брзаат? Што поскор...

Read More

Popular Posts