Image description
Беседи

Митрополит Струмички Наум: Воздвижение на Чесниот Крст (26.09.2022)

Митрополит Струмички Наум Воздвижение на Чесниот Крст (26.09.2022 15:58)Сите носиме свој Крст (страдање) – прашањето е: сакаме да носиме Крст со смисла, со утеха и надеж на Воскресение, или сакаме да се мачиме со бесмислен крст? Мислам дека изборот не е тежок.Затоа, ајде да почнеме вистински да го п...

Read More
Image description
Катехизис

Мојот однос со свети Силуан Атонски

Мојот однос со свети Силуан АтонскиГо прочитав  житието на свети  Силуан  Атонски пред многу години. Тешки години,  полни со панични кризи и длабока тага што го следеше мојот живот. Но, завршувајќи ја книгата „Свети Силуан Атонски“, почувствував дека некој ме сака. Светлината вл...

Read More
Image description
Катехизис

Преподобен Јосиф Исихаст: Молитва – тоа е постојана присилба над нашата природа

Молитва – тоа е постојана присилба над нашата природаПреподобен Јосиф Исихаст Чедо мое, ако внимаваш што ти пишувам, и ако си наложиш себеси подвиг ќе имаш голема полза. Сè што ти се случува, ти се случува бидејќи не се присилуваш на молитва. Значи, присили се! Постојано кажувај ја молитвата! Воопшт...

Read More

Popular Posts