Image description
Катехизис
  1 month ago
 • 61

За војната и заземањето страна

Архимандрит Захарија Захару од Есекс Прашање: Што треба да имаме на ум и што треба да правиме во тековната политичка состојба? Отец Захарија: Не знаеме сѐ за конфликтите од овој свет, ниту, пак, е неопходно да знаеме сѐ. Едноставно се молиме со сострадално срце за мир во светот и за сите. Не заземам...

Read More
Image description
Катехизис
  1 month ago
 • 57

За една чинија леќа

Исав и Јаков Во Стариот Завет имаме многу настани и личности, од кои, ако сме мудри, можеме многу да научиме. Еден од тие е и настанот, со браќата близнаци Исав и Јаков. Исав бил првороден и со тоа благословот Божји и наследството му припаѓале нему. Тој бил силен, воинствен, а Јаков бил кроток и мир...

Read More
Image description
Катехизис
  1 month ago
 • 66

Го чекаме ли Христос?

Свештеник Јани Мулев Никогаш нема да се откажам Додека учевме во Богословија, особено во првите класови, кога си почетник а мислиш дека имаш најголема вера, во тие детски дискусии, еден ученик, кој не беше воопшто сериозен во верата, почна сите нас да нѐ убедува, дека кога ќе дојде антихристот, тој...

Read More
Image description
Катехизис
  1 month ago
 • 75

Архимандрит Рафаил Карелин - Апокалиптичен самрак

Зошто во последно време наркоманијата поприми размери на епидемија - бела чума, која стотици милиони луѓе ги претвора во психички и физички инвалиди, во живи трупови? Зошто роднините не се радуваат на средбите? Зошто зборот пријателство исчезнува, а го заменува друг збор „партнерство“, без оглед дал...

Read More
Image description
Катехизис
  1 month ago
 • 74

БОГ НИКОГАШ НЕ ГРЕШИ

Во тешкотиите пак, бараме виновници и вообичаено другите се виновни: Господ, ѓаволот, моите родители, пријателите, мојот сопруг, мојата сопруга, моите деца, моите соседи, моите соработници и мојот шеф. Понекогаш и јас сум виновен. Иако позади сето ова криминализирање на секого за злото кое се случув...

Read More
Image description
Катехизис
  1 month ago
 • 62

Владимир Лоски - ТРОИЦА

Евангелието ни ја раскрива и троичната „положба" на Светиот Дух како трета ипостас во Троица, како и односите што ја потцртуваат неговата личносна „единственост". Доволно е да се прочитаат во Евангелието од Јован последните беседи на спасителот со апостолите: „Јас ќе го помолам Отецот, и Он ќе ви да...

Read More
Image description
Катехизис
  4 weeks ago
 • 26

Светиот дух живее во Вас …

Кога чувствувате радост и полнотата на животот, без обѕир на успесите или неуспесите.Кога сте среќни, иако не сте ги решиле сите  проблеми во својот живот.Кога не очекувате сѐ да е „совршено“ за да би живееле и да би уживале во Божјите дарови.

Read More
Image description
Катехизис
  4 weeks ago
 • 58

Св. Симеон Нов Боголсов- „Никој не може да Го нарече Исус Господ, освен преку Светиот Дух“

 Оние што вистински Му се поколнуваат на Бога, се поклонуваат со Духот и се молат со Духот, „а каде што е Духот, таму има слобода“, слобода од демоните и од сите страсти кои тие ги донесуваат во душата: непријателства, неволји, смут, малодушност, лоши навики, злоба, наверие, гнев, лакомост и секое с...

Read More
Image description
Катехизис
  3 weeks ago
 • 55

Имајте среќен ден и живејте го животот како шесте приказни

1) Еднаш, сите селани решија да се молат за дожд. На денот на молитвата се собра целиот народ, но дојде само едно момче со чадор. Ова е ВЕРА.2) Кога ги фрламе бебињата во воздух, тие се смеат бидејќи знаат дека ќе ги фатиме. Ова е ДОВЕРБА.

Read More
Image description
Катехизис
  2 weeks ago
 • 54

Епископ Тихон Шевкунов: Василиј и Василиј Василевич

 Така и се заврши таа случка. Василиј наскоро исчезна од мојот вид. Не знам, што се случува со него сега. Се надевам дека се вразумил и си измолил наследник за себе. Или, пак, сепак, се смирил со тоа што Господ благословува раѓање само на прекрасни претставнички од понежниот пол во неговото семејств...

Read More
Image description
Катехизис
  2 weeks ago
 • 46

Зошто Христос ја проколнал смоквата?

Каков плод требало да даде „смоквата“? Столбот на Стариот Завет била подготовката на луѓето за средбата со Месијата, Кој требало да го избави Израилот од гревот. Меѓутоа, во времето на проповедањето на Исус, тоа избавување често се сфаќало мошне упростено. ..

Read More
Image description
Катехизис
  1 week ago
 • 29

Разликитe пoмeѓу eлинска филoзoфија и христијанската вeра

       При излагањeтo на христијанската вeра нeoпхoдeн e и примeр на излoжувачoт, а при разбирањeтo и усвoјувањeтo, oсвeн читањe, пoтрeбнo e и вeжбањe на читачoт. Кoга патријархoт Фoтиј ги прoчитал збoрoвитe на Маркo Пoдвижник за духoвниoт живoт,

Read More
Image description
Катехизис
  1 day ago
 • 21

Седум начини за уништување на сопственото дете

1.Цел живот, додека расте вашето дето, раскажувајте му за тоа, дека не сте сакале да го родите, сте сакале да абортирате, сте сакале девојче наместо машко, или обратно. 2.Веднаш штом детето ќе научи да зборува, терајте го да го моли татко си да престане да пие. Правете кавги со таткото, претходно кр...

Read More

Popular Posts