Image description
Катехизис
  1 month ago
 • 61

КАКО УМОТ СЕ ВРАЌА ДОМА – ВО СРЦЕТО (Добротољубие)

9. Природниот метод на навлегување внатре во срцето со внимание преку дишењето и изговарањето на следнава молитва: „Господи, Исусе Христе Сине Божји, помилуј ме!”. Oвој метод помага многу за сосредоточување на умствените помисли „Тебе ти е познато, брате, дека дишеме на тој начин што го вдишуваме и...

Read More
Image description
Катехизис
  1 month ago
 • 60

Со какво лице ќе излезам пред Господа? (Св. Ефрем Сирин)

. Поуки за покајанието 1.Тешко мене! Во каков срам се наоѓам! Она што е скриено во мене не е како она што се гледа! Јас имам само надворешен вид на побожност, но силата на побожноста ја немам. Со какво лице ќе излезам пред Господа? Он ги знае тајните на моето срце. Бидејќи сум одговорен за толку...

Read More
Image description
Катехизис
  1 month ago
 • 57

СЕ ПОДГОТВУВАМЕ ЗА ПОСТОТ?

СЕ ПОДГОТВУВАМЕ ЗА ПОСТОТ? „…Ако е важно да не ги согледуваме физичките услови на постот, тогаш е уште поважно да не го забележуваме неговото внатрешно значење. Постот не е само прашање на диета. Тоа е прашање на моралот исто како и на физикусот. Вистинското постење треба да биде сместено во срцето...

Read More
Image description
Катехизис
  1 month ago
 • 54

Зошто на денот на свети Василиј, месиме василопита и ставаме паричка (златник)

Историјата на «василопитата» е еден настан, кој се случи во IV век во градот Кесарија Кападокиска, во Мала Азија. Во тоа време, свети Василиј Велики беше епископ на Кесарија и живееше во единство со неговите сограѓани, со љубов, разбирање и помагање еден на друг. Еден ден, кога Јулијан Отстапникот,...

Read More
Image description
Катехизис
  1 month ago
 • 66

БРАЧНАТА ПОСТЕЛА ВО ПОСНИ И ПРАЗНИЧНИ ДЕНОВИ!

Брачни односи во посни и празнични денови “Не одделувајте се еден од друг – освен по договор за некое време, за да постите и даМу се молите на Бога; и пак состанете се за да не ве искуша сатаната, поради вашетоEdit Edit visibility невоздржување.” (1.Кор. 7,5) Овде, донесуваме избор од отечките текст...

Read More
Image description
Катехизис
  1 month ago
 • 41

Децата нека ја засакаат Црквата!

ДЕЦАТА ВО ЦРКВАТА Веднаш штом ќе почне да се буди детската свест, секоја христијанска мајка, за една од своите примарни должности ја има да го научи детето на молитва, молитва која што е едноставна и лесна за разбирање за детето. Неговата душа мора да биде навикната на топлото и побожно искуство на...

Read More
Image description
Катехизис
  1 month ago
 • 44

Денес е Страшниот суд за Бога! Човештвото Му суди! (Велики Петок)

СТРАШНИОТ СУД НАД БОГА Архимандрит Јустин (Поповиќ) Никогаш во човекот Го немало Бога помалку, драги браќа, отколку денес; никогаш Го немало помалку, отколку денес! Денес ѓаволот се овоплотил во човекот да го “разовоплоти” Богочовекот. Денес целото зло се вселило во телото на човекот, за да го исте...

Read More
Image description
Катехизис
  1 month ago
 • 58

ДЕЦАТА И ЦРКВАТА!

Николај Е. Пестов- ПРАВОСЛАВНО ВОСПИТУВАЊЕ НА ДЕЦАТА СВЕТИ ТАЈНИ Оставете ги децата да приоѓаат кај Мене. Мк. 10,14. Ние знаеме колку Господ ги љубеше децата. Тој заповеда на Своите Апостоли да не им бранат на децата да доаѓаат при Него. Да не бидеме и ние пречка нашите деца да добијат вечна Божја...

Read More
Image description
Катехизис
  1 month ago
 • 54

Дај ми деца или ќе умрам!

ШТО ДА СЕ ПРАВИ АКО БОГ НЕ ДАВА ДЕЦА?  Свештеник Валериј Духањин: Постојат тајни на Божјата грижа за луѓето и тие се несознајни. Кога Рахил, жената на патријархот Јаков која немала потомство, го прекорила сопругот: „Дај ми деца или ќе умрам“. Јаков одговорил: „Зар сум јас, а не Бог, тој кој не ти да...

Read More
Image description
Катехизис
  1 month ago
 • 52

ЗОШТО НА ПРАЗНИКОТ НА СВ. ВАСИЛИЈ СЕ СТАВА ЗЛАТНИК ИЛИ ПАРИЧКА, А НЕ НА БАДНИК

Историјата на «василопитата» е еден настан, кој се случи во IV век во градот Кесарија Кападокиска, во Мала Азија. Во тоа време, свети Василиј Велики беше епископ на Кесарија и живееше во единство со неговите сограѓани, со љубов, разбирање и помагање еден на друг. Еден ден, кога Јулијан Отстапникот,...

Read More
Image description
Катехизис
  1 month ago
 • 63

Колку е тежок гревот за непочитување на нашите родители? (Филарет Московски)

ПОЧИТУВАЈ ГО ТАТКОТО СВОЈ И МАЈКАТА СВОЈА ЗА ДОБРО ДА ТИ БИДЕ И ДОЛГО ДА ПОЖИВЕЕШ НА ЗЕМЈАТА. – ПЕТТА ЗАПОВЕД За петтата заповед 550. Што нѐ учи Светото писмо за начинот на кој треба да се однесуваме кон родителите? Петата заповед пропишува особени должности за нашиот однос кон родителите, имено, та...

Read More
Image description
Катехизис
  1 month ago
 • 54

НЕДЕЛА ПРВА НА СВЕТИОТ ПОСТ – УТРЕНА

НЕДЕЛА ПРВА НА СВЕТИОТ ПОСТ УТРЕНА Тропар, глас 2. На Твојот пречист образ се поклонуваме, Благи, барајќи прошка на гревовите наши, Христе Боже, оти доброволно си благоволил со тело да се искачиш на крст, за да ги избавиш оние што си ги создал, од ропството на ѓаволот. Затоа благодарствено Ти викаме...

Read More
Image description
Катехизис
  1 month ago
 • 64

Еве, таквите семејства се благословени и среќни! (Совети од старец Харалампиј)

ЗА МОЛИТВАТА Блаженопочинатиот Старец сметаше дека некои работи се неопходни, како предуслов, за напредување на монасите. Првата е послушание, а другата доследно исполнување на духовните обврски, т.е. востановеното ќелијно правило, осамена молитва и редовно учество во заедничките богослужби. Бидејќи...

Read More
Image description
Катехизис
  1 month ago
 • 71

Ѓаволско празнување

Свештеник Јани Мулев Многумина со огорченост се сеќаваат на детските години, на празниците, бидејќи токму на Прочка, Велигден, Божик, за време на домашната слава, родителите како да полудуваат и од толку многу кавги и расправии исчезнува радоста од домот, и празникот наместо да биде славење, премину...

Read More

Popular Posts