Image description
Катехизис
  1 month ago
 • 55

Макс Борн – Науката го остава прашањето за Бога целосно отворено

 „Многу научници веруваат во Бога. А оние кои велат дека занимавањето со наука го прави човекот  атеист, веројатно се патетични луѓе“. „Науката го остава прашањето за Бога целосно отворено. Таа нема право да  го расудува“.

Read More
Image description
Катехизис
  1 month ago
 • 58

Што ни говори Светото писмо за создавањето на човекот?

Светото писмо во однос на создавањето на светот ни го откри тоа дека во почетокот Бог ги создал небото и земјата. Земјата била неоформена (или без облик, односно го немала изгледот кој нам ни е вообичаен) и пуста. Затоа, Бог постепено го создал (сето она што е на небото и на земјата). Во првиот ден...

Read More
Image description
Катехизис
  1 month ago
 • 54

Свети Филарет Московски - ПРАВОСЛАВЕН КАТИХИЗИС (4)

 Нашата плот со нејзините страсти и похоти можеме да ја распнеме преку воздржание од нив, како и преку дејства кои им се противположни на страстите. На пример, кога гневот нѐ побудува да му злословиме на непријателот и да му правиме зло, ние, сепак, ќе ѝ се спротивставуваме на таа желба; спомнувајќи...

Read More
Image description
Катехизис
  1 month ago
 • 60

Што подразбираме под зборот „воплотение“?

Во Символот на верата откако е кажано дека Бог се воплоти, додадено е дека Тој и се вочовечи. Тоа е направено за никој да не мисли дека Синот Божји примил само плот или тело, туку за во Него да признаат совршен Човек, Кој се состои од тело и душа.179. За тоа постои сведоштво во Светото писмо. Апосто...

Read More
Image description
Катехизис
  1 month ago
 • 57

Значењето на Светите Тајни на Црквата за духовното восовршување на човекот – (II дел)

Со силата на благодатта што божествениот Павле уште ја нарекува и „оклоп“,човекот може правилно да расудува и да го испитува злото и да го одбира доброто. Сега може да се спротивстави на „началствата, властите, на светските управители на темнината од овој век“, како што ни пишува светиот апостол Пав...

Read More
Image description
Катехизис
  1 month ago
 • 50

Значењето на Светите Тајни на Црквата за духовното восовршување на човекот – (I дел)

Возобновувањето на човечката природа преку Христа едноставно не го ослободи човекот само од трулежот и смртта, туку ја надмина состојбата пред падот и го удостои  со обожувањето и „доближувањето“ кон Отецот. Човечката природа, привлечена од Христа, преку благодатта на Светиот Дух стана победник над...

Read More
Image description
Катехизис
  1 month ago
 • 53

Свети Филарет Московски - ПРАВОСЛАВЕН КАТИХИЗИС (2)

66.Што е Символот на верата?Символот на верата е учење за тоа во што треба да веруваат христијаните. Тој е изложен во кратки, но точни зборови.67. Како гласи Символот на верата?1. Верувам во Единиот Бог Отец, Седржител, Творец на небото и на земјата, и на сѐ видливо и невидливо;2. И во Единиот Госпо...

Read More
Image description
Катехизис
  1 month ago
 • 55

Светителите не се вонземски битија – Од библиографија до агиографија

Светителите не се езотерични, вонземски битија, туку конкретни луѓе од крв и месо – прави, целовити и вистински личности – кои преку макотрпни деноноќни богочовечки подвизи човечката егзистенција ја издигнале на повисоко ниво на постоење. Тоа се неверојатно едноставни и обични личности, но истовреме...

Read More
Image description
Катехизис
  1 month ago
 • 49

Вера и откровение - Што е тоа „православен катихизис“?

Зборот катихизис во превод од грчки јазик значи огласување, усно поучување, а, соодветно на неговата употреба во времето на апостолите со тој збор се означува првоначалното учење за православната христијанска вера, учење кое му е неопходно на секој христијанин (Лк. 1, 4; Дела. 18, 25).

Read More
Image description
Катехизис
  1 month ago
 • 54

Од библиографија до агиографија

Светителите не се езотерични, вонземски битија, туку конкретни луѓе од крв и месо – прави, целовити и вистински личности – кои преку макотрпни деноноќни богочовечки подвизи човечката егзистенција ја издигнале на повисоко ниво на постоење. Тоа се неверојатно едноставни и обични личности, но истовреме...

Read More
Image description
Катехизис
  1 month ago
 • 54

о. Александар Шмеман - За ѓаволот и егзорцизмот (2)

Во самиот момент кога го донесуваме решението да Го следиме Христос, неминовно на тој пат ќе го сретнеме сатаната. Во кршталниот чин, којшто претставува акт на ослободување и победа, пред сè, се извршува изгонување на нечистите духови (или забранување на сатаната – егзорцизам), бидејќи на нашиот пат...

Read More
Image description
Катехизис
  1 month ago
 • 61

о. Александар Шмеман - За ѓаволот и егзорцизмот (1)

Некои философи и богослови, обидувајќи се да го објаснат, а со тоа и „рационализираат“ опитот и постоењето на злото, него го определувале како отсуство на добро. На пример, тие го споредувале со темнината која не е ништо друго, туку отсуство на светлина, којашто се расејува со појавување на светлина...

Read More
Image description
Катехизис
  1 month ago
 • 61

Создавањето на светот (духовниот и материјалниот) и потеклото на злото

Во првиот член од Символот на верата исповедаме: Верувам во Едниот Бог Отец, Седржител, Творец на небото и на земјата, на сè видливо и невидливо. Според библиско-христијанското учење, светот не е вечен (не постои отсекогаш), ниту, пак, неговото постоење се должи на случајот. Светот е создаден од ниш...

Read More
Image description
Катехизис
  1 month ago
 • 63

Основите на верата (26.03.2016)

Христос ќе се врати повторно на земјата, со што ќе се означи крајот на времето и реалноста каква што сега ја знаеме. Сите што ќе останат живи на земјата ќе бидат преобразени за животот што следи. Сите мртви тогаш ќе воскреснат, соединувајќи ги повторно своите тела со своите души за вечност. Секој ќе...

Read More

Popular Posts